Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλείνει ο Φάκελλος Πάλμε: Ο πρώτος που ήρθε στον τόπο του εγκλήματος ήταν ο δολοφόνος. Δεν αποκλείεται μια γενικότερη συνομωσία

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Ο Πάλμε, πρωθυπουργός της Σουηδίας και από τις ηγετικές μορφές της Σοσιαλδημοκρατίας, είχε δολοφονηθεί σε πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από τον κινηματογράφο μαζί με την σύζυγο και τον γιο του.

Επί 34 χρόνια ο φάκελλος της δολοφονίας παρέμενε ανοιχτός.

Η τελευταία έρευνα του εισαγγελέα Krister Petersson που ξεκίνησε το 2017 κατέληξε πως ο Stig Engström, γνωστός και σαν Scandiamannen, επειδή δούλευε στην επιχείρηση Scandia, ο πρώτος που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, αυτόν που η σύζυγος του Πάλμε Lisbeth Palme είχε περιγράψει σαν δολοφόνο, είναι ο δολοφόνος του Πάλμε. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί σε συνέντευξη τύπου.

Ένας άλλος ύποπτος ο C. Petersson, αλκοολικός και τοξικομανής κατά την περιγραφή των εφημερίδων, καταδικάστηκε πρωτόδικα σαν ο δολοφόνος του Πάλμε αλλά αθωώθηκε ομόφωνα από το Ανώτατο δικαστήριο και τα στοιχεία της Αστυνομίας χαρακτηρίστηκαν σαν αναξιόπιστα.

Ο Engström που παρουσιάστηκε σαν μάρτυρας του φόνου αλλά θεωρήθηκε αναξιόπιστος αυτοκτόνησε το 2000 και άρα δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον του ή εναντίον κάποιου άλλου.

palme

Στην τελευταία έρευνα ο εισαγγελέας με την βοήθεια της Αστυνομίας πραγματοποίησαν 788 βαλιστικές δοκιμές, εξέτασαν πάνω από 10.000 μάρτυρες, φτάνοντας τις 90.000 συνολικά τα 34 χρόνια μετά την δολοφονία.

Οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν για την δολοφονία ενέπλεξαν τους Κούρδους αυτονομιστές, τις μυστικές αστυνομίες της Ν. Αφρικής, Ισραήλ, την CIA… χωρίς να προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη πως ομολόγησαν την «ενοχή» τους 134 άτομα εκ των οποίων τα 29 μετά από κατάθεση στην Αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια. Η έρευνα των 34 χρόνων κόστισε περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Το όπλο της δολοφονίας δεν βρέθηκε ποτέ και οι κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος λόγω φθοράς δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τον τύπο του όπλου που χρησιμοποιήθηκε.

Ο εισαγγελέας δεν αποκλείει την πιθανότητα ο δράστης να είναι μέρος μιας γενικότερης συνωμοσίας. «Αν ζούσε θα τον είχα συλλάβει» δήλωσε στην σημερινή του συνέντευξη…

22 skandiamannen helkropp

Αυτός είναι ο δολοφόνος του Πάλμε δηλώνει ο εισαγγελέας Krister Petersson

«Άκουσα έναν κρότο και μόλις έστριψα την γωνία είδα κάποιον πεσμένο στο πεζοδρόμειο και μια γυναίκα να σκύβει επάνω του.

Ο άνδρας είναι πεσμένος μπρούμυτα, τον γυρνάω στο πλάι αλλά δεν κουνιέται καθόλου. Αίμα τρέχει από το στόμα του. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι. Ρωτάω την γυναίκα ποιος πυροβόλησε. Μου δείχνει προς μια κατεύθυνση πίσω μου. Το ίδιο με ρώτησα και ο πρώτος αστυνομικός που ήρθε και του έδειξα. Τον ακολούθησα αλλά ήταν γρήγορος και τον έχασα. Γύρισα πίσω. Είχε έναν άλλο αστυνομικό που έπαιρνε καταθέσεις. Μου λέει, δεν χρειάζομαι άλλους μάρτυρες. Έφυγα και μετά από μερικές μέρες με ανέκριναν για τον φόνο» έλεγε σε συνέντεύξη του το 1989 ο καθυπόδειξην του εισαγγελέα δολοφόνος του Πάλμε, «Scandiamannen».

Ο Σουηδικός Τύπος φιλοξενεί δηλώσεις του γνωστού εγκληματολόγου Leif GW Persson που εκφράζει την απογοήτευση του για την έρευνα και τα πενιχρά της αποτελέσματα που ταυτόχρονα κατηγορούν κάποιον που δεν μπορεί να υπερασπιστεί την αθωότητά του. Την ίδια άποψη δηλώνουν γνωστοί νομικοί της Σουηδίας.

Ο φάκελλος μπήκε στο αρχείο και άφησε πίσω ερωτήματα.