Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Κίνδυνος – θάνατος για τον πολιτισμό το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Εργαλείο για τη βαθύτερη εμπορευματοποίηση της τέχνης, χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά τη διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προβλέπει την ενσωμάτωση σχετικής ευρωενωσιακής οδηγίας για τους φορείς που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Μιλώντας επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι η οδηγία της ΕΕ «δεν εκδόθηκε για να προστατέψει τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών καλλιτεχνών, αντίθετα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την καπιταλιστική απαλλοτρίωση και άρα κίνδυνο κάθε πνευματικού αγαθού όπως και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για να κυριαρχήσουν οι κερδοσκοπικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα, σε βάρος των συνεταιριστικών οργανώσεων που έχουν ιδρυθεί από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την οδηγία της ΕΕ και το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου «γιατί είναι καταστροφική για τους εισπρακτικούς οργανισμούς και τα δικαιώματα των ίδιων των καλλιτεχνών», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελλής. «Η αντίληψη της ΕΕ και της κυβέρνησης μετατρέπει το δικαίωμα του καλλιτέχνη σε ατομική ιδιοκτησία που μπορεί να γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας», υποστήριξε κ. Δελλής.

Ακόμη, ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό θα έχει συνέπειες στους δημιουργούς και στους ερμηνευτές αφού θα εκλείψει η δυνατότητα να ελέγχουν το δικό τους έργο και θα εμπίπτουν σε εκβιασμούς που δεν θα είναι μόνο οικονομικοί αλλά θα αφορούν και στο περιεχόμενο του έργου τους. «Οι συνθήκες που διαμορφώνει αυτή η οδηγία κατευθύνει τα πράγματα και στη γενίκευση αυτής της απαράδεκτης κατεύθυνσης σε όλες τις τέχνες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το βάθεμα της εμπορευματοποίησης στο χώρο του Πολιτισμού. Θα καθιστά τους καλλιτέχνες μεμονωμένους πελάτες που εναποθέτουν την τύχη των έργων τους στους κερδοσκόπους», είπε ο κ. Δελλής.

Την επόμενη μέρα (13/7/2017) στην Ολομέλεια της Βουλής όπου και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, ο Γ. Δελλής είπε:

Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε βάθεμα της εμπορευματοποίησης στο χώρο του πολιτισμού, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωενωσιακή οδηγία που επιτρέπει να ιδρυθούν σε όλη την επικράτεια της ΕΕ κερδοσκοπικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Γιάννης Δελής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο ωθεί τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), που έχουν δημιουργηθεί σε συνεταιριστική βάση από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, είτε να αλλάξουν το χαρακτήρα τους και να μετατραπούν σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις είτε να κλείσουν. «Είναι κίνδυνος θάνατος για την ίδια την πνευματική μας κληρονομιά και την πρόσβαση του λαού μας σε αυτήν», σημείωσε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας τις γενικότερες συνέπειες που θα έχει η επέκταση των κερδοσκοπικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε τον καυγά των άλλων κομμάτων για την «αμαρτωλή» ΑΕΠΙ που δυσφημεί τάχα την «αθώα» επιχειρηματικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι στην ΑΕΠΙ έχουν εντοπιστεί μεγάλες διαχειριστικές ατασθαλίες και χρέη. «Αυτή η επιχειρηματικότητα που θέλετε να γιγαντώσετε στο χώρο της τέχνης, αυτή ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Και το παράδειγμα της ΑΕΠΙ δείχνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το που μπορεί να οδηγήσει αυτή», ανέφερε ο Γιάννης Δελής.

«Αφήστε επιτέλους τις υποκριτικές κορώνες για την ΑΕΠΙ. Φέρτε τώρα μια νομοθετική ρύθμιση και αφού εξυγιανθεί η ΑΕΠΙ να περάσει στα χέρια των ίδιων των δημιουργών, διατηρώντας τη συνέχειά της χωρίς απώλειες των οφειλόμενων δικαιωμάτων στους δημιουργούς, χωρίς κατάρρευση του εισπρακτικού της μηχανισμού και χωρίς κινδύνους για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτήν. Άλλα όμως έχετε στο μυαλό σας, και εδώ είναι καλά είναι να μην επαναπαύονται οι δημιουργοί και οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.