Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κουτοπονηριές της κυβέρνησης της Αυστραλίας

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Από το Σεπτέμβριο παλεύουν με τις φλόγες χιλιάδες εθελοντές πυροσβέστες στην Αυστραλία. Δεν τους έχει δοθεί καμία αποζημίωση για την επικίνδυνη αποστολή τους και για την απώλεια από τις προσωπικές τους δουλειές. Τα ΜΜΕ και οι μόνιμοι πυροσβέστες καθημερινά υμνούν τις υπηρεσίες τους. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας μέχρι τώρα αρνούνταν να τους αποζημιώσει. 

Την Κυριακή στις 29/12 δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison πως θα πάρουν “κάποιες” αποζημιώσεις κάποιοι από τις 70.000 εθελοντές στην πολιτεία New South Wales. Στις άλλες πολιτείες θα αποφασίσουν οι τοπικές αρχές κατά τον πρωθυπουργό. 

Έβαλε όμως τις εξής ακατανόητες προϋποθέσεις:

α. να είναι ελεύθεροι επιχειρηματίες 

β. ή να είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με ανώτατο τζίρο 50 εκατομμύρια!

γ. να ασχολήθηκαν με την κατάσβεση τουλάχιστον 10 ημέρες.

Η ημερήσια αποζημίωση θα είναι 300 δολάρια αλλά με ανώτατο ποσό 6.000 δολάρια δηλαδή αποζημίωση 20 ημερών. 

Οι εξαγγελίες ήρθαν μετά από την σκληρή κριτική που δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για τις δηλώσεις του πως «ο εθελοντισμός είναι παράδοση στην Αυστραλία και δεν χρειάζονται αποζημιώσεις».

 

Με την μισή Αυστραλία κατεστραμμένη από τις φωτιές, με υποβαθμισμένες της υπηρεσίες κατάσβεσης και χωρίς κατάλληλα μέσα και υποδομή όπως σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ομολογεί το αυτονόητο που σημαίνει «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Ο δε εθελοντισμός είναι για μια ακόμη φορά το τέχνασμα για να αποφευχθούν οι κοινωνικές δαπάνες και να ανακατανεμηθούν στα μονοπώλια. 

***

Στο Σίδνεϋ, την Πρωτοχρονιά έριξαν 100.000 πυροτεχνήματα για μην αποτραπεί η προσέλευση τουριστών που απέδωσε 130 εκατομμύρια δολάρια στο λιανεμπόριο…