Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρεμλίνο: Αναπόφευκτη η σύγκρουση με το ΝΑΤΟ σε περίπτωση αποστολής στρατευμάτων στη Ρωσία

Η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα λόγια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή διάσκεψη για την υποστήριξη της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, είπε ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών συζητούν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση.

«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να μιλήσουμε για πιθανότητα αλλά για αναπόφευκτη σύγκρουση. Έτσι το αξιολογούμε. Και αυτές οι χώρες με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να το αξιολογήσουν. Και να αναρωτηθούν αν αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους και κυρίως στα συμφέροντα των πολιτών των χωρών τους», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό νέο στοιχείο το ίδιο το γεγονός της συζήτησης για τη δυνατότητα «αποστολής ορισμένων δυνάμεων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ». Όλα τα άλλα στοιχεία στις ομιλίες του Γάλλου Προέδρου έχουν ήδη εκφραστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ σημείωσε πάντως ότι ορισμένες χώρες που συμμετείχαν στην εκδήλωση του Παρισιού διατηρούν «μια αρκετά νηφάλια εκτίμηση των πιθανών κινδύνων μιας τέτοιας ενέργειας και του πιθανού κινδύνου να εμπλακούν άμεσα σε μια καυτή σύγκρουση».

Αργότερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» ισχυρίζεται ο Κ. Μητσοτάκης

Ερωτηθείς σχετικά, εξερχόμενος από τη σύνοδο στη γαλλική προεδρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας (και προαλειφόμενος για επόμενος γγ του ΝΑΤΟ) Μαρκ Ρούτε «διαβεβαίωσε» πως η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

«Πολύς κόσμος που λέει “ποτέ” σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε “ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας” πριν από δυο χρόνια», είπε ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. «Ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: Όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας», σημείωσε.