Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μητροπολίτης Κοζάνης σε σεξιστικό παραλήρημα: «Εσείς οι γυναίκες δεν μπορείτε να κλείσετε τα στόματά σας;»

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγοι μήνες από τότε που ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος είχε προβεί σε σκοταδιστικό, σεξιστικό παραλήρημα από άμβωνος, υπενθυμίζοντας τις μεσαιωνικές αντιλήψεις που επικρατούν στην Εκκλησία της Ελλάδος αναφορικά με τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.

«Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αρκεί σε κάποια στιγμή να έχουν το στόμα τους κλειστό, καθώς στη συνέχεια θα γίνει το δικό τους» είχε πει ο Μητροπολίτης σε έναν λόγο που μοιάζει να έχει βγει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ χαρακτήρισε «εμπαιγμό» τον όρο «γυναικοκτονία».

«Φτιάξαμε κι έναν καινούριο όρο εμείς οι Έλληνες για τις γυναίκες, για να τις εμπαίζουν. Και αυτές τα πιστεύουν… Γυναικοκτονία λέει… Πού να ακουστεί στον νομικό, ποινικό κόσμο ανά την οικουμένη και να γελάσει, ή μάλλον να καγχάσει…» σημείωνε ο δεσπότης Κοζάνης.

Σήμερα, ανήμερα των φώτων, ο Παύλος δεν ξέχασε τον σκοταδιστικό μισογυνισμό του. Την ώρα που μιλούσε στους πιστούς αντιλήφθηκε πως κάποιες παρευρισκόμενες κυρίες συνομιλούσαν και, αντί να τους ζητήσει ευγενικά να σταματήσουν, προτίμησε να προβεί σε σεξιστικό σχόλιο.

Απευθυνόμενος στις κυρίες είπε: «Εσείς οι γυναίκες δεν μπορείτε να κλείσετε τα στόματά σας; Πώς τις αντέχετε;»

Εμείς πάλι αναρωτιόμαστε αν μπορούν μητροπολίτες σαν τον Παύλο να κλείνουν τα δικά τους στόματα απ’ τα οποία ξεπηδούν αντιλήψεις μεσαιωνικές και σκοταδιστικές…

che guevara 008