Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με σαμποτάζ στην ενέργεια κλιμακώθηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Από τις πιέσεις πέρασαν στα σαμποτάζ οι ΗΠΑ προκειμένου να πετύχουν την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Χτες Πέμπτη σημειώθηκε μαζική διακοπή ρεύματος η οποία  διήρκησε σχεδόν 20 ώρες, βυθίζοντας στο σκοτάδι τη χώρα.

Πρόκειται για ένα blackout, το οποίο τα μέσα ενημέρωσης περιγράφουν ως το μεγαλύτερο που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα – έπληξε τις 22 από τις 23 πολιτείες της χώρας μαζί με την πρωτεύουσα Καράκας – πρόβλημα που η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.

Το συγκεκριμένο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο (παραγωγής και διανομής) El Guri -Simon Bolivar (10.200 MW – MW=MWatt), είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Αμερική και σαν υδροηλεκτρικό το τρίτο στον κόσμο [1ο το «Three Gorges», Κίνα (18.300-22.500 MW) 2ο το «Itaipu», σύνορα Βραζιλίας-Παραγουάης |>14.000 MW – και 4ο το «Tucurui», Βραζιλία |>8.370 MW. Για σύγκριση με κάποια δικά μας Πλαστήρας (Αχελώος) Ισχύς 130 MW ΜΥΗΕ Δαφνοζωνάρας (Αχελώος) Ισχύς 5.93 MW ΜΥΗΕ Γκιώνας (κανάλι Μόρνου) 8.67 MW κλπ.]

Ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Λουίς Μότα Ντομίνγκες δήλωσε ότι η Βενεζουέλα υφίσταται «πόλεμο του ηλεκτρισμού» και ότι «αυτή τη φορά επιτέθηκαν στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Γκουρί», τον μεγαλύτερο της χώρας, στον νότο.

Μέσω Twitter, ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το πρόβλημα. «Ο πόλεμος της ηλεκτροδότησης που ανακοινώθηκε και διευθύνεται από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό εναντίον του λαού μας θα αποτύχει», διαβεβαίωσε.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος το Γενάρη απέδωσε τη διακοπή στην κυβέρνηση του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «άρπαγα» της εξουσίας. «Πάνω από έξι ώρες χωρίς φως στο Καράκας, είναι ρεκόρ. Χάος, ανησυχία, αγανάκτηση. Αυτή η βλάβη μαρτυρά την αναποτελεσματικότητα του άρπαγα. Η αναγέννηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και της χώρας περνά από το τέλος της αρπαγής», υποστήριξε ο Γκουαϊδό μέσω Twitter.

Νέες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

Οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών για την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης δεν σταματούν εκεί, με την ΕΕ να φέρεται πρόθυμη να αναλάβει ενεργότερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει στις όποιες περαιτέρω εξελίξεις στη Βενεζουέλα και η απειλή της επιβολής επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο παραμένει στο τραπέζι, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας χθες Πέμπτη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα (…) παρακολουθήσει και θα αντιδράσει στις περαιτέρω εξελίξεις», τόνισε ο Χάικο Μάας, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Συζητήσαμε ήδη στο πιο πρόσφατο συμβούλιο των ΥΠΕΞ ότι μπορεί να έρθει η ώρα που θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.