Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καισαριανή εκδήλωση τιμής και μνήμης 💥 για τη μεγάλη μάχη του ⛳ ΕΛΑΣ τον Ιούνη του 44

Την Κυριακή 23-Ιούνη πραγματοποιήθηκε στην Καισαριανή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μεγάλη μάχη του ΕΛΑΣ.

Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Κώστας Γαβριλάκης ανέφερε τα εξής: Μαζευτήκαμε εδώ στους πρόποδες του Υμηττού να θυμηθούμε πως αντιμετώπισε ο λαός μας, με μοναδικό ηρωισμό , τους Γερμανούς τους Ράλληδες, τους μπουραντάδες και τους χωροφύλακες, την 16η προς 17η Ιούνη του 1944 στην πιο αιματηρή μάχη της Καισαριανής, όπου εκτός από την ορεινή ταξιαρχία, ήρθαν για ενίσχυση χωροφύλακες και τσολιάδες . Η μάχη εξελίχτηκε ανάμεσα στην μονή Καισαριανής και τους Ταξιάρχες, εκεί εγκλωβίστηκε  και κυκλώθηκε από τους εκατοντάδες εχθρούς, η ΑνταρτοΕπονίτικη ομάδα με επικεφαλής το Γραμματέα τις ΚΟβας της πάνω Καισαριανής του Κ.Κ.Ε., Δαυλάκο Απόλλωνα, μαζί του ήταν  οι Αδραμίτογλου Πρόδρομος, Βενιέρης Σωτήρης, Κρυσταλλάκος Ανδρέας, Μενεγάκης Μιχάλης (καλογεράκι), Νταλιάνης Γιώργος, Πολεμαρχάκης Γιώργος, και Τσάφος Στεφανής.

Καθένας τους κρατούσε μία σφαίρα και αυτοπυροβολήθηκε, για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, εκτός από τον Τσάφο Στεφανή που πιάστηκε τραυματισμένος και εκτελέστηκε στο Γουδί, την ίδια μέρα βρέθηκαν στο νεκροταφείο Καισαριανής κομματιασμένοι οι Φερεντίνος Κυριάκος και Χατζηνόπουλος Γερμανός, οι απώλειες του εχθρού ήταν 150 νεκροί και τραυματίες.

Έτσι η νέα Ελληνική ιστορία γράφει στα αιματοβαμμένα σοκάκια και τους δρόμους της Καισαριανής τις πιο δοξασμένες σελίδες της λαϊκής συνοικίας μας.

  • Το παράδειγμα των χιλιάδων αγωνιστών που βάδισαν ως τον θάνατο στον αγώνα για μια πατρίδα ελεύθερη από τους κατακτητές και μια ζωή απαλλαγμένη από τους εκμεταλλευτές του κόπου του λαού, φωτίζει τον δικό μας δρόμο με την ίδια ένταση και σήμερα.
  • Η στάση των χιλιάδων λαϊκών ηρώων που δεν λύγισαν δεν λιγοψύχησαν μας εμπνέει στους αγώνες του σήμερα. Μας διαπαιδαγωγεί στα ιδανικά της πάλης για μια κοινωνία που δεν θα δυστυχούν οι πολλοί για να πλουτίζουν οι λίγοι αλλά που θα έχει σαν στόχο την κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.
  • Η μελέτη τις ιστορίας για μας δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο το παρελθόν.
  • Μελετούμε την ιστορία για να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα που βγάζουμε στο σήμερα. Για να ενισχύσουμε στο τώρα τα όπλα του κινήματος.
  • Σε μας τους νεότερους, πέφτει βαρύ το φορτίο και μεγάλη ευθύνη, να είμαστε ανυποχώρητη και αυθεντική και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στους αγώνες του λαού μας στις δύσκολες μέρες που περνά, για να ανακόψουμε αυτά τα μέτρα που σαν τσουνάμι παρασύρει εργατικά δικαιώματα που με αγώνες και αίμα έχει κατακτήσει ο λαός μας. Με στόχο να μπει φραγμός σε όλα αυτά που αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς θα πρέπει να συστρατευτούμε, με το εργατικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με το ριζοσπαστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, του κινήματος τις νεολαίας και των γυναικών για την τελική έκβαση που στοχεύει στην λαϊκή εξουσία.
  • Έτσι με ταξικούς αγώνες τιμάμε σήμερα αυτά τα ηρωικά παλικάρια τις πόλης μας , στην εκδήλωση αυτή τιμάμε και τους 217 Καισαριανιώτες αγωνιστές που πέσανε για την λευτεριά της πατρίδας.

✔️ Από μεριάς των κομματικών οργανώσεων της Καισαριανής, μετά από μια σύντομη αναφορά στην ιστορική μάχη μέσα στο συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο

Δίνουμε για άλλη μια χρονιά το παρόν σε αυτόν εδώ τον τόπο, που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τον ηρωισμό και τη θυσία των 7 ΕΛΑΣιτών και ΕΠΟΝιτών που έδωσαν σκληρή μάχη με τον κατακτητή και τους συνεργάτες του και έπεσαν περικυκλωμένοι από τον εχθρό. Σε άλλη μία γωνιά της Καισαριανής που είναι δεμένη με τον τιτάνιο αγώνα του λαού της πόλης μας ενάντια στο φασισμό, την ντόπια και ξένη αντίδραση.

Στεκόμαστε προσοχή μπροστά στους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές της αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, που δεν συμβιβάστηκαν, επέλεξαν να δώσουν τα πάντα, μέχρι και την ίδια τους τη ζωή, στην πάλη για τη λευτεριά του λαού και την κοινωνική απελευθέρωση.

Μπροστά στους 217 καταγεγραμμένους Καισαριανιώτες -και πόσους ακόμα ανώνυμους- που θυσιάστηκαν την περίοδο της κατοχής, τους 5000 νεκρούς της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας που έπεσαν σε μάχες και εκτελέσεις.

Αντλούμε πολύτιμα διδάγματα από τη λαϊκή εποποιία της δεκαετίας του ’40 για τις επιτυχίες, της νίκες αλλά και τις αδυναμίες, τα λάθη κατά τη διεξαγωγή της πάλης, έχοντας πλήρη συναίσθηση και πίστη ότι και η ιστορία της νέας γενιάς θα γραφτεί με αγώνες, δύσκολους κοπιαστικούς αλλά αναγκαίους για να πάει μπροστά η ζωή.

Ο σ.φος που μίλησε εκ μέρους των ΚΟ Καισαριανής στάθηκε στα συμπεράσματαδιδάγματα, λέγοντας μεταξύ άλλων

Αυτοί που αγωνίστηκαν για να απελευθερώσουν την Ελλάδα, μη λογαριάζοντας θυσίες και κόπους, πάλευαν παράλληλα με την απελευθέρωση από τον κατακτητή και για την κοινωνία των αναγκών και των ονείρων τους. Αυτή που θα κατοχύρωνε το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο και θα απαγόρευε την πείνα, την φτώχια, την ανεργία. Αυτό ήταν το κίνητρο που έδωσε δύναμη σε αυτό τον αγώνα, που δεν δόθηκε για να γυρίσουνε τα πράγματα στα παλιά. Λαοκρατία έλεγε το ΕΑΜ, μια κοινωνία που θα εξασφαλίζει ότι ο λαός που παράγει τον πλούτο, θα τον δικαιούται και θα τον απολαμβάνει.

και στη συνέχεια πιο αναλυτικά στην παραχάραξη της ιστορίας και στο σήμερα, με τα μάτια στραμμένα και στις εκλογές που έρχονται …

✔️  Η ηρωική ιστορία του εργατικού-λαϊκού κινήματος αποκαλύπτει τις ανεξάντλητες δυνάμεις που μπορεί να αντλήσει ο λαός από την πάλη και τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης.

✔️  Αποκαλύπτει την επίπονη και βασανιστική, τη γεμάτη θυσίες δράση που απαιτήθηκε για να κατακτηθούν δικαιώματα και ελευθερίες. Ότι στο λαό τίποτα δεν χαρίστηκε και πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο ότι θα διατηρηθεί χωρίς πάλη.

✔️  Η μελέτη αυτής της Ιστορίας υπήρξε πάντα εφόδιο για το λαό. Αυτό το ξέρουν οι εχθροί του και παίρνουν τα μέτρα τους.

✔️  Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ σπαταλά εκατομμύρια για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, με ιδιαίτερη στόχευση στη νεολαία.

Αποτελεί πραγματική ύβρη, το ανιστόρητο κατασκεύασμα της θεωρίας των «δύο άκρων», που αποτελεί επίσημη θέση της ΕΕ, όπου εξομοιώνεται η πιο απάνθρωπη, αντιδραστική ιδεολογία-ο φασισμός- με ότι πιο προοδευτικό γνώρισε ο ανθρώπινος νους. Τη θεωρία για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό. Όπου εξομοιώνονται οι χιλιάδες εκτελεσμένοι κομμουνιστές με τους δολοφόνους τους.

Η ΕΕ είναι αυτή που θέλει να σβήσει από τη μνήμη των λαών την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ, την προσφορά των Κομμουνιστικών Κομμάτων στη συντριβή του ναζισμού στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το συμβολισμό της 9ης Μάη ως μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Από κοντά διάφοροι οπορτουνιστές ιστορικοί της διαστρέβλωσης και της λαθολογίας, επιστήμονες σε εισαγωγικά, που «ως δια μαγείας» βρίσκουν πάντα στασίδι στα πάνελ και τα ιστορικά αφιερώματα, που προσπαθούν να μειώσουν την αξία των αγώνων, να λοιδορήσουν τους αγωνιστές και την ανιδιοτέλειά τους. Εξυμνούν την υποταγή, φτάνοντας στο σημείο να δικαιολογήσουν τις θηριωδίες του φασισμού ως φυσικό τάχα επακόλουθο της δράσης του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στη χώρα μας και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων στην Ευρώπη. Γνωστά πονήματα βγαλμένα από τα εγχειρίδια της αντίδρασης των δεκαετιών του 50 και του 60!

Όλοι αυτοί δεν έχουν τα μάτια στο παρελθόν. Στοχεύουν στο μέλλον! Γιατί τρέμουν το παράδειγμα του χειραφετημένου λαού που είναι ικανός να κάνει το αδύνατο δυνατό.

Στο μέλλον στοχεύουν και όσοι προσπαθούν, όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιάσουν τους κομμουνιστές επαναστάτες, τους αγωνιστές, ως “αβλαβές εικόνισμα”, για να μπορούν να “χωράνε” βολικά στην ιστορία όλοι και όλα. Να χρησιμοποιούν το όνομά τους ως άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική , μάλιστα δήθεν στο όνομα της αριστεράς, να ξεπλένουν τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, και την ίδια ώρα να καλούν υποκριτικά σε προοδευτικό μέτωπο και αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι.

✔️  75 χρόνια έχουν περάσει από τη μάχη της Καισαριανής στις 15 και 16 Ιούνη του 1944. Μετράμε πάνω από 7 δεκαετίες από τότε που τα οράματα του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, εμπνευσμένα από το παράδειγμα και τις κατακτήσεις του πρώτου εργατικού κράτους στην ανθρώπινη ιστορία, συντάραξαν την καρδιά και το μυαλό του λαού μας.

✔️  Όπως και τότε έτσι και τώρα η ζωή αποδεικνύει ότι η πρόοδος είναι ταυτισμένη με τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα. Είναι ασυμβίβαστη με την ταξική εκμετάλλευση, αλλά και την εξαπάτηση και την κοροϊδία του λαού.

Σήμερα, ακόμα περισσότερο από τότε, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν. Η επιστήμη και η τεχνική δίνουν αφάνταστες δυνατότητες για να ζει ο άνθρωπος μια ευτυχισμένη ζωή, να εργάζεται λιγότερο, σε καλύτερες συνθήκες, ικανοποιώντας τις κοινωνικές του ανάγκες.

Αντ’ αυτού, ο λαός της χώρας μας γνώρισε από πρώτο χέρι τα προηγούμενα χρόνια, τι σημαίνει καπιταλιστική κρίση. Γνώρισε αμέτρητες θυσίες για το ξεπέρασμά της σε όφελος της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας.

  • Τα χρόνια της κρίσης του φόρτωσαν τρία μνημόνια.
  • Οι μισθοί και οι συντάξεις του πιασαν πάτο.
  • Οι Συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν.
  • Η οργάνωση της απεργίας στον τόπο δουλειάς κηρύχθηκε σχεδόν παράνομη.
  • Έπειτα από αυτά του ζητάνε σήμερα να κάνει νέες θυσίες, στο όνομα πλέον της καπιταλιστικής «ανάπτυξης». Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως μονόδρομο:
  • Την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί το σύστημα της αδικίας.
  • Τα μνημόνια διαρκείας, τη μόνιμη εποπτεία και τα ματωμένα πλεονάσματα.
  • Το αιματοκύλισμα των λαών της περιοχής και τα νέα καραβάνια προσφύγων. Τη μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα νεκρών με τη σφραγίδα της ΕΕ.
  • Το να δίνεται γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με νέες συμφωνίες για να στηριχτούν οι πολεμικές επιχειρήσεις τους στην περιοχή.
  • Τη φυλακή της ΕΕ των μονοπωλίων, που εντείνει την καταστολής σε όλες της χώρες, με τους τρομονόμους, το φακέλωμα, τη ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης και τον ανοιχτό αντικομμουνισμό.

✔️  Και όλα αυτά, προσπαθούν να μας πείσουν ότι γίνονται για το καλό μας. Ότι αυτό είναι πρόοδος!

✔️  Πραγματικά προοδευτικό είναι ό, τι συμβάλλει στην κοινωνία για να πάει μπροστά. Και το μπροστά είναι ο λαός και η νεολαία να μπορούν να ζήσουν, να μορφωθούν, να δουλέψουν, όπως επιβάλλει η ανάπτυξη της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πραγματικά προοδευτική είναι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης η επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών στις 7 του Ιούλη, θα έχει για το λαό το ίδιο πρόσημο. Δεν θα φέρει την αποκατάσταση των απωλειών λόγω της κρίσης, δεν θα βάλει τέλος στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον του.

Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψηφίζουν, όλα αυτά τα χρόνια, τους εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους από τη μία και τους νόμους υπέρ του κεφαλαίου, τις φοροαπαλλαγές, τα προνόμια στους εφοπλιστές, τα δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους και πολλά ακόμα, από την άλλη.

✔️  Στα επίσημα προγράμματά και των δύο προετοιμάζεται ήδη ο νέος γύρος της αντιλαϊκής επίθεσης.

  • Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεσμεύονται ότι θα σταθούν «σπαθί» στις «υποχρεώσεις» της χώρας απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Ο ένας τροφοδοτεί τον άλλο και μαζί εγκλωβίζουν και εξαπατούν το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, «ξέπλυνε» αυτά τα χρόνια τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και τους «άνοιξε το δρόμο» ξανά σπέρνοντας απογοήτευση, παραίτηση, υποταγή στο «ρεαλισμό».

Ξέρουμε ότι οι εκλογές δεν θα ανατρέψουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Μπορούν όμως να ενισχύσουν το λαϊκό κίνημα σήμερα, βάζοντας φρένο στα χειρότερα και ανοίγοντας το δρόμο της ανατροπής.

  • Σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται ποια θα είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ή αν η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία. Δεν κρίνεται ποια κόμματα θα είναι το συμπλήρωμα της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται πόσο πιο δυνατός θα βγει ο λαός την επόμενη μέρα. Πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ για να δυναμώσουν η αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα και η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Καλή συνέχεια στους αγώνες του σήμερα και του αύριο

pdf75 Χρόνια από τη Μάχη του ΕΛΑΣ Καισαριανής

Προσκλητήριο Νεκρών – ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Η δύναμή σου την επόμενη μέρα