Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Σε ηλικία 95 ετών πέθανε σήμερα ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο πρώτος ηγέτης της Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τους βρετανούς. Την ανακοίνωση του θανάτου έκανε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως ο Μουγκάμπε υπήρξε προσωπικότητα-«εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Όπως μετέδωσε το BBC, η οικογένεια του Μουγκάμπε επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος ηγέτης της χώρας μετά την ανεξαρτησία, που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, απεβίωσε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Δάσκαλος στο επάγγελμα, ηγήθηκε τη δεκαετία του 1960 αντάρτικου στρατού εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας. Ο Μουγκάμπε ανέλαβε πρόεδρος στις 31 Δεκεμβρίου 1987. Έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία, ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβρη του 2017.

Εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.