Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ούτε βήμα πίσω από το αίτημα για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου»

Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται ένας μεγαλειώδης αγώνας στους δήμους με κινητοποιήσεις, καταλήψεις του υπουργείου Εσωτερικών και μεγάλα πανελλαδικά συλλαλητήρια. Δεν φτάσαμε ξαφνικά στη σημερινή κατάσταση μας είπε το μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής Γιώργος Δασκαλάκης. Συμπλήρωσε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο ασκείται μεγάλη πίεση από την κυβέρνηση, όμως οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω από το «αίτημα για μετατροπή όλων των συμβάσεων, όλων των συμβασιούχων, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Γι’ αυτό παλεύουμε, γι’ αυτό θα εξακολουθήσουμε να παλεύουμε».

Η πρόταση της κυβέρνησης πετά το σύνολο των εργαζομένων εκτός εργασίας και συνειδητά οδηγεί τις υπηρεσίες καθαριότητας στην ιδιωτικοποίηση, με σημαντικά μεγαλύτερο κόστος για το δήμο, το οποίο και θα πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.

Επίσης και πολλοί δήμαρχοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δε θέλουν να κρατήσουν τους συμβασιούχους αλλά αναγκάζονται να τους κρατήσουν.

Ο κ. Δασκαλάκης έφερε για παράδειγμα το δήμο του, είναι πρόεδρος εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης  – Πεύκης, όπου το 60% των συμβασιούχων θα χάσουν τη δουλειά τους αν εφαρμοστεί η πρόταση της κυβέρνησης.

Ήδη αρκετοί είναι οι δήμοι που έχουν εκχωρήσει την καθαριότητα σε ιδιώτες. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους δήμους, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού – την οποία μετά τόσα χρόνια χωρίς προσλήψεις έχουν όλοι οι Δήμοι – να εκχωρήσουν σε ιδιώτες την καθαριότητα. Ετσι αν αύριο φύγουν οι συμβασιούχοι, που θα φύγουν με τη ρύθμιση Σκουρλέτη, θα μπορούν οι Δήμοι να πούνε, δεν έχουμε προσωπικό γι’ αυτό παραχωρούμε την καθαριότητα σε ιδιώτες.

Ο κ. Δασκαλάκης μας εξήγησε πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση να είναι όμηροι περίπου 10.000 εργαζόμενοι και σχολίασε τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης και εξήγησε πώς ο κ. Μπουτάρης λειτουργεί ως λαγός στα σχέδια για ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

.Τέλος, ο κ. Δασκαλάκης, σχολίασε και την προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός.