Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι μάστορες της απάτης «13η σύνταξη»

Ένα ακόμη βρώμικο επικοινωνιακό παιχνίδι παίζεται αυτές τις μέρες από το ανέκδοτο που ακούει στο όνομα Τσίπρας που «μάχεται» (άκουσον, άκουσον) «για την Ελλάδα των πολλών και όχι την Ελλάδα των λίγων», σε ένα σκυλοκαβγά με την ΝΔ του Μητσοτάκη.

Όπως του είπε κατάμουτρα, ζητώντας «να κατέβει η παράσταση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και να ανέβει στο προσκήνιο ο λαός και οι ανάγκες του» (και το ΚΚΕ γι’ αυτό θα δώσει όλες του τις δυνάμεις), ο Δημήτρης Κουτσούμπας … «συνεχίζετε, να είστε μάστορες σε αυτό, σας το αναγνωρίζουμε, να βαφτίζετε το κρέας-ψάρι, όπως η τρόικα έγιναν θεσμοί και κουαρτέτο, παλιότερα, όπως τώρα το μόνιμο επίδομα που το βαφτίσατε 13η σύνταξη! Αλήθεια, αυτή ήταν η 13η σύνταξη που έπαιρναν οι συνταξιούχοι; Θέλετε να μιλήσουμε και με αριθμούς; Το κονδύλι που δίνετε γι’ αυτό το επίδομα είναι 800 εκατ. ευρώ συνολικά και αντιστοιχεί στο 39% του ποσού που καταβάλλεται κάθε μήνα από τον ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις. Οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους, δεν απαίτησαν ένα κουτσουρεμένο επίδομα που κι αυτό θα δίνεται με μεγάλες διαφορές, χωρίζοντας, κατηγοριοποιώντας ανθρώπους που δούλεψαν μια ζωή ολάκερη και οι κόποι τους χάθηκαν, κλάπηκαν, ληστεύθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ… Αλλά και σε αυτό το ζήτημα συνεχίζετε στη γνωστή και ξεδιάντροπη λογική των ρετιρέ, των ισογείων και των υπογείων. Κι αυτό δανεισμένο από το ΠΑΣΟΚ, το παλιό βαθύ ΠΑΣΟΚ, το βρώμικο. Τόση κατηφόρα πια. Πάτε λοιπόν, στους ανθρώπους που ζουν – όχι μόνο αυτοί αλλά και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους πολλές φορές – με μια σύνταξη του αστρονομικού ποσού των 900 ευρώ μεικτά και πείτε τους ότι είναι ευνοούμενοι και γι’ αυτό θα πάρουν μόνο το 30%… Θα σας πάρουν με τις πέτρες. Και δίκιο θα έχουν… Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε αθλιότητα!, βρωμίζει αξίες και ιδανικά, τα όνειρα των συνανθρώπων μας»

Βάφτισαν «13η σύνταξη» το επίδομα φτώχειας!

Το κυβερνητικό επιτελείο οργανώνει πανηγύρια για το επίδομα που βαπτίζει 13η σύνταξη, παίζει με την αγωνία των συνταξιούχων που διεκδικούν ολόκληρη 13η και 14η σύνταξη. Ο νόμος Κατρούγκαλου μειώνει δραματικά τις συντάξεις και διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχουν να μούτρα να προσπαθούν χρυσώσουν το χάπι με ένα επίδομα την ώρα που τέσσερις στις δέκα συντάξεις είναι κάτω από τα 500 ευρώ και οι μειώσεις των συντάξεων κυμαίνονται από 40-50%. Ληστεύουν το λαό, κλέβουν 100 και πετάνε ένα ξεροκόμματο για να του κλέψουν την ψυχή, να του αρπάξουν την ψήφο, για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αυτή η κατάσταση δείχνει πόσο χυδαίο, πόσο κακόγουστο είναι το νέο ανέκδοτο του μαχητή / πορθητή Τσίπρα, που ξαναβγήκε στο κλαρί «για την Ελλάδα των πολλών και όχι την Ελλάδα των λίγων» (ρε γαμώτο).

logo asfalistiko

Η απάτη σε αριθμούς

800.000 συνταξιούχοι θα έχουν την «τύχη» λόγω της χαμηλής κύριας σύνταξης που λαμβάνουν να εισπράξουν το ξεροκόμματο, της λεγόμενης «13ης», όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση. Με την κλιμακωτή καταβολή, ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, για «13 σύνταξη», αλλά για ένα επίδομα, με άλλα λόγια για κοινωνικό μέρισμα που για το 2019 δίνεται το Μάιο αντί για το Δεκέμβριο ελέω εκλογών.

Όσο για τη μονιμότητα του μέτρου για την οποία επαίρονται τα κυβερνητικά στελέχη, μόνο για μονιμοποίηση της «13ης σύνταξης» δεν μπορεί να μιλήσει κανείς, παρά για μονιμοποίηση επιδομάτωνφιλοδωρημάτων σε κομμάτια της καθημαγμένης κοινωνίας.

Τα στοιχεία της έκθεσης Ήλιος είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος των δικαιούχων, ανά κατηγορία χορήγησης της «13ης σύνταξης», όπως δημιουργήθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 800.000 συνταξιούχοι από τα 2,5 εκατ. θα λάβουν μία επιπλέον σύνταξη, η οποία κατά μέσο όρο θα φτάσει τα 370(!) ευρώ ανά συνταξιούχο, από 501–600€ βρίσκονται περίπου 350.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό θα εισπράξουν το 70% της κύριας σύνταξης, ενώ στην 3η κατηγορία (601-1.000€ κύρια σύνταξη) …600.000 συνταξιούχοι, η «13η σύνταξη» θα ισοδυναμεί με το 50% της κανονικής κύριας σύνταξης. Υπάρχει και το «ρετιρέ» (sic!!) των συντάξεων άνω των 1.000€ (~770.000 συνταξιούχοι) …αυτοί είναι πια που θα γίνουν πλούσιοι! (θα πάρουν το 30% της κύριας σύνταξής τους).

Στο υπουργείο Εργασίας δεν έχουν κιόλας ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα πράξουν με τις δεύτερες κύριες συντάξεις (πχ με τις συντάξεις χηρείας). Επικρατέστερο σενάριο είναι να αθροίζονται οι δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις και να χορηγείται η «13η σύνταξη» ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύπτει.

.jpg

Όσο για την ανεκδιήγητη Έφη Αχτσιόγλου, το βιολί της: μετά το «Ουσιαστικά μιλάμε για μία αλλαγή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής (…) Με την προσθήκη και αυτών των μέτρων αλλάζει πλέον ο χάρτης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τα εισοδήματα των πολιτών» (!!) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το μέτρο της «13ης σύνταξης» να έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο έως τις 17 Μαΐου με στόχο  να δοθεί η παροχή στα 2,5 εκατ συνταξιούχων (sic!) στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Η απατηλή προπαγάνδα της κυβέρνησης πηγαίνει πολύ πιο μακριά από την προσπάθεια να εμφανίσει ως «ουσιαστική ανακούφιση του λαού» τα μέτρα που εξήγγειλε: Επιχειρεί ξεδιάντροπα να τα παρουσιάσει ως «αλλαγή πολιτικής», ως «αλλαγή του χάρτη για τα εισοδήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», την ίδια στιγμή που συνεχίζει και κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση, την ίδια στιγμή που παραμένει άθικτο και ενισχυμένο όλο το αντεργατικό – αντιλαϊκό οπλοστάσιο για την ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου.

Πίσω από αποσπασματικά μέτρα διαχείρισης της λαϊκής δυσαρέσκειας, μέτρα της λογικής «σου παίρνω εκατό και σου δίνω πίσω ένα», που κι αυτά τα ελάχιστα δίνονται μόνο κάτω από την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων, πίσω από μέτρα – συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής (όπως η «διευκόλυνση» για την αποπληρωμή του μεγαλύτερου δυνατού μέρους από τα αντιλαϊκά χαράτσια), πίσω από νέα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου που λανσάρονται ως «ενίσχυση της εργασίας» (όπως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους), δεν κρύβεται μόνο η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει συγχωροχάρτι για την αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και η προσπάθειά της να πουλήσει το απατηλό αφήγημα ότι τάχα τώρα «γυρνάει το παιχνίδι» υπέρ του λαού

Πίσω από αυτήν την απάτη, όμως, βρίσκεται το δάσος των δεκάδων αντιλαϊκών νόμων που παραμένουν σε ισχύ, οι τεράστιες ανατροπές σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, Υγεία και Παιδεία, που συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται και να τσακίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Βρίσκονται οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις για τις επόμενες δεκαετίες, για τα ματωμένα πλεονάσματα, για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, για το «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» με παραπέρα χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και νέα προνόμια στο κεφάλαιο…


Με πληροφορίες από το |> asfalistiko.gr [09/05/2019] της Αγλαΐας Κυρίτση (υποψήφιας στις περιφερειακές εκλογές με τη Λαϊκή Συσπείρωση [Βόρειου Αιγαίου])


βλ & |> Άθικτο και ενισχυμένο όλο το πλαίσιο που τσακίζει το λαό <|


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog