Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παπάδες έχουμε! Εκπαιδευτικό και ιατρικό προσωπικό όμως;

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είναι αποκαλυπτική για τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα για πλευρές της κοινωνικής συνείδησης που διαμορφώνεται στη χώρα μας.

Η Ελλάδα, έχει τους περισσότερους ιερείς στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό της. Ποιο συγκεκριμένα έχει 87,7 ιερείς ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ιταλία με 82,8 , η Ρουμανία 80,1, η Πολωνία 71,1 και το Βέλγιο 64,1.

Φυσικά η ένταση του θρησκευτικού φαινομένου στην Ελλάδα της κρίσης, που εκφράζεται και μέσω του αυξημένου αριθμού των ιερέων (παράλληλα αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των νέων που στρέφονται στο να γίνουν ιερείς) σε σχέση με πραγματικά χρήσιμα επαγγέλματα στα οποία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις (π.χ ιατρικό-νοσηλευτικό-εκπαιδευτικό προσωπικό) δείχνει ότι η χώρα που έδωσε τα «φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο» μάλλον έμεινε με το κερί της εκκλησίας…

Και φυσικά σε σχέση με άλλες χώρες όπου η αστική τάξη από τα πρώτα της βήματα διαχώρισε τους «δεσμούς» της με την εκκλησία, στην Ελλάδα τους διατήρησε ανέπαφους, από την περίοδο του Βυζαντίου ακόμη! Η ιστορική εμπειρία του ελληνικού λαού, αλλά και άλλων λαών, αποδεικνύει ότι η διαπλοκή κράτους και εκκλησίας αποφέρει οφέλη και για τις δύο πλευρές. Το αστικό κράτος αξιοποιεί την επιρροή και τους μηχανισμούς της εκκλησίας για να διαιωνίζει την ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία του και να καλλιεργεί τη συναίνεση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Από την άλλη, η ηγεσία της εκκλησίας αξιοποιεί τη διαπλοκή για να συμμετέχει και να απολαμβάνει το δικό της μερίδιο στην οικονομική, πολιτική και ιδεολογική ισχύ της κρατικής εξουσίας.

Και μάλιστα ακόμη και με κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστεράς» οι κυβερνώντες δεν τολμούν να πραγματοποιήσουν τα στοιχειώδη του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους αλλά καταφεύγουν σε «τακτισμούς» ενώ προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας…

Θα το επαναλάβουμε: Για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησία κ.α.

Απλά εδώ να θυμίσουμε ότι διατηρεί την επικαιρότητά του η Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, Πρόταση Νόμου με θέμα «Ρύθμιση σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, θρησκευτικές ενώσεις και κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας» (11/12/208)

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.