Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

Συνεχίζουν να μαίνονται οι ~150 πυρκαγιές στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, έχοντας προκαλέσει την καταστροφή περίπου 688 κατοικιών στην πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν τους πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες, καθώς επικρατούν ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες.

Περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες και περισσότερα από 100 αεροσκάφη συμμετέχουν στις συντονισμένες προσπάθειες κατάσβεσης.

ℹ️  Η περίοδος των πυρκαγιών στην Αυστραλία άρχισε πολύ νωρίς φέτος, με 95 ενεργά μέτωπα που καίνε θαμνώδεις εκτάσεις.
Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και στις πολιτείες της Βικτόρια και του Κουίνσλαντ.

⚠️ Προσεγγίζουν το Σίδνεϊ

Και ενώ οι πυρκαγιές ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους, στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας έχει καλυφθεί από ένα επικίνδυνο σύννεφο καπνού: ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σέιν Φιτζσίμονς δήλωσε ότι «οι αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για οκτώ πυρκαγιές γύρω από το Σίδνεϊ, όπου ζουν περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι» |> ABC News @ABC TO THE RESCUE: Firefighters in Australia drove into flames to protect homes on the outskirts of Sydney. https://abcn.ws/2DPjHF1 και «αυτές μπορούν ή αναμένεται να εξαπλωθούν κι άλλο ανατολικά, κάτι το οποίο δυστυχώς δείχνει ότι μπορεί να φτάσουν σε περισσότερες κατοικημένες περιοχές, χωριά, κοινότητες, απομονωμένες αγροτικές περιοχές και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και περιοχές με επιχειρήσεις στην περιοχή», σημειώνοντας πως «ορισμένες πυρκαγιές βορειοδυτικά της πόλης ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, το οποίο επεκτείνεται λόγω των θερμών και ξηρών ανέμων».

Οι φωτιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης είναι κάτι το συνηθισμένο στην Αυστραλία, αλλά η φετινή περίοδος των πυρκαγιών συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου πριν ακόμη αρχίσει το καλοκαίρι στη χώρα.
✔️    Η κρίση αυτή έχει εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, καθώς οι επικριτές του δηλώνουν ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από την κλιματική αλλαγή, η οποία, σύμφωνα με μετεωρολόγους, έχει παρατείνει την περίοδο των πυρκαγιών.

ℹ️  Οι χειρότερες πυρκαγιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης στην Αυστραλία είχαν σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2009 στην Βικτόρια. Συνολικά 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τότε και 414 τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια.

Οι Αρχές έδωσαν εντολή σε κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τις εστίες και τα καταλύματά τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες που τους πλησιάζουν, καθώς οι πυροσβέστες πασχίζουν να τις θέσουν υπό έλεγχο στις περιοχές χαμηλής βλάστησης στις ανατολικές και τις δυτικές ακτές της χώρας, εκδίδοντας  προειδοποίηση «άμεσης εγκατάλειψης», που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, για πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων για τη Νούσα, έναν παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων, νότια του Μπρισμπέιν, την πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ.

«Αναμένουμε ότι ο κόσμος θα λάβει υπόψη του τις προειδοποιήσεις και θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια επιβίωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και, εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, τώρα είναι η ώρα να φύγουν», δήλωσε ο Γκρεγκ Κρίστενσεν, δήμαρχος του περιφερειακού συμβουλίου του Σίνικ Ριμ στο Κουίνσλαντ, προσθέτοντας ότι «είναι μια πολύ δύσκολη εποχή» και ότι «δεν υπήρχαν στο παρελθόν πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση όπως αυτές».

✔️  Ένα ιδιωτικό ελικόπτερο ρίψης νερού συνετρίβη, ενώ επιχειρούσε σε πυρκαγιά δυτικά του Μπρισμπέιν, αν και ο πιλότος γλίτωσε με μικρά τραύματα, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία και η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών στο Κουίνσλαντ.

ℹ️ Οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση είναι συνηθισμένες στα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια της Αυστραλίας, αλλά η σφοδρότητα των πυρκαγιών καθώς και το γεγονός ότι ξέσπασαν νωρίτερα από το συνηθισμένο δηλ. στην ανοιξιάτικη και όχι στην καλοκαιρινή περίοδο του νότιου ημισφαιρίου αιφνιδίασαν πολύ κόσμο.

Ήδη στα μέσα Νοέμβρη είχαν καταστρέψει 10 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και περιοχών χαμηλής βλάστησης, καθώς τροφοδοτούνται από τις ακραίες συνθήκες ύστερα από τρία χρόνια ξηρασίας, με τις φλόγες να εκτείνονται από τη βόρεια ακτή της πολιτείας έως μερικά μέτρα από τα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϋ.

«Δεν θα έχουμε θέσει όλες αυτές τις πυρκαγιές υπό έλεγχο για πολλές, πολλές εβδομάδες», είχε δηλώσει τότε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϋ ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, προθέτοντας πως «Δυστυχώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βροχή».