Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Γκρέμισαν και το τελευταίο μνημείο προς τιμήν του Μαξίμ Γκόρκι

Ο αντικομμουνιστικός παροξυσμός καλά κρατεί στην Ουκρανία όπου καθημερινά «σβήνεται» κάθε Σοβιετικό αποτύπωμα. Το τελευταίο μνημείο προς τιμήν του σοβιετικού συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι κατεδαφίστηκε, στην περιοχή της Πολτάβα, ανέφερε το ουκρανικό κανάλι Telegram “Decolonization.Ukraine” .

«Η ιστορία των μνημείων του Γκόρκι στην περιοχή της Πολτάβα επιτέλους τελείωσε. Το τελευταίο αποσυναρμολογήθηκε. Στο χωριό Verkhnyaya Manuylovka», αναφέρει η δημοσίευση, η οποία συνοδεύεται με μια φωτογραφία του βάθρου.

Το μνημείο ήταν ένα ψηλό τσιμεντένιο βάθρο πάνω στο οποίο είχε στηθεί μια προτομή του Γκόρκι.

Από το 2015, στην Ουκρανία ισχύει ο λεγόμενος νόμος για την αποκομμουνιστικοποίηση. Σύμφωνα με αυτόν, χιλιάδες μνημεία κατεδαφίστηκαν σε όλη τη χώρα, δεκάδες πόλεις και χωριά που έφεραν ονόματα από εξέχουσες προσωπικότητες της σοβιετικής εποχής μετονομάστηκαν.

Και πρόσφατα, οι ουκρανικές αρχές μάχονται ενεργά όχι μόνο με τη σοβιετική ιστορία, αλλά και με οτιδήποτε σχετίζεται με τη Ρωσία και τη ρωσική κουλτούρα. Μόνο πέρυσι, σχεδόν δέκα χιλιάδες γεωγραφικά σημεία μετονομάστηκαν στη χώρα και 145 μνημεία αποσυναρμολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 28 μνημείων του Πούσκιν, εννέα του Γκόρκι.

 

Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι: «Ωδή στην Επανάσταση»