Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Επιστημονική ημερίδα για τα οφέλη της προσευχής (Ενα χρήσιμο ναρκωτικό ακόμα και στις σύγχρονες κοινωνίες;)

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

«Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής), σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασιάς και Σπάρτης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα “τα οφέλη της προσευχής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς”».

Αυτή είναι η είδηση (ολόκληρη η ανακοίνωση στο τέλος) και δυστυχώς δε ξαφνιάζει μιας και ο ρόλος της εκκλησίας και της θρησκείας είναι δεδομένος στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες. Σε συνθήκες καπιταλιστικής έξαρσης έρχεται η εκκλησία να διαμορφώσει τη βάση του ιδεολογικού συμβιβασμού των λαϊκών στρωμάτων.

Ας θυμηθούμε τι έγινε μετά το 1990 στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με την τεχνητή εμφύτευση και καλλιέργεια της θρησκευτικότητας σε αυτούς τους λαούς.

Έχει μακρά θητεία η θρησκεία, πιστός σύμμαχος των εκάστοτε ιθυνόντων, στην καλλιέργεια της άγνοιας, του αποπροσανατολισμού, του συμβιβασμού και της υποταγής στους επίγειους ισχυρούς.

Σε εποχές που ο καπιταλισμός δημιουργεί ανασφάλεια, φόβο ο ρόλος της θρησκείας αναβαθμίζεται.

Πρόσφατη είναι η είδηση από τη Βραζιλία (Μέσα Δεκέμβρη του 2016), 9 στους 10 Βραζιλιάνους αποδίδουν την οικονομική κρίση στο Θεό!!!

Την ώρα που η χώρα τους βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική ύφεση εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν οι εννιά Βραζιλιάνοι στους δέκα (88%) αποδίδουν την οικονομική τους κατάσταση «στον Θεό», σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Νταταφόλια που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι το πιστεύουν αυτό ξεπέρασε το 90% μεταξύ όσων δήλωσαν θρησκευόμενοι, όμως έφτασε το 70% και μεταξύ όσων είπαν πως δεν θρησκεύονται. Ακόμη και το 23% εξ όσων δήλωσαν «άθεοι» απάντησε «ναι» στην ερώτηση: «όλη την οικονομική επιτυχία της ζωής μου την οφείλω, πρώτα απ’ όλα, στον Θεό».

Αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα, φτώχεια, ανεργία, έλλειψη προοπτικής για το μέλλον, «θεομηνίες», πολέμου στη γειτονιά μας – μια σύγχρονη έκδοση των παλιών «αδάμαστων» ανώτερων δυνάμεων – είναι το πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια των μεταφυσικών ερμηνειών (εκεί που η επιστήμη σήμερα μπορεί να τα ερμηνεύει φαινόμενα) και συμβιβασμού (με τη δυστυχία που μπορεί να είναι αιτία ριζοσπαστικοποίησης)

Τελικά η θρησκεία είναι ένα χρήσιμο ναρκωτικό ακόμα και στις σύγχρονες κοινωνίες:

«Η θρησκευτική καχεξία είναι, κατά ένα μέρος, η έκφραση της πραγματικής καχεξίας και, κατά ένα άλλο, η διαμαρτυρία ενάντια στην πραγματική καχεξία. Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεζόμενου πλάσματος, η θαλπωρή ενός άκαρδου κόσμου, είναι το πνεύμα ενός κόσμου απ’ όπου το πνεύμα έχει λείψει. Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» (Κ. Μαρξ).
***

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Σπάρτης με θέμα την προσευχή και τα οφέλη της σε επιχειρήσεις και οργανισμούς
13/01/2017

“Το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα «Η Νοερά Προσευχή ως οδηγός ανάπτυξης και ενδυνάμωσης στις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς», τη Δευτέρα στις 16 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 17:00, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη Σπάρτη.

Σκοπό της ημερίδας αποτελεί η προσέγγιση της έννοιας και της μεθόδου – τεχνικής της Νοεράς Προσευχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδρασή της και στα οφέλη της στις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς (στελέχη του ιδιωτικού, δημόσιου, μη κερδοσκοπικού τομέα). Επίσης η συσχέτιση της Νοεράς Προσευχής με την αποτελεσματικότητα, παραγωγικότητα και κερδοφορία των επιχειρήσεων.”

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης της ημερίδας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

 

17:00 – 17:15 ΚΡΙΕΜΑΔΗΣ ΘΑΝΟΣ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής». «Εισαγωγική ομιλία σχετικά με τους στόχους του Εργαστηρίου και της Ημερίδας»

17:15 – 17:40 ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΠΑΜΦΙΛΟΣ ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣ.

«Η μέθοδος της Νοεράς Προσευχής»

17:40 – 18:05 ΘΕΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ, Υπεύθυνη εκπαίδευσης της Εταιρείας SAP Hellas.

«Τα οφέλη της πνευματικής αναζήτησης στη διαχείριση ενός στρεσσογόνου εργασιακού περιβάλλοντος»

18:05 – 18:30 ΚΡΙΕΜΑΔΗΣ ΘΑΝΟΣ, Καθηγητής Παν/μίου Πελοποννήσου.

«Αποδοτικότερη επιχείρηση με Νοερά Προσευχή»

18:30 – 18:55 ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιά.

«Ο Πιστοποιημένος Επαγγελματίας και οι Σύγχρονες Μορφές Τεχνολογίας για Επιτυχή Έργα μέσα από τη χρήση της Κλίμακας του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου»

18:55 – 19:20 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Βαρύτονος συνεργάτης Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Η επίδραση της Νοεράς Προσευχής στη σύγχρονη τέχνη»

19:20 – 19:45 ΜΠΑΛΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, π. Διευθυντής Εντατικολογίας ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι.

Σχολιασμός

19:45 – 19:50 ΚΡΙΕΜΑΔΗΣ ΘΑΝΟΣ, Καθηγητής Παν/μίου Πελοποννήσου.

Συμπεράσματα Ημερίδας

19:50 – 20:00 Κλείσιμο της εκδήλωσης από τον ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ & ΣΠΑΡΤΗΣ κ. κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟ.

 

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου

Θάνος Κριεμάδης

Καθηγητής