Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Καραθανασόπουλος: Σοβαρά ερωτήματα για το «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας»

Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από την πρεμούρα της Δημοτικής Αρχής Αθήνας να ψηφίσει εσπευσμένα, μέσα στην πανδημία, το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της πόλης έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος στη σχετική συζήτηση που έγινε σε Επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, έθεσε τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς την ουσία αυτού του σχεδίου, το οποίο έχει τον τίτλο «ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας».

«Γιατί τόσο βιαστικά αυτή η απόφαση η οποία ψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή, από την παράταξη του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος ήταν ο λόγος που δεν δόθηκε ο χρόνος να μελετηθεί, να συζητηθεί;», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, απευθυνόμενος στο δήμαρχο Αθήνας που μίλησε στην Επιτροπή.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως αυτές οι μελέτες που παρουσιάστηκαν από το δήμαρχο έχουν και πολύ σοβαρό επιστημονικό αντίλογο. «Τον έχετε πάρει υπόψη;», ρώτησε, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις καθώς τη μέρα που εξαγγέλθηκε το σχέδιο οι ειδικοί έλεγαν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω του κορονοϊού, ενώ ο δήμαρχος Αθήνας είπε ότι οι πεζοδρομήσεις θα ενισχύσουν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Επίσης, ρώτησε τι θα γίνει με τους δρόμους που θα επιβαρυνθούν από την κίνηση λόγω των πεζοδρομήσεων, αλλά και τι θα γίνει με τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών όπου οι άνθρωποι ήδη στοιβάζονται στα λεωφορεία.

Ως προς το πιο «καυτό ερώτημα», υπογράμμισε πως «με αυτές τις παρεμβάσεις αλλάζει η χρήση γης και η αξία της. Και γνωρίζουμε πολύ καλά -έτσι λένε τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας- ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλες αγοραπωλησίες στις περιοχές αυτές τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια από ξενοδοχειακούς ομίλους». Ένα άλλο ερώτημα που απεύθυνε στο δήμαρχο είναι τι παρεμβάσεις θα γίνουν στις άλλες γειτονιές της Αθήνας για να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι και χώροι αναψυχής και αθλητισμού.