Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιωσήφ Στάλιν – Σαν σήμερα 3 Απριλίου 1922 εκλέχθηκε ΓΓ του ΚΚΣΕ.

 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Γνωστός και σαν Κόμπα

Γνωστός και σαν Κόμπα

Ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν (Ио́сиф Виссарио́нович Ста́лин, ψευδώνυμο του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι 1878-1953.

Την περίοδο 1919 – 1922 ο Στάλιν υπηρέτησε ως λαϊκός Κομισάριος εργατικής και αγροτικής επιθεώρησης, από το 1920 έως το 1923 ως μέλος του Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου και ως μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Σοβιέτ από το 1917.

Στις 3 Απριλίου του 1922 ο Στάλιν εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης με απόφαση της ΚΕ του κόμματος στην θέση του Λένιν που ήταν βαρειά άρρωστος. Έμεινε ΓΓ μέχρι τον θανατό του.

Χιλιάδες χιλιόμετρα κειμένων έχουν γραφεί για τον Στάλιν, τον ρόλο του, την δράση του, την συμβολή του στο χτίσιμο του σοσιαλιστικού κράτους κυρίως όμως αρνητικά και προς αποφυγήν.

Ας μιλήσει ο εχθρός.

«Μεγαλοφυής, ακλόνητος στρατηλάτης, η πιο επιφανής, επιβεβλημένη, αξιοσέβαστη προσωπικότητα, άνθρωπος ασυνήθιστης ενέργειας, πολύ μορφωμένος, πριν απ όλα κατείχε σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα του χιούμορ και του σαρκασμού, η επιρροή του στους ανθρώπους ήταν ακαταμάχητη, διακατεχόταν από βαθιά, απαλλαγμένη από κάθε πανικό, λογικής και συνετής σοφίας. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος εκμηδένισε τον εχθρό του με την βοήθεια του εχθρού του. Μάλιστα ανάγκασε και εμάς, που μας ονόμαζε ιμπεριαλιστές, να πολεμήσουμε εναντίον των ιμπεριαλιστών. Οχι, ότι και να λένε γιαυτόν η ιστορία και οι λαοί τέτοιους ανθρώπους δεν τους ξεχνούν»

Ουίστον Τσώρτσιλ

Ο Στρατηλάτης που τσάκισε τον Ναζισμό.

Ο Στρατηλάτης που τσάκισε τον Ναζισμό.

Ας μιλήσει ο λαός της Ρωσίας σήμερα 2015.

ΜΟΣΧΑ.

Πάνω από το 50% των Ρώσων αναγνωρίζει «θετικό» ρόλο στον Ιωσήφ Στάλιν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε. Συγκεκριμένα, το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Στάλιν διαδραμάτισε «αναμφίβολα θετικό» ρόλο ενώ το 36% δήλωσε ότι «μάλλον θετικό» ρόλο. Τη δημοσκόπηση οργάνωσε το «κέντρο Λεβάδα» σε δείγμα 1.600 ενηλίκων από 134 πόλεις.

Σχολιάζει την δημοσκόπηση ο Ριζοσπάστης 23/01/ 2015

«Τα αποτελέσματα αυτά καταγράφονται μέσα σε συνθήκες όξυνσης του αντικομμουνισμού και μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Οι αστικές κυβερνήσεις καλλιεργούν σχεδιασμένα έναν μεγαλοϊδεατισμό, επικίνδυνο για τα λαϊκά στρώματα, με στόχο τα λαϊκά στρώματα να υποταχθούν στις επιδιώξεις του ρωσικού κεφαλαίου.

Η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, συνώνυμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ξυπνά σε μεγάλα τμήματα και του ρωσικού λαού «μνήμες» από τις κατακτήσεις που απολάμβανε επί σοσιαλισμού. Μάλιστα, ειδικά την περίοδο που στην ηγεσία του ΚΚΣΕ και του σοβιετικού κράτους ήταν ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τσουγκασβίλι (Στάλιν), μπήκαν οι βάσεις για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, την παραγωγική βάση που με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής έδωσε πρωτόγνωρη ώθηση στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και επέτρεψε την οργάνωση της οικονομίας με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Στάλιν δέχεται από τους πρώτους τα πυρά του «ελεύθερου κόσμου», και φυσικά των απολογητών του, με κάθε (και «αριστερή») απόχρωση».

Κάποια από τα εκατομμύρια κείμενα θα μείνουν στην μνήμη μας και κάποια άλλα θα ανακυκλώνονται κάθε χρόνο, κάθε μέρα για να συσκοτίσουν και να διαστρεβλώσουν το περασμά του από την ιστορία σαν ενα Μεγάλο Κομμουνιστή Ηγέτη που η ανθρωπότητα του χρωστάει χάρες.