Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να, γιατί θα νικήσουμε ! (Η Γεωργία μας)

Η Γεωργία είναι μια απλή νοικοκυρά όπως τόσες άλλες. Ασχολιόταν με τη δουλειά της στην Τράπεζα, το σπιτικό της, τα παιδιά της. Πολιτικά ανήκε στη συντηρητική παράταξη, αλλά από μικρή της άρεσαν τα τραγούδια του Μίκη και δεν δεχόταν ούτε την αδικία, ούτε να σκύβει το κεφάλι.

Λόγω συγκυριών τα τελευταία χρόνια διάβασε δεκάδες πολιτικά βιβλία και ήρθε σε επαφή με το ταξικό κίνημα. Νοιώθοντας την εκμετάλλευση στο πετσί της, έφθασε στο σημείο να κατεβαίνει σε όλες τις απεργίες, μόνη από όλο το κατάστημα στο οποίο εργαζόταν και παρά τις πιέσεις που δεχόταν. Μάλιστα αρνιόταν να δηλώσει «Ασθένεια» και δήλωνε «ΑΠΕΡΓΙΑ»

Στις 16 Φεβρουαρίου 2018, το σωματείο στο οποίο ανήκει, το ΠΑ.ΣΥ.Π,Ε προχωράει σε αρχαιρεσίες. Στο σωματείο αυτό συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της EUROBANK που προέρχονται από τις συγχωνευθείσες τράπεζες ΤΤ, PROTON κλπ. (Η πολυδιάσπαση καλά κρατεί).

Η Γεωργία αποφάσισε ότι δεν πάει άλλο, ότι πρέπει να κάνει κάτι. Το γιατί, θα το διαβάσετε στην επιστολή της που ακολουθεί. Η Γεωργία που δεν σκύβει το κεφάλι, παρά τα μεγάλα προσωπικά της προβλήματα και τις πιέσεις που δέχεται, αποφάσισε να μπει μπροστά και να δείξει στους συναδέλφους της ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Ο δρόμος του αγώνα. Αποφάσισε να κατέβει υποψήφια στις αρχαιρεσίες, στις οποίες σημειωτέον συμμετέχουν μόνο 2 ψηφοδέλτια. Στο ένα η Γεωργία μόνη της και στο άλλο όλοι οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές ενωμένοι !

Η Γεωργία, που δεν είναι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος, συνειδητοποίησε την ΤΑΞΙΚΗ της ΘΕΣΗ.

Όσο υπάρχουν Γεωργίες, η αστική τάξη θα πρέπει να τρέμει !

Καλή δύναμη στην Γεωργία μας.

Γιάννης Βεντούρας

Ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους στην Eurobank Ergasias

6 Φεβρουαρίου 2018

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Είμαι η Γεωργία Μαυρέα, συνάδελφος σε κατάστημα της Αθήνας και συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ.

Το σωματείο μας ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε, προχωράει σε αρχαιρεσίες την 12/2/2018 για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Το διοικητικό συμβούλιο όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ.  Το σωματείο είσαι εσύ, εγώ, όλα τα μέλη του. Τα μέλη του Δ.Σ. που εκλέγουμε κάθε φορά, είναι απλώς οι αντιπρόσωποί μας και οι οργανωτές της δράσης του σωματείου. Τις αποφάσεις όμως πρέπει να τις λαμβάνουμε όλοι εμείς, τα μέλη του σωματείου, ψηφίζοντας κάθε φορά στις συνελεύσεις τις οποίες είναι υποχρεωμένο να συγκαλεί το Δ.Σ.

Σε πόσες όμως συνελεύσεις μας κάλεσε όλα αυτά τα χρόνια το Δ.Σ. για να συζητήσουμε ένα πρόβλημα; Σε καμία.

Διαχειρίστηκαν όλα τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουμε εν κρυπτώ, μακριά από τους συναδέλφους, χωρίς να μας ενημερώνουν και χωρίς να ζητάνε τη γνώμη μας.

Κάνανε συμφωνίες με την Διοίκηση της Τράπεζας, πίσω από τις πλάτες μας και απλά στη συνέχεια μας τις ανακοινώνανε. Ακόμα και τις απεργίες, στις οποίες συμμετείχε η ΟΤΟΕ, έκαναν ότι μπορούσαν για να τις σαμποτάρουν. Ποτέ δεν ήρθαν στα καταστήματα να μας ενημερώσουν και βγάζανε μόνο μια ανακοίνωση το μεσημέρι πριν την ημέρα της απεργίας, έτσι για τα μάτια του κόσμου, για να μην προλάβουμε ούτε να την δούμε.

Υπογράψανε μείωση μισθών, κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, συμφώνησαν στις εθελούσιες. Αρνούνται να κάνουν κάτι για την καταστρατήγηση του ωραρίου, ούτε το ελάχιστο, έστω μια καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Και όλα αυτά δίχως να ζητήσουν τη γνώμη μας, δίχως να συγκαλέσουν μια γενική συνέλευση.

Και τώρα ετοιμάζουν, σε αγαστή συνεργασία με την Διοίκηση της Τράπεζας, ένα καινούργιο έγκλημα εναντίον μας. Τηρούν σιγή ιχθύος στο ενδεχόμενο να πουληθούν ολόκληρα τμήματα της τράπεζας, (με αρχή το τμήμα καταμέτρησης), και να απολυθούν ουσιαστικά οι συνάδελφοι που δουλεύουν εκεί, πρακτική η οποία αργότερα μπορεί να επεκταθεί και στην υπόλοιπη τράπεζα.

Οι πιέσεις που μας ασκεί η Τράπεζα για επίτευξη των στόχων, συνεχώς εντείνονται, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του πολυτιμότερου αγαθού που έχει ο άνθρωπος, της υγείας μας. Συχνά ακούμε περιστατικά συναδέλφων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι εκλεγμέ-νοι όμως του «Ενιαίου ψηφοδελτίου» κωφεύουν και δεν αντιδρούν στους σχεδιασμούς της τράπεζας για να μη χάσουν τα προνόμιά τους.

Συνάδελφοι,

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έφτασε η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι μας. Να αντιδράσουμε. Να στείλουμε μήνυμα στην εργοδοσία που σχεδιάζει νέα μέτρα εναντίο μας, όπως και στους συμβιβασμένους εργατοπατέρες ότι δεν ανεχόμαστε άλλο τη λογική του μικρότερου κακού και του «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την κατάσταση.

Εγώ πρώτη κάνω την αρχή, μπαίνω μπροστά και ζητάω να συστρατευτείτε μαζί μου.

Αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και με τον συνδυασμό «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» για να γίνει φανερό σε όλους ότι ο συνδυασμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το παλιό και το σάπιο που αντιπροσωπεύουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Μου τάξανε διάφορα πράγματα, δέχτηκα υποσχέσεις για μοίρασμα της πίτας,  αλλά μου ασκήθηκαν και πιέσεις από πολλές πλευρές, για να μην συμμετέχω με το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Θέλανε να είμαι υποψήφια μαζί με όλους τους άλλους, ώστε να μην μπορεί να φανεί ότι υπάρχει και ένας διαφορετικός δρόμος. Εγώ όμως προτάσσω τα προβλήματα όλων των συναδέλφων, το συλλογικό και όχι το ατομικό συμφέρον.

Αναλογίσου: Σε ποιους επιτρέπουμε να αποφασίζουν για τη ζωή μας;

Οι χορτασμένοι θα μας μιλήσουν για τις μεγάλες μέρες που θα ρθούνε;

Αυτοί που μας κατακρεούργησαν το όνειρο;

Σκέψου: έχουν αντίθετα συμφέροντα με εμάς.

Όχι με λόγια, μ’ έργα τ’ Άδικο πολέμα!

Κι όχι μονάχος! Με τα πλήθη συνταιριάσου!

Κ. Βάρναλης

Εσύ που έχεις αγανακτήσει με την κατάσταση αυτή, εσύ που θεωρείς ότι ήρθε η ώρα να γίνει «κάτι», δραστηριοποιήσου, κοινοποίησε την επιστολή μου αυτή και στους άλλους συναδέλφους.

Μην ανεχτείς τίποτα λιγότερο απ’ ότι μας αξίζει. Μπορούμε να οργανώσουμε αγώνες και να διεκδικήσουμε:

  • Καμία απόλυση. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα
  • Αυξήσεις στους μισθούς
  • Όχι στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις. Δεν είναι τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά αντίπαλοί μας. Πολλοί άλλωστε είμαστε χρεωμένοι ως το λαιμό.

Πάρτε μέρος στις αρχαιρεσίες και ρίξτε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» με υποψήφια τη Γεωργία Μαυρέα. Σε περίπτωση που η εφορευτική επιτροπή δεν σου δώσει το ψηφοδέλτιο, απαίτησε να στο δώσουν. Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να κάνουμε μια αγωνιστική αρχή. Η εκλογή μου στο ΔΣ του συλλόγου και ως αντιπροσώπου στα δευτεροβάθμια όργανα θα είναι προς το συμφέρον όλων των συναδέλφων. Θα σπάσει το πέπλο της σιωπής. Θα ακουστεί και η δική μας φωνή, τα δικά μας αιτήματα.

Να ψηφίσουμε «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»

Γεωργία Μαυρέα