Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Περί δράσεως των κομμουνιστών εν ναυστάθμω» (Ντοκουμέντο του 1928)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Διαχρονικός «φόβος» για την άρχουσα τάξη της χώρας μας ήταν η λεγόμενη «κομμουνιστική διάβρωση-διείσδυση» στον κρατικό μηχανισμό και ιδιαίτερα σε νευραλγικούς τομείς όπως στρατός – αστυνομία. Δεν ήταν «μυστικό» ότι στις προθέσεις των κομμουνιστών ήταν δράση ανάμεσα στους στρατευμένους. Όμως η δράση αυτή δαιμονοποιούταν και συχνά έπαιρνε και τον χαρακτήρα προβοκάτσιας από μέρους των «Αρχών» (π.χ κατηγορίες για «σαμποτάζ» από μέρους των κομμουνιστών. Ας θυμηθούμε εδώ αργότερα το περίφημο «σαμποτάζ του Έβρου» που είχε «στήσει» ο μετέπειτα δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος). Επίσης γινόταν «αφορμή» για την λείψη πρόσθετων μέτρων (π.χ Πειθαρχικός Ουλαμός στο Καλπάκι, διώξεις κάθε µορφής, παρακολούθηση και συστηµατική συλλογή πληροφοριών σε βάρος «χαρακτηρισμένων στρατιωτών» , προπαγάνδιση των «αξιών» (φυλή, έθνος, θρησκεία, κ.ά.) στους φαντάρους, µέσα από οργανωµένα µαθήµατα- ΕΗΔ κ.α .)

naustathmosΣτο δημοσίευμα που παρουσιάζουμε, 90 χρόνια πριν, δίνονται επίσημες απαντήσεις, με αφορμή δημοσιεύματα (κυρίως της τότε αντιπολίτευσης) για δήθεν παρεμβάσεις-σαμποτάζ (ναυτικών και ναυτεργατών) κομμουνιστών σε βάρος του πολεμικού ναυτικού.

Στην ΕΣΤΙΑ (31/12/1928) διαβάζουμε τη σχετική ανακοίνωση: «Το Υπουργείον Ναυτικών εξέδωκε σήμερον το κάτωθι ανακοινωθέν.

Τα κατ’ επανάληψιν δημοσιευθέντα εις πρωϊνάς εφημερίδας περί κομμουνιστικών εκδηλώσεων και αποπείρων εν των Π. Ναυτικώ και αι λοιπαί σχετικαί προς τα υποβρύχια ημών ειδήσεις, αποτελούν απαραδειγμάτιστον και πρωτοφανή διαστροφήν της αληθείας.

Πλην των βλαβών, περί των οποίων εγένετο ήδη συζήτησις εν τη Βουλή, επ’ ευκαιρία σχετικής επερωτήσεως και αίτινες ουδ’ επ’ ελάχιστοπν μειούσι της μαχητικής αξίαν των υποβρυχίων, προς δε άλλων τινώ παραλείψεων εστερημένων πάσης κακής προθέσεως, ουδέν άλλο γεγονός εμεσολάβησε, δικαιολογούν οπωσδήποτε τας τοιαύτας φήμας.

Ενέργειαι του υπουργείου, διοικητικού χαρακτήρος παρερμηνεύονται σκοπίμως προς δημιουργίαν μιας πρωτοφανούς και επικινδύνου συγχύσεως , η οποία φυσικόν είνε να κρατή εις ερεθισμόν την Κοινήν Γνώμην και να εκθέτη σοβαρώτατα συμφέροντα του Π. Ναυτικού και του Κράτους.

Το Π. Ναυτικόν τελούν σήμερον υπό ανωτέραν διοίκησιν ικανωτάτων αξιωματικών ασχολείται αποκλειστικώς εις τα έργα αυτού, συντελουμένης, δια της κοινής όλων των στελεχών προσπαθείας , θετικής και συνεχούς εν παντί βελτιώσεως.»

Επίσης υπάρχει και σχετική ανακοίνωση- διάψευση του Λιμεναρχείου

«Εν σχέσει προς τα δημοσιευθέντα , ότι το Λιμεναρχείον υπέδειξε τον κίνδυνον, ον διατρέχουσι δήθεν εκ του κομμουνισμού τα εν λιμένι ορμούντα πολεμικά πλοία , ζήτησαν διά τον λόγον τούτον την μεθόρμησιν αυτών, ανακοινούμεν, ότι το Λιμεναρχείον και το εμπορικόν και βιομηχανικόν επιμελητήριον και η ακτοπλοϊκή ένωσις και η Λιμενική Επιτροπή εζήτησαν πράγματι την μεθόρμησιν, αλλά δια τον λόγον, όπως ο θαλάσσιος ούτος χώρος, ο καταλαμβανόμενος υπό των πολεμικών πλοίων χρησιμοποιηθή διά τα εμπορικά πλοία, λόγω στενότητος εκ των συντελουμένων λιμενικών έργων.

Συγκεκριμένως διά την εκφόρτωσιν του φορτηγού ατμοπλοίου Groudo του κομίσαντος πυρομαχικά του στρατού, αντί να γίνη αύτη συμφώνως τω κανονισμώ του Λιμένος εις τον όρμον του Αγίου Γεωργίου διετάχθη να γίνη εντός του λιμένος Πειραιώς προς αποφυγήν υπερόγκων εξόδων, εις α θα υπεβάλλετο το Δημόσιον, εάν η εκφόρτωσις εγένετο εις τον όρμον Αγίου Γεωργίου και αφού ελήφθησαν πάντα τα κατάλληλα μέτρα δια την ταχείαν και ασφαλή εκφόρτωσιν των πυρομαχικών».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.