Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Πολωνίας: Καταδικάζει τον αντιδραστικό νόμο για τις αμβλώσεις, στηρίζει τις μαζικές διαδηλώσεις

«Το να αναγκάζεις τις γυναίκες να γεννήσουν ετοιμοθάνατα, δύσμορφα παιδιά, αδύναμα να έχουν μια ενσυνείδητη και ανεξάρτητη ζωή, είναι έγκλημα», σημειώνει μεταξύ άλλων το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, σχολιάζοντας την πρόσφατη σκοταδιστική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που καθιστά ασφυκτικό το νομικό πλαίσιο για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το ΚΚ Πολωνίας καταδικάζει την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο χαρακτήριζει ως «ελεγχόμενο από το κυβερνών κόμμα», προσθέτοντας πως με αυτήν του την απόφαση «επιχειρεί να επιβάλλει στην κοινωνία θρησκευτικού τύπου απαγορεύσεις που δεν συνάδουν με την επιστημονική γνώση και την σύγχρονη δεοντολογία».

Το ΚΚ Πολωνίας δεν θεωρεί καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση πάρθηκε από το δικαστήριο σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας, κατά την οποία έχουν απαγορευτεί συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με τους Πολωνούς κομμουνιστές, πίσω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κρύβεται η πίεση της Καθολικής Εκκλησίας, ενός βαθύτατα αντιδραστικού θεσμού με σημαντική επιρροή στη χώρα.

«Στηρίζουμε την θρησκευτική ελευθερία για τους πιστούς, όμως οι κανόνες της θρησκείας δε μπορούν να επιβάλλονται στην κοινωνία. Η κύρια δύναμη αντιδραστικών αλλαγών στη νομοθεσία είναι η Καθολική Εκκλησία. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος ένας πραγματικός διαχωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία», αναφέρει στην ανακοίνωση του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το ΚΚ Πολωνίας υπογραμμίζει ότι στηρίζει τις μεγάλες διαδηλώσεις που, παρά τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας, συνεχίζονται εδώ και μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες, τόσο στη Βαρσοβία όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, χιλιάδες γυναίκες και άντρες έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους αντιδρώντας στην απαράδεκτη, οπισθοδρομική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τι αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο

Με απόφαση του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε την σχεδόν ολική απαγόρευση των εκτρώσεων, εκτός από τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και σοβαρού κινδύνου για την υγεία της. Βάσει της απόφασης, μια έκτρωση είναι παράνομη ακόμη και εάν το παιδί πρόκειται για γεννηθεί με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης, με σοβαρές δυσμορφίες και προβλήματα υγείας.

Οι εργασίες για αλλαγή του νόμου των αμβλώσεων ξεκίνησαν πέρυσι από βουλευτές του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης. Η πλειοψηφία των δικαστών του δικαστηρίου διορίστηκε από το ίδιο κόμμα.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, οι νόμιμες εκτρώσεις στην Πολωνία (μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων) είναι λιγότερες από 2.000, εξαιτίας του ασφυκτικού νομικού πλαισιού. Σε πάνω από 200.000 υπολογίζονται οι ετήσιες εκτρώσεις στις οποίες προβαίνουν Πολωνές γυναίκες, είτε παράνομα, είτε στο εξωτερικό.

Πηγή: idcommunism.com