Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση – δανειστές. Το δίλημμα: Θέλετε να σας κόψουμε το αριστερό πόδι ή το δεξί χέρι;

Γράφει ο Δον Τομασίνο //

Και να που η κουρτίνα τραβήχτηκε

Μέσω γερμανικής εφημερίδας βέβαια, διότι και πάλι θα ψάχναμε μέσω διαρροών και εκτιμήσεων την κυβερνητική «αντιπρόταση» στους δανειστές του Κράτους.

Τι περιλαμβάνει λοιπόν η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. προς τους δανειστές; Προσέξτε «η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ» και όχι, όπως κάποια φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ λένε «η ελληνική πρόταση», καθ΄ ότι απ’ ό,τι θυμάμαι, δεν μαζεύτηκαν 11.000.000 κάτοικοι αυτής της χώρας στο θεσσαλικό κάμπο, να την αποφασίσουν.

  1. ΦΠΑ. Επαναλαμβάνεται το σενάριο για συντελεστές 6%, 11% και 23%. Στο 6% μπαίνουν μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% μπαίνουν όλα τα υπόλοιπα.

Ειδικότερα, η κυβερνητική πρόταση, φέρνει στο 23% περίπου το 28% των τροφίμων μεταξύ των οποίων θαλασσινά (όχι ψάρια), έτοιμα γλυκίσματα και μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προψημένα φαγητά, σοκολάτες, έτοιμες σάλτσες κ.ά.

  1. Έκτακτη εισφορά για 220 εκατ. ευρώ. Οι προτεινόμενοι συντελεστές είναι 0,7% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 1,4% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.
  2. Έξτρα έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις για 1,064 δισ. ευρώ. Η εισφορά προβλέπεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ με συντελεστές οι οποίοι φτάνουν το 10%.

litras 2 Συγκεκριμένα, προβλέπεται συντελεστής 5% για καθαρά κέρδη από ένα έως δέκα εκατομμύρια ευρώ (εφόσον υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ), συντελεστής 7% για καθαρά κέρδη από δέκα έως 25 εκατ. ευρώ και 10% για καθαρά κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ.

  1. Αύξηση του Φόρου Πολυτελείας από το 10% στο 13% για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες με στόχο πρόσθετα έσοδα 30 εκατ. ευρώ.
  2. Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις για 100 εκατ. ευρώ.
  3. Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικές άδειες και επιπλέον 220 εκατ. ευρώ από «τηλεοπτικούς σταθμούς».
  4. Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Το σχέδιο, που έστειλε η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες και κρίθηκε από τους θεσμούς «ανεπαρκές», προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ για το 2016) .

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015 προβλέπει η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές. Τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τη φετινή χρονιά εκτιμώνται στα 1,56 δις. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος (1,23 δισ. ευρώ) να προέρχεται από τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα υπόλοιπα από πωλήσεις / παραχωρήσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (το τίμημα καταβάλλεται σταδιακά).

litras1

Για το 2016 προβλέπονται έσοδα περί 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, καθώς και μικρά έσοδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μόλις 50 εκατ. ευρώ), αλλά και 250 εκατ. ευρώ από πώληση ποσοστού που κατέχει το δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Σπάτων (Αερολιμήν Αθηνών).

Προβλέπεται, επίσης, πως του χρόνου το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα εισπράξει το μερίδιο που του αναλογεί (95 εκατ. ευρώ) από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, υπόθεση που δεν έχει κλείσει μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο.

Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, από την οποία προβλέπεται πως θα εισπραχθούν τα 188 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο δημόσιο, αν κλείσει η συμφωνία με την αζέρικη Socar. Εσοδα περί τα 50 εκατ. ευρώ θα έχει το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ από την Εγνατία Οδό, χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα τα εισπράξει αφού η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πως δεν προχωρά ο διαγωνισμός παραχώρησης του οδικού άξονα.

Από τον πίνακα που περιλαμβάνεται στο κείμενο της ελληνικής πρότασης καθίσταται, πάντως, σαφές πως δεν προβλέπεται προώθηση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ -0,53% (βρίσκεται σε αρχικό στάδιο με 8 υποψηφίους), ενώ πενιχρές είναι οι προβλέψεις εσόδων από τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια. Σημαντικά έσοδα (300 εκατ. ευρώ το 2016 και 500 εκατ. ετησίως από το 2017 μέχρι το 2022) προβλέπονται, όμως, από την παραχώρηση ακινήτων.

Στον πίνακα περιλαμβάνεται και το Ελληνικό (με αστερίσκο για τον οποίο δεν υπάρχει επεξήγηση) χωρίς να προβλέπονται συγκεκριμένα έσοδα μέχρι το 2022.

Στην πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 2,2 δισ. μέχρι το 2019, θα κατευθύνεται για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ένα ποσοστό από το μερίδιο που θα παραμένει στο δημόσιο θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ιδρυθεί.

Πέναλτι για όσους επιλέξουν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Σταδιακά η αύξηση των ορίων ηλικίας. Διετής αναστολή στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Στα εργασιακά, επιμένει στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά, καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το τέλος του 2016.

(Οι συγχωνεύσεις ταμείων και τι ετοιμάζεται για εργασιακά και κατώτατο μισθό, αναλυτικότερα επ’ αυτού σε επόμενη ανάρτησή μας την Τετάρτη).

Στις περιπτώσεις των «κόκκινωνδανείων» και των πλειστηριασμών, από το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», περάσαμε στην τήρηση του Νόμου Δένδια με αυστηρότερες προϋποθέσεις υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη, σχετικά με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 270.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε εντός 100 ημερών,ακόμα και αυτά τα ψιχία , που υποσχόταν στους πληβείους με το λεγόμενο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης».

Επιδίδεται σε ένα φοροκυνηγητό σε βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, που όχι μόνο θα πληρώσουν όλα τα φορολογικά μέτρα της περιόδου 2010-2015, αλλά θα πληρώσουν και επιπλέον αυξημένο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στις μετακινήσεις, θα καταργηθεί η έκπτωση 30% στην έκτακτη εισφορά.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση ξεχνά φυσικά την επιβολή οιουδήποτε φόρου στους «ευεργέτες» εφοπλιστές και στο μεγάλο κεφάλαιο, που βγάζει άνω των 5 εκ. καθαρών κερδών ετησίως, επιβάλλει κλιμακωτά από 5%-10% επί των κερδών άνω των 5 εκ. ευρώ.

Οποία ταλαιπωρία των «επάρατων καπιταλιστών»…

Τη στιγμή, που οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να πληρώνουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ πάει περίπατο…,η κυβέρνηση θα μαζέψει από αυτούς, που καρπώνονται το 70% του ΑΕΠ της χώρας, ως «έκτακτο μέτρο για 1 χρόνο», 1 δις. ευρώ…

Την ίδια στιγμή, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, καλούνται να καταβάλλουν 45 δις. σε φόρους.

Αλλά, πώς θα υπάρξει το πρωτογενές πλεόνασμα(έστω και αυτό των 1.8 δις.ευρώ), που όπως λέει και η Κυβέρνηση «θα πέσει στην αγορά», δηλ. θα επιδοτηθούν πάλι οι επιχειρηματίες με τα χρήματα των διψώντων και πεινώντων των 582 ευρώ…

Η ουσία είναι ,ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ, έκανε αυτό που όλοι αναμέναμε.

Εγκατέλειψε ταχιστα τις όποιες προεκλογικές της δεσμεύσεις, πρώτον, γιατί, ούτως ή άλλως στο πεδίο των κρατικών συμφωνιών 2010-2015 και στο νομοθετικό ευρωενωσιακό πλαίσιο, ήταν αδύνατον να τις πραγματοποιήσει.

Παρά ταύτα, ενέπαιξε τον Λαό, τάζοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε 1 περίπτωση στο εκατομμύριο, να μην δεχτούν τις προτάσεις μας» και «θα αλλαξούμε την Ευρώπη».

Προσοχή δεν λένε «θα αλλάξουμε την ΕΕ», γιατί εκεί ίσως προκληθεί αυτόματα ο γέλως, λέγανε «θα αλλάξουμε την Ευρώπη». Με γεωγραφικους δηλαδή όρους. Την Αφρική,την Ασία κ.τ.λ.

Και πέραν αυτών, βάζουν και πωλητήριο στην Δημόσια Περιουσία του Ελληνικού Λαού, δηλ. λιμάνια, αεροδρόμια, φυσικόαέριο, δρόμους,που αποφέρουν έσοδα στο Δημόσιο Προυπολογισμό, προς τέρψιν του ιδιωτικού κεφαλαίου. (σ.σ.: Είναι αυτές οι υποθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ κ.τ.λ., που λέγανε την κυβέρνηση του Σαμαρά «οιδωσίλογοι, οιπροδότες» κτλ. Δηλ. πάντα με πολιτικούς χαρακτηρισμού και επιχειρηματολογία…).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πού βαδίζει.
Είναι συνέχεια των κυβερνήσεων περιόδου 2010-2015, που η μόνη διαφορά της έγκειται στη λαϊκίστικη ρητορεία, η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και στο τσαλαβούτημα μεταξύ πασοκισμού 1980, ευρωκομμουνισμού δεκαετίας ΄70, φιλελευθερισμού δεκαετίας ΄90 και σύγχρονου καπιταλισμού 2015.

Κυρίως τα τρία πρώτα τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ανάλογα με το κομματικό της ακροατήριο.

Και τώρα τι κάνουμε, πού θα έλεγε και ο Λένιν.
Η μόνη διέξοδος, αφού αποδείχθηκε και στην πράξη πλέον (τέλειωσαν και οι αυταπάτες γρήγορα), ότι τόσο η «συντηρητική» διαχειριση όσο και η «προοδευτική» δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους κανόνες της Ε.Ε., του καπιταλισμού που νοσεί και καταπίνει λαούς και της εξ αυτού σφοδρής επίθεσης του Κεφαλαίου έναντι της εργατικής τάξης και των κατώτερων οικονομικών/κοινωνικών ομάδων, είναι ο Λαός να σταματήσει να βαδίζει δίπλα ή παραπλεύρως με ελπιδέμπορους (είτε κεντροαριστερούς είτε κεντροδεξιούς), να καταλάβει άμεσα, ότι ζει σε μια ιστορική περίοδο, που διέπεται από σφοδρή καπιταλιστική κρίση -ανθρωπιστική τη λέει ο ΣΥΡΙΖΑ…-είναι το κράτος του, μέλος σε μία ένωση κρατών, που σκοπό έχει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κεφαλαίου εις βάρος του και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, σπάζοντας τα δεσμά, βαδίζοντας δίπλα στο μόνο Κόμμα, που αμφισβητεί στην πράξη την Ε.Ε. και την πολιτική της, που έχει τη δύναμη, όχι μόνο να αντιπαρατεθεί ευθέως με ένα σύστημα σε αποσύνθεση, αλλά και να χαράξει μαζί με τον Λαό, την επόμενη μέρα.

Τα ψέματα τελείωσαν, ο χρόνος τελείωσε, ο καθένας ας αναλάβει την προσωπική του ευθύνη για το μέλλον του.