Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλήθος κόσμου στην Μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη

Μέχρι την τελευταία στιγμή κόσμος συρρέει στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, για να αποχαιρετίσει τον Μίκη Θεοδωράκη.

Αφήνοντας ένα λουλούδι, αγγίζοντας απαλά το φέρετρο, υψώνοντας τη γροθιά, αποτίουν φόρο τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που έκανε τραγούδι τις αγωνίες, τους πόθους, τις περιπέτειες, τα οράματα ενός ολόκληρου λαού. Του ανθρώπου που έδωσε το «παρών» στους λαϊκούς αγώνες, του καλλιτέχνη που έβαλε την ποίηση σε κάθε λαϊκό σπίτι.

Έξω από την Μητρόπολη βρίσκονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, οικογένειες με μικρά παιδιά, καλλιτέχνες και πολιτικοί. Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη αποχαιρέτησαν με συγκίνηση εκπρόσωποι του Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» που ήρθαν από τη Ζάτουνα Αρκαδίας, όπου είναι το μουσείο. Ο Μίκης Θεοδωράκης εκτοπίστηκε για ένα διάστημα στην Ζατούνα, την περίοδο της δικτατορίας.

laiko proskunima miki 17

To λαϊκό προσκύνημα θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι. Στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη από τη Μητρόπολη Αθηνών.

Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων