Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μιά ακόμη χώρα, το Μεξικό, απορρίπτει τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας

Το Μεξικό θέσπισε νόμο που προστατεύει τις Μεξικάνικες επιχειρήσεις από τον νόμο των ΗΠΑ Helms-Burton act III εναντίον της Κούβας  και δηλώνει πως ο νόμος αυτός παραβιάζει το Διεθνές δίκαιο.

Από τις αρχές του Μαΐου άρχισε να ισχύει ο τρίτος τόμος του απαράδεκτου νόμου.

Προβλέπει πως οι Κουβανοί φυγάδες μπορούν να μηνύσουν και να ζητήσουν αποζημίωση από όποια ξένη επιχείρηση ή ιδιώτη κάνει επένδυση στην Κούβα για καταπάτηση προσωπικής περιουσίας. Δεν χρειάζεται να ήταν δική τους η γη, δεν χρειάζεται να ανήκε κάποτε στους ίδιους ή στους γονείς τους.

Ο στόχος είναι η κατατρομοκράτηση όποιου ξένου επενδυτή θέλει να συνεργαστεί με την Κούβα. Σε συνδυασμό με τους άλλους νόμους του εμπάργκο η επιχείρηση που επενδύει στην Κούβα αν έχει περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική μπορεί να της επιβληθούν τεράστια πρόστιμα και να παγώσει το 50% της περιουσίας της!

Αυτά σκέφτονται και εφαρμόζουν οι Αμερικάνοι για να γονατίσουν οικονομικά την Κούβα τρομοκρατώντας τους ξένους επενδυτές  και να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του κουβανέζικου λαού.

Η παγκοσμιοποίηση αφήνει ελάχιστες χώρες και επιχειρήσεις που δεν επηρεάζονται από τα μέτρα των ΗΠΑ. Ρωσία, Κίνα, Βιετνάμ,Ιράν, Βενεζουέλα, Βολιβία είναι μεταξύ των χωρών που κάποιες επιχειρήσεις τους δεν έχουν συναλλαγές με τις ΗΠΑ και δεν κινδυνεύουν. Έχουν δηλώσει ήδη την αντίθεσή τους στα πρόσθετα μέτρα ενάντια στην Κούβα.

Τελευταία αποφάσισε και η κυβέρνηση του Μεξικού να πάρει απόσταση από τον απάνθρωπο αυτό νόμο.

Η κυβέρνηση του Μεξικού με ανακοίνωσή της,  επαναλαμβάνει την απόρριψη της δραστηριοποίησης του νόμου Helms-Burton act III που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 1996.

Δηλώνει ότι θέσπισε νόμο που προστατεύει συγκεκριμένα το εμπόριο και τις επενδύσεις από τους κανονισμούς του νόμου.

Επιβεβαιώνει  τη δέσμευσή της να προστατεύσει νομικά τις Μεξικάνικες εταιρείες που μπορεί να επηρεαστούν.

“Όπως και άλλες χώρες, το Μεξικό έχει αναλύσει τις σχετικές νομικές διαδικασίες για την υποβολή καταγγελιών για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που αντιπροσωπεύει ο νόμος Helms-Burton”, δηλώνει η κυβέρνηση του Μεξικού, αναφέρει η Γκράνμα.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Κούβας Miguel Diaz-Canel με αφορμή την απόφαση του Μεξικού: “Οι απειλές, οι κυρώσεις, τα μέτρα, οι συκοφαντίες και τα ψέματα εναντίον της Κούβας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν βρίσκουν στήριξη σε πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, πολιτιστικούς, επιχειρηματικούς ή θρησκευτικούς τομείς εντός ή εκτός των ΗΠΑ”.

Η ΕΕ παρόλο που στα λόγια είναι ενάντια στο εμπάργκο ακολουθεί τα μέτρα και τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Για την Ελληνική κυβέρνηση, ούτε λόγος να γίνεται, έστω για μια ρηματική αντίδραση.

Ο “αόρατος” ΟΗΕ βλέπει και δεν παρεμβαίνει.

Ο λαός της Κούβας χρειάζεται την συμπαράσταση όλων των αγωνιζόμενων λαών  για να νικήσει για μια ακόμη φορά τον ασφυκτικό κλοιό που επιβάλλει ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.