Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Ιταλός ασθενής με Covid-19 στην Κούβα και το Υπουργείο Υγείας αναφέρει τρία νέα κρούσματα.

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης // 

Συστηματική παρακολούθηση και περίθαλψη στην Κούβα

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Μαρτίου, ο 61χρονος Ιταλός ασθενής που νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής Pedro Kouri πέθανε, αφού παρέμεινε σε κρίσιμη κατάσταση αρκετές ημέρες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 17 Μαρτίου, τρία νέα κρούσματα COVID-19 επιβεβαιώθηκαν από το εργαστήριο μοριακής βιολογίας στο Villa Clara Επαρχιακό Κέντρο Υγιεινής και Επιδημιολογίας αναφέρει δημοσίευμα της Granma.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την ομάδα εντατικής θεραπείας που τον βοήθησε άμεσα μετά την κατάστασή του, μαζί με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας, οι επιπλοκές που αναπτύχθηκαν ως αποτέλεσμα της μόλυνσης coronavirus οδήγησε στο θάνατό του. Λυπούμαστε βαθύτατα για την απώλεια αυτή και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, κατά τις βραδινές ώρες στις 17 Μαρτίου, τρία νέα κρούσματα COVID-19 επιβεβαιώθηκαν από το ίδιο Εργαστήριο Villa Clara, συνολικά 10 στη χώρα.

Η πρώτη υπόθεση αφορά έναν 25χρονο Κουβανό πολίτη, κάτοικο του δήμου Santa Clara στην επαρχία  Villa Clara. Έφτασε στη χώρα στις 8 Μαρτίου, από τη Μαδρίτη της Ισπανίας. Άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα στις 14 και ζήτησε ιατρική φροντίδα στο γραφείο του οικογενειακού γιατρού του την επόμενη μέρα. Παραπέμφθηκε και εισήχθη στο νοσοκομείο Manuel Piti Fajardo στην πόλη Σάντα Κλάρα. Παραμένει στην απομόνωση στο ίδιο κέντρο, και ανταποκρίνεται θετικά στη θεραπεία, μέχρι στιγμής. Κατά τη διάρκεια της έρευνας μετάδοσης, εντοπίστηκαν πέντε άτομα με τα οποία είχε επαφή, όλα πλέον απομονωμένα και χωρίς συμπτώματα.

Η δεύτερη περίπτωση είναι μια 67χρονη Κουβανή πολίτης, κάτοικος της πόλης Σάντα Κλάρα, στην επαρχία Villa Clara. Έφτασε στη χώρα στις 11 Μαρτίου από την πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ. Άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα στις 12 του μηνός, και ζήτησε ιατρική φροντίδα στο γραφείο του οικογενειακού γιατρού του στις 16 του μηνός. Η διάγνωσή της έδειξε την πιθανότητα μόλυνσης και παραπέμφθηκε και εισήχθη στο νοσοκομείο Manuel Piti Fajardo στην επαρχία αυτή. Κατά τη διάρκεια της έρευνας μετάδοσης που διεξήχθη, εντοπίστηκαν πέντε επαφές, όλες τώρα απομονωμένες και χωρίς συμπτώματα. Παραμένει απομονωμένη με ικανοποιητική πρόοδο μέχρι σήμερα.

Η τρίτη περίπτωση αφορά έναν αμερικανό πολίτη, 77 ετών, ο οποίος έφτασε στη χώρα στις 8 Μαρτίου, που προέρχονται από την πολιτεία της Καλιφόρνια. Άρχισε να παρουσιάζει αναπνευστικά συμπτώματα στις 14 του μηνός, όπως σημείωσε ο οδηγός και ο guide της τουριστικής του ομάδας στην πόλη Τρινιντάντ, στην επαρχία Sancti Spíritus. Μεταφέρθηκε στην εκεί διεθνή κλινική, στις αρχές Μαρτίου 15, όπου διαπιστώθηκαν σαν ύποπτα τα συμπτώματα του, και παραπέμφθηκε και εισήχθη στο Κέντρο Απομόνωσης στην επαρχία της Villa Clara. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαβίβασης που διενεργήθηκε, εντοπίστηκαν 10 επαφές, όλες μεμονωμένες και χωρίς συμπτώματα. Η κατάστασή του, αυτή τη στιγμή, παραμένει ικανοποιητική».

Ο ιός όπως φαίνεται είναι εισαγόμενος αλλά η συστηματικότητα και η προσήλωση στην αντιμετώπηση φαίνεται καθαρά στην λεπτομερή αναφορά των Υπηρεσιών. Παράδειγμα προς μίμηση του χάους που χαρακτηρίζει τον υπόλοιπο κόσμο με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό αλλά και τα δωράκια που μοιράζει στο κεφάλαιο.