Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Nosferatu, μια συμφωνία τρόμου με την ΚΟΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία με το European Film Philarmonic Institute αποδίδει ζωντανά τη μουσική επένδυση που συνέθεσε για την ομώνυμη βωβή κλασική ταινία «Nosferatu. Μια συμφωνία τρόμου» (1922) του Φρήντριχ Μουρνάου ο έμπειρος στο χειρισμό του απόκοσμου φόβου συνθέτης Τζέιμς Μπέρναρντ, με παράλληλη προβολή του φιλμ. Την ορχήστρα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής, σε μια βραδιά που υπόσχεται γενναιόδωρο σασπένς για πιστούς και μη σινεφίλ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 2107282333).Τιμές εισιτηρίων:30, 25, 15, 10 και 5 ευρώ. Ώρα 19.30.

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ, τηλ. 2168091000) φιλοξενεί τον Μπάμπη Παπαδόπουλο, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, στις 21.00, στον Φάρο, όπου μαζί με πέντε ακόμα μουσικούς, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σεξτέτο εγχόρδων παρουσιάζοντας ένα Acoustic Set, στο πλαίσιο της ενότητας συναυλιών «Jazz Διαχρονίες». Από την εποχή του συγκροτήματος Τρύπες, μέχρι τις πιο πρόσφατες συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας και οι Χειμερινοί Κολυμβητές, και κυρίως μέσα από την προσωπική του πορεία, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παραμένει καλλιτεχνικά ανήσυχος. Εξερευνητής της κιθάρας, του ήχου, της αρμονίας και της ενορχήστρωσης, δεν εφησυχάζει και δεν επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος. Η μουσική που γράφει για τους δίσκους του αλλά και για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις παρασέρνει τους ακροατές σε μελωδικά ταξίδια ποικίλων διαθέσεων και απρόοπτων προορισμών.

Εκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο(1922 – 2013), οργανώνει από αυτή την Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη, έως τις 11 Μάρτη 2018, έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11, κοντά στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός»), με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου».

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση φιλοξενείται στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» (εντός Στοάς Κοραή, Αθήνα), με θέμα «Ο Αγνωστος Κωνσταντίνος Μαλέας – Εργα περιόδου 1901-1910» που είναι ανοιχτή στο κοινό έως την Πέμπτη 18 Γενάρη 2018.

Τα «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη στο Πάρκο Ελευθερίας

Tα «ανθρωπάκια» του Γαϊτη, αυτά τα πανομοιότυπα απρόσωπα όμοια μέλη ενός «τέλειου» μηχανισμού παραγωγής – κατανάλωσης, ή -όπως έλεγε ο ίδιος ο Γαϊτης (1923-1984) σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις- «τα ανθρωπάκια του σήμερα είναι στο κατεστημένο και το ίδιο το ανθρωπάκι αυτό αντιδρά στο κατεστημένο», επαναμφανίζονται. Αυτή τη φορά στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018, σε μια έκθεση με τίτλο «Για μικρά και μεγάλα παιδιά, Γιάννης Γαΐτης». Την επιμελούνται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και η Λορέττα Γαΐτη με τη σημαντική συμβολή του Μιχάλη Γαβρίλου, στενού συνεργάτη του Γιάννη Γαΐτη.

«Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί – Δύο κόσμοι»

«Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί – Δύο κόσμοι», που παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310991610). Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Γενάρη. Στο Τελλόγλειο, στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου, θα παρουσιαστούν περισσότερα από εκατό έργα του Πρέκα (ζωγραφικά, γλυπτά, κοσμήματα και έπιπλα), αντιπροσωπευτικά των βασικών σταθμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Μάλιστα, κάποια από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, όπως έργα που είναι εμπνευσμένα από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την Κύπρο κ.λπ. Παράλληλα, στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου θα παρουσιαστεί η πορεία της συζύγου του μεγάλου καλλιτέχνη, της ζωγράφου Μερόπης Πρέκα, με περισσότερες από 40 δημιουργίες της: Υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα. Στο χώρο θα ζωντανέψει το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, με τον πάγκο εργασίας, αντικείμενα και εργαλεία της δημιουργικής της καθημερινότητας. Τη γενική ευθύνη των εκθέσεων έχει η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά και την επιμέλεια η Χριστίνα Τσαγκάλια, επιμελήτρια συλλογών Τελλογλείου, με την εγκάρδια και φιλική σύμπραξη της Μερόπης Πρέκα.

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Έκθεση έργων Θεάτρου Σκιών Χαρίδημου

«Η έκθεση αφορά έργα των Χρήστου Χαρίδημου, του Γιώργου Χαρίδημου και του Σωτήρη Χαρίδημου», τα μέλη της γνωστής οικογένειας, που μεσουράνησε τόσο στις παραστάσεις, όσο και στη λαϊκή ζωγραφική του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών από το 1910.

Στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά θα φιλοξενηθούν γνήσια εκθέματα τριών γενιών Χαρίδημων, με κυρίαρχο θέμα τον Καραγκιόζη και τους υπόλοιπους γνωστούς ήρωες των παραστάσεων, όπως ο μπάρμπα Γιώργος, ο Χατζηαβάτης, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός, ο Πασάς, η Βεζυροπούλα και βέβαια τα τρία μικρά κολλητήρια.

Θεσσαλονίκη, πριν και μετά την πύρινη καταστροφή

Μια ιστορία για την ακμή και το απότομο τέλος της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την καταστροφική πυρκαγιά, που σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση από μια εύφλεκτη ξυλόπηκτη πόλη στα μέγαρα από μπετόν αρμέ, παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη με την έκθεση «Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Αυτό το τέλος, που περιέκλειε μια νέα αρχή, ή, ορθότερα, μια νέα συνέχεια.

Για τη συλλογή του φωτογραφικού υλικού και των τεκμηρίων το ΜΙΕΤ συνεργάστηκε με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και με ιδιώτες που διέθεσαν υλικό των αρχείων τους, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, τα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας, η Βρετανική Σχολή Αθηνών, η Συλλογή Καλφαγιάν κ.ά.

Στην έκθεση αποτυπώνεται η κατάσταση της περίκλειστης Θεσσαλονίκης πριν από την κατεδάφιση του θαλάσσιου τείχους, πανοράματα της πόλης από το 1890, χάρτες πριν και μετά την πυρκαγιά του 1917, τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της οθωμανικής διοίκησης, αεροφωτογραφίες, καρτ ποστάλ της πυρίκαυστης ζώνης κ.ά.

«Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917», Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Ολγας 108, έως 18 Φεβρουαρίου 2018.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.

ΘΕΑΤΡΟ

 

«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα!…» στο θέατρο «Αλίκη»

Μία παράσταση που ξεδιπλώνει στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργου Ζαμπέτα, ανεβαίνει στο θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

 Οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» στη σκηνή

«Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβαίνει από 15 Δεκέμβρη, στο θέατρο «Χώρα», σε σύνθεση Κειμένων – σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Η Νένα Μεντή μαζί με την Ερση Μαλικένζου, την Ευγενία Δημητροπούλου, την Χριστιάννα Ματζουράνη, την Μαριάννα Τουντασάκη και την Εφη Σακελλαρίου θα ζωντανέψουν τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα.

«Μετά την Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος για 2η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη

“Ρομπέν των δασών” στο Θέατρο Τέχνης

Ο πασίγνωστος και αγαπημένος μύθος του “Ρομπέν των Δασών” σε μια διασκευή που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης. Μια περιπέτεια εποχής, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές. Μια υπέροχη ιστορία που μιλά για τη δύναμη του καλού, τη δικαιοσύνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη. Θεατρική διασκευή: Ανδρέας Φλουράκης. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης. Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14). Ώρες: 11.00& 15.00.

  • Τον «Γλάρο» του Σαίξπηρ παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβάρδα. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

«Η αγάπη άργησε μια μέρα», στο θέατρο «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο). Πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που μεταφέρει στη σκηνή, υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Ένκε Φεζολλάρι.

 «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» στο θέατρο «Στοά»

Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» με τον Θανάση Παπαγεωργίου, στο θέατρο «Στοά».

Relax… Mynotis και συζήτηση με τους πρωταγωνιστές

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Γιάννος Περλέγκας μετά την παράσταση Relax… Mynotis, παραμένουν στη σκηνή και μοιράζονται με το κοινό τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, με αφορμή αυτό το ταξίδι μέσα στον νεοελληνικό χρόνο που αποτύπωσε μοναδικά στο κείμενό του ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν Φρυνίχου 14, Πλάκα. Τηλ. 2103222464 & 2103236732.Εισιτήρια 15 ερώ και 10 ευρώ. Ώρα 20.00 Διάρκεια Παράστασης 80 λεπτά

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

Κυριακές με Καραγκιόζη στη Νέα Σμύρνη

Ο ναυπηγός – καραγκιοζοπαίχτης Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής στήνει τον μπερντέ του και παρουσιάζει κάθε Κυριακή ένα διαφορετικό έργο. Κινηματογράφος «’Ατταλος», Κοτυαίου και Ελ. Βενιζέλου, Ν. Σμύρνη. Τηλ: 6907549090, 2109319779 Εισιτήριο: 6 ευρώ έως 5 ευρώ.