Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο αμερικανός συγγραφέας Νιλ Σάιμον

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Νιλ Σάιμον, ένας από τους δημιουργικότερους και δημοφιλέστερους συγγραφείς του Μπρόντγουεϊ που συνδύαζε χιούμορ, δράμα και ενδοσκόπηση σε έργα όπως Ξυπόλυτοι στο Πάρκο , Ένα Παράξενο Ζευγάρι , Το Κορίτσι του Αποχαιρετισμού, Lost in Yonkers, που τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ Καλύτερου Δραματικού Θεατρικού Εργου και πλήθος άλλων, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες.

Ο Νιλ Σάιμον γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1927. Μεγάλωσε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες που δεν του επέτρεψαν να κάνει ανώτερες σπουδές, αλλά το έμφυτο ταλέντο του δεν άργησε να φανερωθεί. Ο μεγάλος αδελφός του ήταν η αιτία του ξεκινήματός του, αυτός ζήτησε τη βοήθειά του για ένα σκετς που έπρεπε να γράψει για το πάρτι της εταιρίας του και από τότε η συνεργασία τους άνθισε. Για πολλά χρόνια η δουλιά του περιορίστηκε σε κωμωδίες για την τηλεόραση. Πολύ αργότερα κατάφερε να ξεπεράσει τη φυσική του ντροπαλοσύνη και να γράψει μόνος του πια θεατρικά έργα, που έγιναν και μεγάλες επιτυχίες στον κινηματογράφο. Το χαρακτηριστικό του γραψίματός του είναι ότι εμπνέεται από την ίδια τη ζωή κι οι χαρακτήρες του μιλάνε και σκέφτονται σαν τον καθένα μας.

Ενα νέο έργο του Σάιμον υπήρχε σχεδόν σε κάθε θεατρική σεζόν του Μπρόντγουεϊ από το 1960 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Εγραψε περισσότερα από 40 έργα, αστεία, συγκινητικά και εξαιρετικά δημοφιλή. Ενας κριτικός είχε γράψει ότι ο Νιλ Σάιμον δεν είναι απλώς ένας επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, αλλά θεσμός.

Πολλά έργα του έχουν ανέβει και συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις ελληνικές θεατρικές σκηνές.