Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: «Επίσκεψη» από… τυφλίτη που τρύπωσε σε λεκάνη τουαλέτας

Μια… ασυνήθιστη επίσκεψη σε τουαλέτα σπιτιού στα Πεύκα Θεσσαλονίκης έκανε ένας τυφλίτης, ο οποίος εικάζεται πως έφτασε μέχρι την λεκάνη από τον βόθρο.

Το περιστατικό έκανε γνωστό με ανάρτηση του στο Facebook ο εθελοντής της Δράσης για την Άγρια Ζωή, Στέλιος Γερονυμάκης ο οποίος κλήθηκε να απομακρύνει το ερπετό.

«Το πιο απίστευτο αλλά αληθινό περιστατικό συνέβη σήμερα» ανάφερε σε ανάρτησή του, σημειώνοντας «μία κλήση για ερπετό μέσα στην λεκάνη τουαλέτας… ένας τυφλίτης (άποδη σαύρα)».

Όπως γράφει και ο ίδιος, επρόκειτο για τυφλίτη, είδος που μοιάζει με φίδι, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για άποδη σαύρα. Το ερπετό εικάζεται ότι κατέληξε στη λεκάνη μπαίνοντας από το βόθρο.

Τι είναι ο τυφλίτης

Ο τυφλίτης μοιάζει με φίδι αλλά στην ουσία είναι άποδη σαύρα. Αυτό σημαίνει ότι έχει βλέφαρα και ακουστικά ανοίγματα, σε αντίθεση με τα φίδια.

Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Pseudopus apodus thracius (Obst, 1978). Το συνολικό του μήκος μπορεί να φτάσει έως και 140cm, συνήθως όμως είναι μικρότερο. Πρόκειται για ημερόβια σαύρα που αποφεύγει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Κινείται κυρίως στο έδαφος, όμως μπορεί επίσης να σκαρφαλώσει σε πυκνούς θάμνους. Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα, αλλά και με μικρά τρωκτικά ή ερπετά.

Πρόκειται για ακίνδυνο ερπετό που δεν έχει δόντια η δηλητήριο και το οποίο όταν τρομάξει κινείται γρήγορα προσπαθώντας να ξεφύγει.