Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ: Ποιός είναι ο νέος πρόεδρος της Κούβας;

Ιστορική η σημερινή μέρα για την Κούβα, καθώς ο 57χρονος Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ διαδέχεται το Ραούλ Κάστρο στην προεδρία του Συμβουλίου του Κράτους της Δημοκρατίας της Κούβας.

Η ημερομηνία που επελέγη για τη μεταβίβαση της εξουσίας συμπίπτει με την 57η επέτειο από την ηρωϊκή νίκη του κουβανικού λαού απέναντι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων το 1961.

Γεννημένος στην επαρχία Βίγια Κλάρα τον Απρίλη του 1960, ο Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ ανήκει στη νεότερη γενιά των στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας που ανδρώθηκαν πολιτικά υπό την ηγεσία του αλησμόνητου Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο.

Ο Ντιάζ-Κανέλ αποφοίτησε το 1982 με πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις και εργάστηκε ως καθηγητής στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο Martha Abreu στην Σάντα Κλάρα. Ως μέλος της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών τη δεκαετία του ’80, ο Ντιάζ-Κανέλ πήρε μέρος σε διεθνιστική αποστολή στη Νικαράγουα.

Ο Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ με τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Ο Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ με τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και μέχρι τις αρχές του 1990 υπήρξε στέλεχος της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (νεολαία του ΚΚ Κούβας), πρωτού αναλάβει καθήκοντα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις.

Το 1994 εκλέχθηκε γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής του ΚΚ Κούβας στη Βίγια Κλάρα και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Το 2003 εκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και το 2010 διορίστηκε απο την κυβέρνηση Κάστρο Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2012 όταν και έγινε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους Ραούλ Κάστρο αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του πρώτου γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας μέχρι το 2021.