Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κώστας Κατιμερτζόγλου: Στον καιρό της σήψης

ΕΞΗΓΗΣΗΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ
ΤΙ ΘΕΛΩ ;

Σας στέλνω κάποια ποιήματα. Να επικοινωνήσω.
Δε θέλω να πουλήσω. Θέλω να εκφραστώ.
Δε θέλω να καθησυχάσω. Θέλω να αφυπνίσω.
Δε θέλω να κερδίσω. Θέλω να ακουστώ.
Δε θέλω να «πετύχω». Θέλω να επαναστατήσω.
Και….. μόνος δεν μπορώ.

ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΣΗΨΗΣ

Όσοι εμπορεύονται τον πόνο, στον πανικό και τις επιδημίες επενδύουν. Έτσι καθώς τα δόντια των αδύναμων τρίζουν απ΄ τα φιλιά του τρόμου, οι μετοχές τους τα ύψη παίρνουν κυνικά. Αθέμιτοι μεταξύ τους ανταγωνιστές, ομονοούντες εκδοροσφαγείς των ταπεινών. Με πρόσχημα τον πολιτισμό τους ρευστοποιούν τα κέρδη τους με ιούς και επεμβάσεις. Παρασιτούν ασύστολα! Η φυσική κατάληξη της έξης τους .

Αυτοκράτορες της Πληροφορίας και… της Παραπληροφόρησης. Στις ειδήσεις τους, η υποκρισία αγκαζέ με τη συκοφαντία την ημιμάθεια βαρκάδα βγάζουν στους ωκεανούς της άγνοιας, φορώντας τα πέπλα της αναίδειας. Χαρίζουν στέμματα αληθείας στους εξωμότες της ταξικής πάλης. Απόψεις και πράξεις ασύμφορες για τα συμφέροντά τους βαπτίζονται πτύελα προπαγάνδας και…. προσπάθειες διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Παροξυσμοί ενός κόσμου με χρόνια νοσήματα. Δικλείδες ασφαλείας για εγγενείς παθογένειες!

Οι αντιστάσεις και οι ανατροπές φίλες δε γίνονται με τις κυρώσεις της εξουσίας τους…. Η τελευταία μαζί τους θαρρεί πως ξεμπερδεύει με παραπεμπτικά βουλεύματα , εξαγορές συνειδήσεων, δυνάμεις καταστολής και προβοκάτορες. Απλά κερδίζει παράταση της ύπαρξής της. Η κάθαρσή της δεν παίρνει απολυμάνσεις με αντισηπτικά, αφού το πλαδαρό κορμί της κανιβαλίζει στα αποκαΐδια προσφυγικών καταυλισμών και ματωμένων πλεονασμάτων.

Στα χρόνια της ανάπτυξης στους νηστικούς σερβίρει κάθε λογής απόβλητα σε πιάτα πορσελάνης . Στην κρίση φιλάνθρωπα συσσίτια και … θεάματα. Στα χρόνια της σήψης πουλά εμβόλια και κερνάει δακρυγόνα . Κραδαίνοντας προκλητικά τις αποδόσεις μερισμάτων γρυλίζει ότι ο πλούτος κρατά στα χέρια του την επιβίωση των σκλάβων. Στα δύσκολα πετάει στην τσόχα τον άσο της προσωπικής ευθύνης και τον βαλέ της εθνικής ομοψυχίας . Πονηριές με αβρότητα για ταξικούς συμβιβασμούς.

Οι μύθοι της δεν πείθουνε τους λογικούς. Για κάθε τους υποχώρηση ετοιμάζει κι ένα ικρίωμα. Επιστρατεύει από τα ιερατεία πιστούς συμμάχους ομαδικών βιασμών της νοημοσύνης απειλώντας με τα εξαπτέρυγα της αμαρτίας και το χαμόγελο της ασιτίας … Προβάλλει μαζικές θεραπείες με πνιγμούς και οβίδες, εξαγνίζει την καταρράκωση με το δισκοπότηρο της μετάνοιας.

Οι εκβιασμοί της επιλέγουν ως θύματα τους αλύγιστους επιζητώντας την ακύρωση της επιμονής τους. Οι ασυμβίβαστοι, σε πείσμα των ανανηψάντων, μες στις χλωμές αποσκευές τους κρύβουν σεισμούς και θύελλες.
Τότε μια πρόστυχη σελήνη σέρνει τα ψηλοτάκουνά της στα βρόμικα σοκάκια του εκφοβισμού, «Κόλασης και Παράδεισου» γωνία, προμηθεύει συρματόπλεγμα τις καραντίνες των ψευδαισθήσεων για να συνθέτουν οι όμηροι μεμψίμοιρα τροπάρια σε άυλους μεσσίες. Ευχαριστίες γιατί κράτησαν το κεφάλι τους ακόμα μία μέρα. Καθένας τους πιστεύει ότι μπορεί να το γλιτώσει . Λογική στρατοπέδου !

Κάθε τους ψαλμός και μία ωδή στους δημίους τους. Αποθέωση της παρακμής ! Αγιοποίηση της μαζικής εξόντωσης! Αιχμάλωτες κοινωνίες στον βωμό της υπεραξίας. Τα θαύματα σανίδες σωτηρίας για τους απελπισμένους. Εκλογικεύσεις για τις δηλώσεις μετανοίας. Τα βέλη των απεγνωσμένων, με ευχές στοχεύουνε τα πεφταστέρια…. Όμως οι δρόμοι της Ανάστασης ζητούν Εσταυρωμένους….

Καιρός οι κολασμένοι να βγάλουν συμπεράσματα. Η ρήξη τους με τη νομιμότητα , σύγκρουση με τη νομιμοποίηση της αποβλάκωσή τους Η επίγνωση της μοίρας τους, αποτοξίνωση από τον εθισμό της ταπείνωσης. Η χειραφέτησή τους από την εξαθλίωση, πυροδότηση της εντροπίας τους.

Τότε ποιες φυλακές και σύνορα θα φυλακίσουνε τις καταιγίδες; Την έφοδο του ποταμού στον ουρανό ποιος θα αποτρέψει;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ – ΚΑΤΙΓΙΝ

MAΡΤΗΣ 2020