Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λουλούδια στον τάφο του Μαρξ κατέθεσε ο κουβανός πρόεδρος Ντιάζ-Κανέλ

Τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο κοιμητήριο Χάιγκειτ του Λονδίνου επισκέπτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ, στο πλαίσιο της σύντομης παραμονής του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο κουβανός ηγέτης κατέθεσε λουλούδια εξ’ ονόματος του λαού της Κούβας, κάνοντας την εξής σύντομη δήλωση που ανέβηκε και στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Αποτίουμε φόρο τιμής σε έναν από τους μεγάλους διανοητές της ανθρωπότητας, τον Καρλ Μαρξ, εδώ στον τάφο του στο κοιμητήριο Χάιγκειτ, εκ μέρους του λαού της Κούβας, σε μια χρονιά που συμπληρώνονται διακόσια έτη από τη γέννηση του και 135 χρόνια από την φυσική του απουσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο του Καρλ Μαρξ είχε ιδιαίτερα σημαντική επίδραση στην επιτυχία και εδραίωση Κουβανική Επανάσταση, στην ριζοσπαστικοποίηση της σκέψης του Φιντέλ Κάστρο και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα αλλά και στη μετέπειτα πορεία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στο νησί. Δρόμοι και πάρκα στην Κούβα φέρουν το όνομα του, ενώ προς τιμήν του σπουδαίου φιλοσόφου έχει ονομαστεί μια απ’ τις διασημότερες και μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές της Αβάνας.

NTIAZ KANEL TAFOS MARX

Ο Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ επισκέπτεται το Λονδίνο ως ενδιάμεσο σταθμό στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης περιοδείας του ως προέδρου της Κούβας σε μια σειρά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας. 

Καρλ Μαρξ: Επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε