Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουσικοί του δρόμου συλλαμβάνονται και διώκονται για επαιτεία!!!

Συμβολική κινητοποίηση μετά μουσικής διοργανώνουν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μουσικοί του δρόμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ενοχλήσεις και διώξεις που υφίστανται -όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι – με την κατηγορία του ότι επαιτούν.

Από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μακεδονία Παλλάς, οι μουσικοί θα πλημμυρίσουν την παραλία της πόλης με μουσικές κάθε λογής.

«Πρόκειται για παρενοχλήσεις μουσικών και προσαγωγές που έχουν γίνει, αλλά και παραπομπές με την κατηγορία της επαιτείας», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Χατζόπουλος.

«Οι μουσικοί, όταν παίζουν στο δρόμο δεν είναι επαίτες. Αφενός εκφράζονται καλλιτεχνικά, αφετέρου πιθανώς να λύνουν το βιοποριστικό τους, όταν έχουν πέσει στην ανεργία. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι επαίτες», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζόπουλος.

“Τι είναι μουσικός του δρόμου, είναι κάποια καινούρια ιδιότητα; Οι μουσικοί είναι μουσικοί, αν κάποιος αποφασίζει να παίξει στον δρόμο, παίζει στον δρόμο. Ένας μαθητής του Ωδείου μπορεί να θέλει να δοκιμάσει πως αντιδράει ο κόσμος, όταν τον ακούει να παίζει μουσική, ή ομάδες μαθητών από τα Μουσικά Σχολεία κατεβαίνουν στον δρόμο να παίξουν μουσική. Πρέπει να πάνε να πάρουν άδεια, ή να εγγραφούν σε ένα μητρώο;” υπογράμμισε.

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος έστειλε για το θέμα των μουσικών του δρόμου επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην επιστολή ο Σύλλογος εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους δεν είναι επαίτες οι μουσικοί, ζητά κάποιες ρυθμίσεις προκειμένου να μην γίνονται “άδικες προσαγωγές και καταδίκες”, όπως επισημαίνει και τονίζει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει την δραστηριότητα των “μουσικών του δρόμου”.

“Οι μουσικοί του δρόμου είναι μαθητές που προέρχονται από Μουσικά Σχολεία, είναι σπουδαστές του Τμήματος Μουσικής του ΑΠΘ, επαγγελματίες μουσικοί, οι οποίοι δεν έχουν δουλειά και βγαίνουν στον δρόμο και αντιμετωπίζουν την ανεργία τους με αξιοπρεπή τρόπο, είναι κάποιοι μετανάστες, που αντιμετωπίζουν ως έναν τρόπο επικοινωνίας το να παίζουν μουσική στον δρόμο, είναι κάποιοι τουρίστες που αποφασίζουν να παρουσιάσουν τη μουσική της πατρίδας τους για να δουν πως αντιδράει ο κόσμος” ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος.