Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μητσοτάκης: Ζητά “ισχυρή πλειοψηφία” για να εφαρμόσει το αντιλαϊκό του πρόγραμμα — ΠΑΣΟΚ: Ανακατεύθυνση προτεραιοτήτων και στο βάθος Τσιπρέικο

“Ισχυρή πλειοψηφία” και “ισχυρή κυβέρνηση” ως προϋπόθεση για να εφαρμόσει το αντιλαϊκό πρόγραμμά του ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας την Κυριακή στην «Καθημερινή», ζήτησε «αυτοδυναμία», «μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση», «μία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ώστε να έχει μια «αποτελεσματική κυβέρνηση», καθώς «μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές», δεδομένου ότι η «φιλοδοξία» του, όπως είπε, είναι η δεύτερη τετραετία να είναι μια τετραετία πολύ μεγάλων αλλαγών. “Όσο πιο ισχυρή νομιμοποίηση έχω για να κάνω τέτοιες αλλαγές, τόσο πιο εύκολα θα είναι να τις υλοποιήσω“, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξ ου και ξόρκισε «ακυβερνησία» και «παραλυτικούς συμβιβασμούς», επαναλαμβάνοντας τον στόχο του «η αυτοδυναμία αυτή να μην είναι οριακή, αλλά να είναι πιο διευρυμένη». Στην κοινή στρατηγική τους βάση και στόχευση, πάντως, τόνισε ότι θα στήσει «μια κυβέρνηση συμπεριληπτική», με στελέχη «που θα είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας την αποστολή», παρουσιάζοντας δε το ποσοστό που απέσπασε στις 21/5 ως «μία θετική ψήφος εμπιστοσύνης η οποία μας ζητάει να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Σε μια κούρσα, βέβαια, με μόνο χαμένο τον λαό, που παρά τα παχιά λόγια βλέπει να χάνει ακόμα και το δικαίωμα στη μόρφωση. Ενδεικτικά, υπεραμυνόμενος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, επέμεινε ότι μέσα από την εφαρμογή της τα ίδια τα πανεπιστήμια «μπορούν να δουν ποια τμήματα τελικά είναι ανταγωνιστικά και να αναλάβουν τα ίδια την ευθύνη» να τα κλείσουν, στρέφοντας τα παιδιά στην τεχνική εκπαίδευση όχι από επιλογή της, αλλά για να καλύψουν τις ανάγκες της «αγοράς εργασίας».

Στο μεταξύ, έριχνε γέφυρες προς ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα για τη συνταγματική αναθεώρηση ή για να αλλάξει ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επιδιώκοντας, όπως είπε, «πάντα ευρύτερες συναινέσεις», πατώντας και στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ναι μεν «σήμερα έχει ανέβει “στα κάγκελα” απέναντι στην κυβέρνηση και μας θεωρεί το μεγαλύτερο κακό που έχει προκύψει στη χώρα, έχει ψηφίσει ουκ ολίγα νομοσχέδια αυτής της κυβέρνησης στην προηγούμενη τετραετία».

Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας χτες το πρωί στο «Mega» επέμεινε ότι θέλει «διακομματικές συνεννοήσεις» στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε με αυξημένη πλειοψηφία να προχωρήσουν σε «αλλαγές», όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για τα οποία ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν εκφραστεί θετικά.

Πατώντας, άλλωστε, στη συναίνεσή τους, έβαλε θέμα να ανοίξουν όχι μόνο «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», αλλά κι από τα …άλλα, κάτι που θα «είναι αντικείμενο συνεννόησης και ευρύτερης συναίνεσης». Στο ενδιάμεσο, είπε ότι τα κρατικά πανεπιστήμια με τον νόμο – πλαίσιο έχουν «πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ευελιξίας» προς την «σύνδεση των πανεπιστημίων με την ίδια την αγορά εργασίας», καθώς «δεν είναι πια, θα έλεγα, casus belli για ένα πανεπιστήμιο να φέρει μία επιχείρηση μέσα στο πανεπιστήμιο, να κάνει ένα βιομηχανικό διδακτορικό».

Άλλωστε, αυτή τους η συναίνεση ήταν που έδωσε βήμα χτες στον Μητσοτάκη να πανηγυρίζει ότι «οι “λαϊκές” συνοικίες στήριξαν τη ΝΔ με ποσοστά τα οποία ήταν παντελώς πρωτόγνωρα».

Απέκρυψε βέβαια ότι κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ως κυβέρνηση και αυτή την τετραετία ως αντιπολίτευση, αποτέλεσε σημαντικό φορέα συντηρητικοποίησης ανθρώπων, τροφοδοτώντας τελικά την επικράτηση της ΝΔ.

Στο μεταξύ, για τα …τρέχοντα του κεφαλαίου ξαναζήτησε «ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση της επόμενης μέρας» ως «προϋπόθεση για να μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», ζητώντας ξανά «ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση», ως «προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές».

Τέλος, ο Μητσοτάκης στάθηκε στη δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η ουσία της οποίας ήταν να μην μπλέκουν κάποιοι την εκκλησία με τα πολιτικά τους παιχνίδια. Αναφερόμενος σε «κόμματα και κομματίδια τα οποία μπορεί να τοποθετούνται στα δεξιά της ΝΔ», αντέτεινε ότι «οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια», ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη ή της εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων». Στο μεταξύ, ο ίδιος σπεύδει Κυριακή και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος να επισκεφτεί το Άγιο Όρος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι περιπέτειες για τον λαό βρίσκονται στο πρόγραμμα της ΝΔ

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκβιάζει και πάλι τον λαό με το δίλημμα “σταθερότητα ή περιπέτειες”.

Οι περιπέτειες για τον λαό, όμως, βρίσκονται στο ίδιο το πρόγραμμα της ΝΔ που περιέγραψε και περιλαμβάνει τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, την επίτευξη ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας κ.λπ.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος απαιτείται και η “αξιόπιστη”, δηλαδή συναινετική αντιπολίτευση που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης και την οποία θα προσφέρουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Αντίπαλο δέος στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, και δύναμη μαχητικής αντιπολίτευσης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, θα είναι μόνο ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ».

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
«Ανακατεύθυνση προτεραιοτήτων», με σταθερά τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Στην ίδια ρότα, της διεκδίκησης του «υπουργείου αντιπολίτευσης», κινείται το ΠΑΣΟΚ, βγάζοντας από την ντουλάπα σκονισμένα διλήμματα, όπως ότι τάχα αναμετριέται το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, «η πρόοδος με τη συντήρηση» …στην υλοποίηση του κοινού τους προγράμματος.

Με όχημα το «φρενάρισμα» της «παντοδυναμίας της ΝΔ», ο Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας σε εκλεγμένους και υποψήφιους βουλευτές και στελέχη, κάλεσε «να είμαστε εμείς η ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει τη συντήρηση και τη στασιμότητα, που εκπροσωπεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», προφανώς ψηφίζοντας δεκάδες ακόμα από τα αντιλαϊκά νομοσχέδιά της, ενώ «απέναντι σε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές της ΝΔ, προτείνουμε την ανάπτυξη Made in Greece, με ανακατεύθυνση των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης στη βάση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου».

Επιχείρησε δηλαδή να εγκλωβίσει τον λαό σε ξένους στόχους, για την «ανακατεύθυνση» στη μοιρασιά των κονδυλίων ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, με δεδομένα τα περισσότερα από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε προχτές σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «το πρόγραμμά μας, λοιπόν, σε κάθε κεφάλαιο έχει κοστολογήσει και εξηγεί και πόθεν θα προκύψουν οι πόροι και τα αναγκαία κεφάλαια».

Στο μεταξύ, η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει για τον εαυτό του την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης προκάλεσε την αντίδραση του Χ. Καστανίδη, ο οποίος έτσι δεν εκλέγεται. Ο Χ. Καστανίδης σε μήνυμά του έκανε λόγο για «προσωπική προσβολή», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μια εποχή έκπτωσης της πολιτικής.

Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως άλλωστε δικαιούται. Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρακτικά κάποια σημασία, αφού η Βουλή θα συγκληθεί για μία μόλις ημέρα και θα διαλυθεί αμέσως. Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου».

Από το ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι αυτή η επιλογή του Ν. Ανδρουλάκη έγινε προκειμένου να ενισχύσει με την παρουσία του την εκλογική μάχη στην περιφέρεια αυτή, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

ΣΥΡΙΖΑ
Αλλάζει τους … αγγελιοφόρους, για το ίδιο αντιλαϊκό μήνυμα

«Ρετούς» στη δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας, στη βάση του αφηγήματος ότι για τον εκλογικό καταποντισμό φταίει ότι δεν επικοινωνήθηκε επαρκώς και ορθώς το πρόγραμμα και η πολιτική του πρόταση.

Η απόδοση της εκλογικής συντριβής στη λειψή κατανόηση της πολιτικής του πρότασης αποσκοπεί ουσιαστικά στον εξωραϊσμό της ενώ πρόκειται για πρόταση ταυτόσημη στα κρίσιμα σημεία με αυτή των άλλων αστικών κομμάτων, αφού κοινό πρόγραμμα έχουν τις αξιώσεις του κεφαλαίου.

Οχι τυχαία, χτες μετά την πρώτη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «το μεγάλο δίλημμα και διακύβευμα της επόμενης τετραετίας» το «πώς και με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης», κλείνοντας το μάτι για άλλη μοιρασιά σε επιχειρηματικούς ομίλους και σιωπώντας για τα 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που συνοδεύουν το υπερμνημόνιο – δάνειο του Ταμείου.

Να τον χαίρονται! Ο σεσημασμένος αντικομμουνιστής Μαραντζίδης αναλαμβάνει την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ

Στη νέα εκλογική επιτροπή συμμετέχουν μια σειρά «νεοφώτιστοι» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διάφορα «φυντάνια», όπως ο αντικομμουνιστής Μαραντζίδης, και πάντως δεν συμμετέχουν στελέχη από τη λεγόμενη κίνηση των 53, γεγονός που προκαλεί κι άλλη γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι η συγκρότησή της «είναι μία χειροπιαστή απόδειξη ότι ακούμε το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών, λαμβάνουμε το μήνυμα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουμε καλύτεροι. Να αλλάξουμε εν κινήσει». Προέτρεψε σε «ανατροπή των συσχετισμών», κάτι που αντανακλά την επιδίωξη της Κουμουνδούρου να διατηρήσει τα σκήπτρα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και τον ρόλο της στο αστικό πολιτικό σύστημα, ισχυριζόμενος πως «οι προγραμματικές μας θέσεις θα είναι το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της καμπάνιας μας». Πρόκειται για τις γνωστές θέσεις που μοιάζουν «σα δυο σταγόνες νερό» με της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, όπως π.χ. για τις «πράσινες» μπίζνες, τη διασφάλιση του «εύλογου κέρδους» των funds κ.ά.