Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ: Ο Κ.Μητσοτάκης είναι ορκισμένος εχθρός των φοιτητών, των συλλόγων τους και των δίκαιων διεκδικήσεών τους

«Ο πρόεδρος της ΝΔ, με τις χτεσινές του δηλώσεις, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ορκισμένος εχθρός των φοιτητών, των συλλόγων τους και των δίκαιων διεκδικήσεών τους. Γι’ αυτό επανέλαβε την καραμέλα περί “κατάργησης του ασύλου”, ως “αντίδοτου” δήθεν σε υπαρκτά, μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και το προσωπικό των ιδρυμάτων» σημειώνει σε ανακοίνωση του το ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή με αφορμή τις προτάσεις του πρόεδρου της ΝΔ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ συνεχίζει: «Η εγκληματικότητα, το εμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών “βασιλεύουν” και στις καλύτερα φρουρούμενες περιοχές της χώρας, αφού αυτά δεν τα αντιμετωπίζει και πολύ περισσότερο τα θρέφει η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κατάργηση του ασύλου στοχεύει τους ίδιους τους φοιτητές, τους Συλλόγους τους και την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα προβλήματα που καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Είναι βήμα κλιμάκωσης της κρατικής καταστολής».

Η ΚΝΕ προσθέτει πως «είναι πρόκληση να εμφανίζεται η ΝΔ ως αντίπαλο δέος στην ανομία στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, όταν η ΟΝΝΕΔ – ΔΑΠ αριστεύει στη διαπλοκή και τη ρεμούλα, κάτι που το ξέρουν ακόμα και οι τοίχοι των Ιδρυμάτων. Η κρατική καταστολή, που αξιοποίησε με ζήλο η ΝΔ, έχει άξιο συνεχιστή, τον σημερινό υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που όταν τον βολεύει αναζητά “το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα” και όταν τελικά οι διεκδικήσεις και η πάλη των φοιτητών φουντώνουν τους υποδέχεται με ΜΑΤ, κλούβες και το δόγμα “νόμος και τάξη”». 

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπόσχεται να μεταφέρει το αυταρχικό δόγμα «νόμος και τάξη» εντός των πανεπιστημίων.

κυριάκος μητσοτάκηςΓια την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε πανεπιστημιακούς, μεταφέροντας το αυταρχικό δόγμα «νόμος και τάξη» εντός των πανεπιστημίων.  Ως συνήθως, προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτή την πλειοδοσία αντιδραστικών προτάσεων, παρουσιάζοντας τα πανεπιστήμια ως «γιάφκες κουκουλοφόρων» και ως χώρους που επικρατεί «γενικευμένη ανομία».

«Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι’ αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ τάχθηκε υπέρ της ακόμα μεγαλύτερης πρόσδεσης των δημόσιων πανεπιστημίων στο «άρμα» των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, «η παιδεία είναι μηχανή ανάπτυξης και γι’ αυτό πρέπει  να συνδεθεί με την οικονομία». Επίσης, τόνισε πως θα επαναφέρει την βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Αναφορικά με την πρόταση του Κ.Μητσοτάκη για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η ανακοίνωση της ΚΝΕ σημειώνει: «Ο κ. Μητσοτάκης αδικείται, όταν παρουσιάζεται απλώς ως υπέρμαχος των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που ήδη λειτουργούν. Πίσω από την πρότασή του “τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν τα ίδια τον πλήρη έλεγχο του αριθμού των εισαχθέντων”, ο πρόεδρος της ΝΔ κρύβει την πραγματική του πρόταση για περιορισμό των εισαχθέντων στα δημόσια ΑΕΙ, αναβαθμίζοντας εαυτόν σε διαφημιστή των ιδιωτικών ιδρυμάτων, εξασφαλίζοντάς τους την αναγκαία πελατεία. Οι προτάσεις της ΝΔ οδηγούν στη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την τσέπη των φοιτητών».

Όπως υπογραμμίζει το ΚΣ της ΚΝΕ, το Πανεπιστήμιο που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Πανεπιστήμιο που ονειρεύεται η ΝΔ «είναι απέναντι από τις ανάγκες των φοιτητών για ολόπλευρη μόρφωση για όλους, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα στο αντικείμενο που σπούδασαν και έχουν ειδικευτεί».  Προσθέτει δε πως «η κόντρα τους αφορά το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΣΕΒ, κατευθύνσεις που μετατρέπουν ακόμα πιο γρήγορα τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές και τις οικογένειές τους σε πελάτες δεξιοτήτων και πιστοποιητικών».