Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ονομασία ΠΓΔΜ: Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ για επίσπευση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Παράμβαση των ΗΠΑ, δια του αντιπροέδρου Μ. Πενς, στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ ο οποίος υπενθύμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη» επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά ότι στόχος είναι η επίσπευση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ κι όχι η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων.

Το τηλεφώνημα του Αμερικανού αντιπροέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό μόνο τυχαίο δεν είναι όπως τυχαία δεν είναι και η χρονική συγκυρία. Κινητοποιήθηκαν επειδή βλέπουν ότι η διαδικασία φτάνει στο τέλος και σε ένα σημείο «λεπτό». Λίγες ώρες πριν η ΠΓΔΜ είχε αποδεχτεί το όνομα «Δημοκρατία του Ιλιντεν», το erga omnes (ένα όνομα για γενική χρήση) και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Απ’ την άλλη η κυβέρνηση Τσίπρα (που όπως ισχυρίζεται ο Σκοπιανός αντιπρόεδρος δέχτηκε το «Μακεδονία του Ίλιντεν) βρίσκεται σε δύσκολη θέση εντός συνόρων με δεδομένη την άρνηση τεσσάρων κομμάτων αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το Ίλιντεν που εμπεριέχει αλυτρωτισμό. Αποφεύγει να μιλήσει δημόσια για αυτό και περιορίζεται στη γενική αναφορά της θέσης για χρονικό και γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι χτεσινές τοποθετήσεις Σκοπίων και Αθηνών μπορούν να εξηγήσουν και το τηλεφώνημα Μ. Πενς μόνο στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, εννοώντας ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της περιοχής, σε αντιπαράθεση με τα σχέδια των υπολοίπων ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών, πρώτα απ’ όλα της Ρωσίας. Μέσα από αυτόν τον στόχο, της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, υπηρετούνται και τα συμφέροντα τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του στην περιοχή, όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

Από την άλλη και η κυβέρνηση των Σκοπίων, για τους δικούς της λόγους, επιθυμεί διακαώς την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός τη ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει στο λογαριασμό του στο twitter κεντρική φωτογραφία τη σημαία της χώρας του να κυματίζει μαζί με τη σημαία του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πρέπει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης κάτι που φαίνεται αρκετά δύσκολο μιας και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, απορρίπτει το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας του ‘Ιλιντεν.

Ολα δείχνουν ότι η επιθυμία ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης για κλείσιμο του θέματος θα καθορίσουν τη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις επόμενες ημέρες και την όποια συμφωνία προκύψει.  Τα ίδια ισχύουν και για τη Νέα Δημοκρατία η οποία δέχεται κι αυτή πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για κλείσιμο του θέματος. Ασχέτως αν το όνομα εμπεριέχει το Ίλιντεν ή κάποιο άλλο όλα δείχνουν ότι κρίσιμα ζητήματα γύρω από το όνομα θα μείνουν ανοιχτά.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικάνοι παρεμβαίνουν με ωμό τρόπο. Ας θυμηθούμε την παρέμβαση Τζ. Μπους του νεότερου στη διαδικασία αποδοχής του Σχεδίου Ανάν.

Τέλος, ο κ. Πενς συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, αναγνωρίζοντας τον ηγετικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα ως γεωπολιτικού μεντεσέ και του σημαιοφόρου των επικίνδυνων σχεδίων ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ατέχνως