Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλη πορεία Πάτρα-Αθήνα με όλα τα μέσα: Παλεύουμε για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας!

Με απόφαση και του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η μεγάλη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής

Απέναντι στον λαό και τα αιτήματά του σύσσωμοι οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Προχωράμε σε μια μεγάλη κινητοποίηση που απαντά σήμερα στις ανησυχίες και την αγανάκτηση των εργαζομένων και του λαού της πόλης μας για όσα δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη», τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφερόμενος στη μεγάλη πορεία Πάτρα – Αθήνα με όλα τα μέσα και με λεωφορεία που οργανώνει η δημοτική αρχή, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο, το Σάββατο 29 Γενάρη, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι.Η εισήγηση της δημοτικής αρχής εγκρίθηκε από το Σώμα με τις ψήφους των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Ανυπότακτης Πολιτείας». Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με διάφορα υποκριτικά επιχειρήματα και προσχήματα, στάθηκαν απέναντι στην πρωτοβουλία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής και του Εργατικού Κέντρου, την οποία στηρίζουν μέχρι σήμερα πάνω από 80 εργατικά συνδικάτα και άλλοι φορείς της πόλης.

Η μείζων αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε το πλαίσιο αιτημάτων και κατέθεσε δικό της θεωρώντας ότι για τα προβλήματα του λαού της πόλης, σήμερα, ευθύνεται… η αγωνιστική δημοτική αρχή, και μάλιστα όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ… Απογείωσε δε την κοροϊδία απέναντι στον λαό της πόλης λέγοντας ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει στην κινητοποίηση αλλά με βάση το κείμενό της! Οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος πρόταξαν ότι οι κινητοποιήσεις «δεν βοηθούν στην δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση επενδύσεων». Απαίτησαν μάλιστα να μην πραγματοποιηθεί η πρωτοβουλία, επιδιώκοντας τη «σιγή νεκροταφείου», για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Περίσσεψε η υποκρισία και στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού, προ ημερών, θεώρησαν ότι τα αιτήματα «δεν είναι αυτά που απαντάνε στα πραγματικά αιτήματα της πόλης», που κατά τους ίδιους είναι …η «δημιουργία εμπορικού τμήματος του λιμανιού με διαμετακομιστικό κέντρο και υλοποίηση μαρίνας με δυνατότητα φιλοξενίας mega yacht», ζήτησαν ακύρωση της πορείας και με άλλες προφάσεις.

Υπηρετώντας πιστά την πολιτική των κομμάτων τους, ουσιαστικά η πλειοψηφία τους ζήτησε με διάφορα προσχήματα την ακύρωση της πρωτοβουλίας. Θέλησαν να παρέμβουν στο περιεχόμενο και τις διεκδικήσεις ώστε να μένουν μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης.

Έδειξαν και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, με τη στάση τους συνολικά, με ποιους είναι και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν, προτιμώντας να μείνουν μακριά από την «ταμπακέρα», στην προκειμένη περίπτωση το δίκαιο πλαίσιο αιτημάτων που θέτουν η δημοτική αρχή και το Εργατικό Κέντρο.

Νωρίτερα, στην εισήγησή του, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, αναφερόμενος και στην οικονομική κατάσταση των δήμων, τόνισε: «Το Νοέμβρη έγινε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας). Εκεί μπήκαν ζητήματα που χτύπησαν το “καμπανάκι” για όλους τους δήμους της χώρας και αφορούσαν τη χρηματοδότηση των δήμων και την οικονομική ασφυξία στην οποία οδηγούνται λόγω των επιλογών της κυβέρνησης.

Τα οικονομικά του δήμου είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σύμφωνα με τον νόμο (“Καλλικράτης”) που ψήφισαν οι κυβερνήσεις, ο δήμος Πατρέων έπρεπε να παίρνει από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόροι) 91 εκατ. ευρώ. Αντί αυτών παίρνουμε 22.236.000 ευρώ συν 3 εκατ. περίπου που πήραμε ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία Covid-19. Στη συνέχεια, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, και τους υπουργούς του, τον κ. Βορίδη και τον κ. Πέτσα, ακούσαμε ότι τίποτε από αυτά που ζητούν οι δήμοι δεν θα ικανοποιηθεί».

Υπογράμμισε, επιπλέον, πως την ίδια στιγμή μια σειρά από αιτήματα, όπως η υπογειοποίηση του τρένου, η παραχώρηση της έκτασης στον Ριγανόκαμπο για τη δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου, η αναβάθμιση λαϊκών συνοικιών αλλά και τα συνολικά ζητήματα που θέτουν η δημοτική αρχή και οι εργατικοί – λαϊκοί φορείς της πόλης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας, των προβλημάτων στις δημόσιες δομές Υγείας, της έλλειψης προσωπικού σε υπηρεσίες του δήμου αλλά και των αναγκαίων έργων για την προστασία του λαού και της περιουσίας του από φυσικά φαινόμενα δεν ικανοποιούνται, επισημαίνοντας:

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση έχουμε τρεις δρόμους να επιλέξουμε.
1. Να μείνουμε άπραγοι κι όπου βγει.
2. Να κάνουμε επίθεση στις τσέπες των δημοτών και να τους φορολογήσουμε, δεύτερη και τρίτη φορά, όπως μας δείχνει να κάνουμε η κυβέρνηση και που εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι.
3 . Να ακολουθήσουμε τον δρόμο της διεκδίκησης για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Αυτόν τον δρόμο εμείς θα ακολουθήσουμε, τον δρόμο του αγώνα, μαζί με τους φορείς της πόλης, για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να μας δώσει τα 91 εκατ. τον χρόνο, να μας επιστρέψει τα χρήματα που μας έχει παρακρατήσει, να μας δώσει όλα εκείνα που δικαιούμαστε και που μας οφείλει.

Στη συνεδρίαση, τέλος, συμμετείχαν και πήραν τον λόγο φορείς της Πάτρας, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρη Μαρμούτα, και τον εκπρόσωπο της ΟΕΒΕΣΝΑ, Ταξιάρχη Κάππα, να εκφράζουν τη συμπόρευσή τους στη μεγάλη πορεία.

Ξεπέρασαν τις 90 οι συμμετοχές φορέων

Την ίδια ώρα, ξεπέρασαν τις 90 οι συμμετοχές συνδικάτων εργαζομένων, σωματείων και συλλόγων διαφόρων φορέων στη μεγάλη πορεία. Από προχτές, άλλωστε, στην πόλη κυκλοφορεί πλατιά το κάλεσμα της δημοτικής αρχής και του Εργατικού Κέντρου, σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, ενώ δρόμοι, πλατείες και άλλοι χώροι «στολίζονται» με αφίσες που καλούν σε μαζική συμμετοχή.

Παράλληλα, προχωρά η προετοιμασία για την αναχώρηση των λεωφορείων που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το πρωί του Σαββάτου, έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Συμμετοχές συγκεντρώνονται και στα Δημοτικά Διαμερίσματα καθημερινές (9 π.μ. – 2 μ.μ.) και συγκεκριμένα: Κεντρικό Διαμέρισμα, τηλ. 2610.438.466, Νότιο Διαμέρισμα 2610.331.663, Αρκτικό Διαμέρισμα 2610.432.977 & 2610.430.984, Ανατολικό Διαμέρισμα 2610.225.031, ΔΕ Παραλίας 2613.602.512, ΔΕ Βραχναίικων 2613.600.700 & 2613.600.720, ΔΕ Ρίου 2613.602.608, ΔΕ Οβρυάς 2613.600.919.

Ο αγώνας του λαού της Πάτρας
είναι και δικός μας αγώνας
Δηλώσεις από προέδρους σωματείων της Αττικής
που ετοιμάζουν την αγωνιστική υποδοχή
με συλλαλητήριο το Σάββατο

Αγωνιστική υποδοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν ο δήμος Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο και δεκάδες φορείς της πόλης ετοιμάζονται να κάνουν Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα της Αττικής. Το ραντεβού είναι το Σάββατο 29/1 στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, από όπου και θα πορευτούν μαζί έως το Σύνταγμα (βλ. και σελ. 5), ενώ με δηλώσεις τους δεκάδες συνδικαλιστές στηρίζουν την πρωτοβουλία και τα αιτήματά της (αναλυτικά και στο «902.gr»).

«Συμπαραστεκόμαστε και θα συμμετάσχουμε στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Πάτρας μαζί με τη δημοτική αρχή», σημειώνει ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, και προσθέτει: «Ζούμε μια βαθιά ταξική πολιτική από τις κυβερνήσεις. Καθημερινά πετσοκόβουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων προκειμένου να ικανοποιήσουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ανάλογη πολιτική ακολουθούν και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας να δουλεύουν στους δήμους με ελαστικές μορφές εργασίας. Συνάδελφοι που ζουν με το άγχος και την ανασφάλεια της επόμενης μέρας. Σήμερα, με την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έχουμε όλοι αξιοπρεπή διαβίωση, με μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δωρεάν δημόσια Υγεία και σχολεία ασφαλή για τα παιδιά μας. Δεν ανεχόμαστε να είμαστε δούλοι για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Ο αγώνας του λαού της Πάτρας είναι και δικός μας αγώνας, τα αιτήματά τους είναι και δικά μας αιτήματα. Θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι, τα σωματεία του κλάδου να δώσουν το αγωνιστικό “παρών”».

Ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, δηλώνει: «Το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής στηρίζει και συμμετέχει στη μεγάλη πορεία Πάτρα – Αθήνα που διοργανώνει η δημοτική αρχή της Πάτρας με τη στήριξη των μαζικών φορέων. Θέλουμε οι εργαζόμενοι του κλάδου, που καθημερινά δίνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς μάχες, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, την προστασία της ζωής και της υγείας μας από την πανδημία, μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν Υγείας, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αυξήσεις και υπογραφή συμβάσεων που να ικανοποιούν τις σημερινές μας ανάγκες. Να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενάντια σε κυβερνήσεις – ΕΕ – εργοδότες, που φροντίζουν με την άσκηση της πολιτικής τους να βγάζουν αμύθητα κέρδη και οι εργαζόμενοι να χάνουν συνεχώς δικαιώματα. Με αυτήν την πρωτοβουλία να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας».

Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, τονίζει: «Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της Πάτρας και του Εργατικού Κέντρου της πόλης δεν αφορά μόνο την Πάτρα. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, και φυσικά και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό. Σε μια συγκυρία που οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και την ανέχεια, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, όπως η Ενέργεια και τα τρόφιμα, δείχνουν την κυριαρχία της βαρβαρότητας. Γι’ αυτούς τους λόγους θα συμμετάσχουμε στην υποδοχή της αγωνιστικής αυτής πρωτοβουλίας στην Αθήνα. Η βαρβαρότητα των 100 νεκρών τη μέρα, των παγωμένων σπιτιών και των νηστικών παιδιών δεν είναι το μέλλον μας. Καθήκον μας να παλέψουμε για το δίκιο μας και για τις ανθρώπινες ανάγκες μας».

Στους δρόμους το Σάββατο για μέτρα προστασίας του λαού από τις φυσικές καταστροφές

Οι διεκδικήσεις για τη συγκέντρωση του Σαββάτου

ΠΑΜΕ – Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής : Kάλεσμα στη συγκέντρωση 29 Γενάρη στο Σύνταγμα 11.30π.μ. μαζί με το λαό της Πάτρας