Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περού: Πολιτικές διεργασίες και παζάρια ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης

Η προχτεσινή καθαίρεση του πρώην σοσιαλδημοκράτη Προέδρου του Περού Π. Καστίγιο και η αντικατάστασή του από την πρώην αντιπρόεδρο, Ντίνα Μπολουάρτε, σηματοδοτούν μια νέα περίοδο πολιτικών διεργασιών και παζαριών ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης, με τον λαό να βιώνει έτσι και αλλιώς τη σκληρή καπιταλιστική βαρβαρότητα που συνεχίστηκε και με την αυτοπαρουσιαζόμενη ως «προοδευτική» διακυβέρνηση του Καστίγιο.

Η νέα Πρόεδρος έκανε έκκληση «για έναν ευρύ διάλογο των δυνάμεων που είναι στο Κοινοβούλιο και αυτών που δεν είναι, ο οποίος θα καταλήξει σε συμφωνία», και ζήτησε «πολιτική εκεχειρία για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Ο Καστίγιο καθαιρέθηκε ως υπαίτιος πραξικοπήματος και ανίκανος να κυβερνήσει, όταν μετά το προχτεσινό του διάγγελμα (που έγινε λίγο πριν από μία ακόμα ψηφοφορία στη Βουλή για την αποπομπή του) ανήγγειλε προσωρινή διάλυση του Κογκρέσου, σύσταση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, προκήρυξη εκλογών σε 9 μήνες, διακυβέρνηση με Προεδρικά Διατάγματα, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και «αναδιοργάνωση» της Δικαιοσύνης, καθώς, όπως είπε, το Κοινοβούλιο δυσχέραινε το έργο της κυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή συνάντησε έντονες αντιδράσεις και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, παραιτήθηκαν υπουργοί, δεν στηρίχτηκε από τον στρατό, την αστυνομία και το Συνταγματικό Δικαστήριο και οδήγησε στην καθαίρεσή του από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία.

Τώρα ο Καστίγιο βρίσκεται φυλακισμένος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου βρίσκεται κρατούμενος και ο πρώην δικτάτορας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ενώ η Γενική Εισαγγελία κατέσχεσε έγγραφα από το προεδρικό μέγαρο και τα υπουργεία συνεχίζοντας την έρευνα για 6 καταγγελλόμενες περιπτώσεις διαφθοράς που αφορούν το στενό του περιβάλλον για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Οι εξελίξεις στο Περού, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν αντιδράσεις από κυβερνήσεις άλλων χωρών.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τον Καστίγιο, προσθέτοντας ότι «απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε ενέργεια που αντίκειται (…) προς οποιοδήποτε Σύνταγμα, κάθε ενέργεια που υπονομεύει τη δημοκρατία».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Εχουμε εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία μετάβασης στο Περού θα προχωρήσει ήρεμα, εντός του νόμου, χωρίς καταστροφικές παρεμβάσεις από το εξωτερικό και ότι θα συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα προς όφελος του περουβιανού λαού».

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, είπε ότι βρίσκει «λυπηρό όταν ένας δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος έχει τέτοια τύχη», αλλά σημείωσε πως τελικά «όλα έγιναν εντός του συνταγματικού πλαισίου».

Η διπλωματία της Ισπανίας και ο γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Λουίς Αλμάγκρο, κατήγγειλαν «παραβίαση της συνταγματικής τάξης» από τον Καστίγιο. Η Μαδρίτη εξέφρασε κατόπιν ικανοποίηση για την «αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας».

Ο Μεξικανός Πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, χαρακτήρισε «ατυχές» το ότι «λόγω των συμφερόντων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, από την αρχή (…) ο Πέδρο Καστίγιο βρέθηκε αντιμέτωπος με κλίμα σύγκρουσης και εχθρότητας, που τον οδήγησε να λάβει αποφάσεις που διευκόλυναν τους αντιπάλους του να τον αποπέμψουν».

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Αρτσε, σημείωσε επίσης ότι «από την αρχή, η περουβιανή δεξιά προσπαθούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση την οποία εξέλεξε ο λαός».

Το ΥΠΕΞ της Χιλής μίλησε και αυτό για παραβίαση της «συνταγματικής τάξης» από τον Καστίγιο. Το ΥΠΕΞ της Ονδούρας αντίθετα έκανε σαφές ότι βλέπει στις εξελίξεις στη Λίμα «πραξικόπημα» σε βάρος του Καστίγιο.

Ριζοσπάστης.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα