Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα – Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης: «τα μάτια και τα αυτιά της Επανάστασης»

Επιμέλεια \\ Ομάδα ¡H.lV.S!

cuba3Οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης [CDR] ολοκληρώνουν τις λεπτομέρειες για το 9ο Συνέδριο που θα γίνει από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.  Θα συμμετάσχουν 480 εκπρόσωποι από όλη τη χώρα που έχουν ήδη εκλεγεί και μαζί 90 προσκεκλημένοι.

Σύμφωνα με τον Carlos Rafael Martinez, γενικό συντονιστή της οργάνωσης, οι συμμετέχοντες φτάνουν στην πρωτεύουσα στις 25 του ίδιου μήνα, και από το πρωί της 26ης, θα χωριστούν τρεις επιτροπές εργασίας.

Η 1η από αυτές θα ασχοληθεί με την εσωτερική λειτουργία των επιτροπών και την πολιτική των στελεχών, η 2η με το ιδεολογικό μέτωπο και τη στήριξη στα μέτρα στο οικονομικό πεδίο, ενώ η 3η θα εστιάσει τη συζήτησή του στην εκπλήρωση και την ενίσχυση των θεμελιωδών καθηκόντων της οργάνωσης.

Ο Martinez εξήγησε ότι στις 27 θα συνεδριάσουν σε ολομέλεια, στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα κάθε μιας από τις ομάδες εργασίας, και στις 28, που συμπίπτει με την 58η επέτειο των CDR, θα είναι η τελετή λήξης, καθώς και την απαρχή για την 60χρονα.

cuba4

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος Orestes Llanes Mestre, υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία έχει για το 9ο Συνέδριο, ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο χρόνια μέσα από μια μεγάλη λαϊκή διαδικασία με 167 μεγάλες συνελεύσεις σε δημοτικό επίπεδο (σε όλους τους δήμους εκτός από έναν -το δήμο Morón, στο Ciego de Avila) και 15 λαϊκές μαζώξεις σε επίπεδο επαρχίας με συμμετοχή παραπάνω από 90%.

Πρόσθεσε επίσης ότι προσφέρθηκαν περισσότεροι από 100 000 νέοι [cederistas]-μέλη των επαναστατικών επιτροπών για να στηρίξουν δράσεις σε όλη τη χώρα, προς τιμή του συνέδριου όπως στη γεωργία, στην εθελοντική αιμοδοσία και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Irma και πολλών ακόμη.

Οι Επιτροπές για την υπεράσπιση της επανάστασης (ισπανικά: Comités de Defensa de la Revolución ), είναι ένα δίκτυο επιτροπών γειτονιάς που αγκαλιάζει όλη την Κούβα.

Οι οργανώσεις, είναι «τα μάτια και τα αυτιά της Επανάστασης», και από το 1960 αγρυπνούν ενάντια σε κάθε αντεπαναστατική δραστηριότητα.

Είναι κυρίως νέοι και από το 2010, υπολογίζεται ότι 8,4 εκατομμύρια Κουβανοί (επί 11,2 εκατομμυρίων) γράφτηκαν μέλη στις CDR.

Αυτή η πολιτοφυλακή -που ανά πάσα στιγμή μπορεί -σε περίπτωση ανάγκης να εξοπλιστεί (όπως έγινε με την περίπτωση του κόλπου των χοίρων, αλλά και μετά, με τις προβοκάτσιες και τη δολοφονία του Camilo Cienfuegos) δημιουργήθηκε από τον Φιντέλ στις 28 Σεπτεμβρίου 1960, μετά την Επανάσταση του 1959, που ανέτρεψε το Batista.

Ο Φιντέλ ήταν που τις ανέδειξε σε «συλλογικό σύστημα επαναστατικής επαγρύπνησης

Σύνθημα των CDR είναι, “¡En cada barrio , Revolución!” (“Σε κάθε γειτονιά, Επανάσταση!”).