Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κόλαση στην Ανατολική Αττική – Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, τουλάχιστον 74

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή Μάτι, όπου πέρασε η ολέθρια πυρκαγιά χθες.

Στους 74 – τουλάχιστον – ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου στο Χαλάνδρι. Εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα, καθώς έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα για περισσότερους από 100 αγνοούμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργεία της οποίας επιχειρούν για τον εντοπισμό τους. Οι τραυματίες, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, είναι 164 ενήλικες και 23 παιδιά.

Ωστόσο, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι 12 παιδιά πήραν εξιτήριο ενώ άλλα 11 παραμένουν στο Παίδων.

Σε Ευαγγελισμό, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Θριάσειο και Αττικό νοσηλεύονται 71 ενήλικες -11 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι.

Περισσότεροι από 100 άνδρες του στρατού και της Πυροσβεστικής συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων.

Θέατρο πολεμικών συγκρούσεων θυμίζει το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και η ευρύτερη περιοχή, την επομένη της φονικής πυρκαγιάς. Οι εικόνες καταστροφής με τα καμένα σπίτια, τα αυτοκίνητα που έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες, τα καπνισμένα δέντρα και η συντριβή στο βλέμμα των κατοίκων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά, φαντάζουν σαν να προηγήθηκε βομβαρδισμός.

Ιστορίες που συγκλονίζουν

Οι ανθρώπινες ιστορίες συγκλονίζουν. Ενδεικτικά,στο σπίτι στο Μάτι εγκλωβίστηκαν χθες το απόγευμα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με τα εγγόνια τους που φιλοξενούσαν, μαζί με την νταντά τους. Η τελευταία και τα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν προς τη θάλασσα, ενώ το σπίτι το είχε κυκλώσει η φωτιά. Συγγενείς και γείτονες, το ηλικιωμένο ζευγάρι ειδοποίησε τηλεφωνικά γύρω στις 18:30 χθες το απόγευμα ότι αδυνατεί να φύγει. Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων των οικείων προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους διασώστες για να σπεύσουν και να τους σώσουν. Η Αστυνομία κατάφερε και μπήκε στο σπίτι γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα και ενημέρωσε αρχικώς ότι δεν είδαν κανέναν. Δυστυχώς, μετά από λεπτομερέστερη αναζήτηση εντόπισαν το ζευγάρι απανθρακωμένο.Όπως όλα δείχνουν, η γυναίκα ενώ είχε τη δυνατότητα να διαφύγει, προτίμησε να ακολουθήσει τον σύντροφο της ζωής της, στον θάνατο.

Εικοσιέξι σοροί απανθρακωμένων ανθρώπων -ανάμεσά τους και παιδιά – βρέθηκαν σε χωράφι στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, Τα απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν, σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους βρίσκοντας τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες.

Σε ένα καμένο αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερα άτομα, ενώ αριστερά από αυτό, μέσα σε σπίτι, άλλοι τέσσερις και κάτω στην πλαγιά του λόφου άλλοι δύο νεκροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τους νεκρούς στο σπίτι, πρόκειται για μητέρα με τις δύο ανήλικες κόρες της, 5 και 6 ετών, και την γιαγιά της οικογένειας, που βγήκαν από το σπίτι τους και έτρεξαν στο δάσος για να σωθούν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στο ίδιο σημείο, σε αυτοκίνητο, έχει εντοπιστεί απανθρακωμένη οικογένεια -γονείς και δύο παιδιά.

Ένας ακόμη άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός μέσα από καμένο αυτοκίνητο, έξω από την ταβέρνα στην Αργυρή Ακτή, όπου νωρίτερα έχιχαν βρεθεί νεκροί άλλοι 26 άνθρωποι. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα πολλοί, που αναζητούν τους δικούς τους.

Ακόμη μία σορός, ενός άνδρα, εντοπίστηκε το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας. Το θύμα εντόπιστηκε να επιπλέει στο νερό ανοικτά της Λούτσας από σκάφος του Λιμενικού και έχει μεταφερθεί στο Λιμεναρχείο Ραφήνας για τις διαδικασίες ταυτοποίησης. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για να εξακριβωθουν τα αίτια θανάτου του.

Δύο Πολωνοί, μια μητέρα και ο γιος της, είναι μεταξύ των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Βαρσοβία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αρτούρ Λομπάρτ επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα και ο γιος της είναι μεταξύ των περίπου 10 άλλων ανθρώπων που πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες επιβιβαζόμενοι σε μία βάρκα, η οποία στη συνέχεια βυθίστηκε.

Σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές:

1. Στη Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 46 άτομα πεζοπόρους, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη.

2. Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας. Στην κατάσβεση επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 15 πεζοπόρους πυροσβέστες και 1ελικόπτερο.

3. Στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης. Στην κατάσβεση επιχειρούν 27 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων και 1 ελικόπτερο

4. Στην πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανιών στη θέση Κακόπετρα, επιχειρούν 15 οχήματα με 50 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος 2 ελικόπτερα.

5. Στην περιοχή Λάρυμνα Φθιώτιδας επιχειρούν 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρος και 1 ελικόπτερο.