Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Επανεκλογή Σι Τζινπίνγκ με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στην Κίνα, με φόντο την προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχυθεί παραπέρα η θέση του στον εντεινόμενο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επανεξελέγη για τρίτη φορά στη θέση του γγ του κυβερνώντος κόμματος, αφού είχε προηγηθεί η τροποποίηση των σχετικών καταστατικών διατάξεων που έθεταν όριο δύο θητειών.

Αποτυπώνοντας τη μεγάλη όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ο Σι στην παρέμβασή του έκανε ξανά λόγο για «ισχυρούς ανέμους» και «επικίνδυνες θύελλες» που μπορεί να βρεθούν μπροστά στη χώρα το επόμενο διάστημα, θίγοντας και τις «προκλήσεις άνευ προηγουμένου» με τις οποίες όλος ο κόσμος είναι σήμερα αντιμέτωπος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, στις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος ξεχωρίζει η ολόπλευρη αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, αλλά και όσα επίσημα κείμενα δημοσιεύτηκαν, η συζήτηση εστίασε σε μέτρα επιτάχυνσης «μεταρρυθμίσεων» που προτάχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια, για την παραπέρα εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής που έχουν κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς της οικονομίας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κινεζικού κεφαλαίου στις διεθνείς αγορές.

Ακόμα, ως βασικό θέμα προβλήθηκε και η συνέχιση της «αντιμετώπισης της διαφθοράς», θέμα που και κατά το παρελθόν έχει αξιοποιηθεί για «αναδιατάξεις» σε ηγετικά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησης, με βάση αντιθέσεις για την πορεία ενίσχυσης του κινεζικού κεφαλαίου, τους όρους και τα όρια των «μπίζνες» και της αντιπαράθεσης με τη Δύση, τη σχέση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία κ.ά.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η απόφαση του συνεδρίου που διένειμε στα Αγγλικά και το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» κάνει αναφορά σε «νέες στρατηγικές», «καθιέρωση ισχυρών συστημάτων για δημοκρατικές εκλογές», «λήψη αποφάσεων», «εγγύηση της ασφάλειας» κ.τ.λ.

Το συνέδριο εξέλεξε νέα Κεντρική Επιτροπή και Πολιτικό Γραφείο, για το οποίο σχολιάστηκε μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια δεν συμμετέχει κάποια γυναίκα.

Στο μεταξύ, σε πλάνα που έκαναν τον γύρο του κόσμου από το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, καταγράφεται ο πρώην ηγέτης της χώρας (2003 – 2013) Χου Ζιντάο να απομακρύνεται χωρίς τη θέλησή του από την αίθουσα. Επισήμως, το «Σινχουά» μετέδωσε εκ των υστέρων ότι ο Χου Ζιντάο «δεν αισθανόταν καλά» και απομακρύνθηκε «για το καλό του». Σε κάθε περίπτωση, σε αυτήν την απομάκρυνση αποδίδεται έντονος συμβολισμός, καθώς ο Χου Ζιντάο θεωρείται ότι ανήκει σε ομάδα στελεχών με διαφορετική προσέγγιση για τη διεθνή ενίσχυση των κινεζικών μονοπωλίων.

Γενικότερα, διάφοροι αναλυτές από δυτικά επιτελεία μιλούν για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του Σι Τζινπίνγκ στα ανώτερα όργανα του κυβερνώντος κόμματος.

Χαιρετιστήριο μήνυμα στον Κινέζο Πρόεδρο έσπευσε να στείλει ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, μιλώντας για αποτελέσματα που «επιβεβαιώνουν πλήρως το υψηλό σας πολιτικό κύρος και την ενότητα του κόμματος του οποίου ηγείστε».

Ριζοσπάστης.

Για το 20ο Συνέδριο του «Κομμουνιστικού» Κόμματος Κίνας