Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιστιαία: Θλιβερό ρατσιστικό επεισόδιο εναντίον 14χρονου μαθητή – Τον έσερναν στο προαύλιο

Ένα θλιβερό και άκρως ανησυχητικό περιστατικό ρατσιστικής βίας εναντίον 14χρονου μαθητή έλαβε χωρα στην Ιστιαία Ευβοίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή».

Θύμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ένας 14χρονος μαθητής, παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Κουβανό. Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας του μαθητή, την Τρίτη το πρωί, μια ομάδα 5-6 νεαρών εισήλθε στον χώρο του Γυμνασίου Ιστιαίας, ανέβηκε στον πρώτο όροφο και άρχισε να χτυπά τα τζάμια της τάξης που έκανε μάθημα ο 14χρονος.

Στην συνέχεια άνοιξαν την πόρτα της τάξης και «κορόιδευαν», σύμφωνα με τους μαθητές, διακόπτοντας το μάθημα. Όταν η διδάσκουσα τους ζήτησε να απομακρυνθούν, δεν το έπραξαν αμέσως, αλλά προκλητικά παρέμειναν για λίγο και μετά αποχώρησαν.

Την επόμενη διδακτική ώρα η ομάδα επανήλθε, με 12-15 νεαρά άτομα τα οποία εισέβαλαν στην τάξη φορώντας κουκούλες και μάσκες και με επιθετικές διαθέσεις κατευθύνθηκαν προς τον 14χρονο. Με βίαιο τρόπο τον εξανάγκασαν να κατέβει από τις σκάλες σέρνοντάς τον στο προαύλιο μέχρι την άλλη άκρη του σχολείου. Το συμβάν παρακολουθούσαν τρομοκρατημένοι συμμαθητές-τριες του 14χρονου.

Μια εκ των καθηγητριών που βρίσκονταν στο ισόγειο έγινε μάρτυρας της απάνθρωπης συμπεριφοράς και ετρέξε να το σώσει από τα χέρια των νεαρών, χωρίς ωστόσο να καταφέρει. Απευθύνθηκε αμέσως στον γυμνασιάρχη ο οποίος κάλεσε την αστυνομία.

Ορισμένοι από την ομάδα των νεαρών τράπηκε σε φυγή, ενώ κάποιοι άλλη συνέχισαν να βιαιοπραγούν ενάντια στον μαθητή, σέρνοντας τον έξω από το σχολείο. Όταν έφτασε η αστυνομία πήρε τα στοιχεία των νεαρών και τους άφησε ελεύθερους, ενώ ο 14χρονος μαθητής μεταφέρθηκε στη μητέρα του, η οποία είναι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο.

Το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα έδωσε εντολή για διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τα κίνητρα της επίθεσης και εισβολής στο σχολείο.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, δεκαπέντε μέρες πριν από την εισβολή της 15μελούς ομάδας στο Γυμνάσιο, ο μαθητής είχε δεχτεί χυδαίες ρατσιστικές βρισιές στο διαδίκτυο και απειλές για ξυλοδαρμό σε live που είχαν οργανώσει μαθητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα που φοιτούν στο γειτονικό ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών, κάποια από τα άτομα που μετείχαν στην εισβολή στο σχολείο και στον τραμπουκισμό του μαθητή μπήκαν στο live που είχε προηγηθεί στο διαδίκτυο και επιτέθηκαν στον μικρό μαθητή με ανήκουστες ρατσιστικές εκφράσεις όπως π.χ. «Θα σε γαμήσουμε, αράπη», «Μαϊμού», «Αντεντοκούμπο» κ.ά.

che guevara 008