Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τρίτη 3 Απριλίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Duende-Tο Πνεύμα της Γης»

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μελοποιεί Λόρκα και μας λέει: «Για να βρούμε το Ν τ ο υ έ ν τ ε δεν υπάρχει τίποτε να μας βοηθήσει. Ούτε χάρτης ούτε «σωστοί τρόποι». Το μόνο που ξέρουμε είναι πως καίει το αίμα σαν κοπανιστό γυαλί, πως εξαντλεί, πως σβήνει τη γλυκιά γεωμετρία που μάθαμε, πως κλωτσάει όλα τα στυλ.» Ερμηνεύουν οι Χρήστος Γεροντίδης και Κώστας Μπουγιώτης. Παίζουν οι μουσικοί Βασίλης Ντρουμπογιάννης (πιάνο) και Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλο).Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν- Φρυνίχου: Φρυνίχου 14, Πλάκα.Τηλ: 2103222464 Ώρα 21.30 Εισιτήρια 15 ευρώ, 10 ευρώ, 8 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πάσχα για τα παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Tο Εθνικό Αρχαιολογικό Mουσείο προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες να πάρουν μέρος στις ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές του δράσεις για τις πασχαλινές διακοπές.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ποτήρι, ποτηράκι μου… σε βρίσκω στο Μουσείο» συνοδευόμενο από εικαστικό εργαστήρι.

Τα παιδιά θα μάθουν για τα αγγεία του ποτού των αρχαίων και με την καθοδήγηση αρχαιολόγου του Μουσείου, θα αναζητήσουν τα σχετικά εκθέματα στη Συλλογή Αγγείων. Θα συλλέξουν πληροφορίες για αυτά και θα αγγίξουν αντίγραφα αρχαίων αγγείων. Επίσης, θα συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι με την καθοδήγηση της ζωγράφου του Μουσείου δημιουργώντας το δικό τους χάρτινο αγγείο, εμπνευσμένο από τα εκθέματα που ανακάλυψαν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών.

 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές

Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια

Εκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο(1922 – 2013), οργανώνει από αυτή την Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη, έως τις 11 Μάρτη 2018, έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11, κοντά στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός»), με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου».

ΘΕΑΤΡΟ

“Έμμα” στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Στις «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας», που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση Μαρίας Παλαιολόγου, βρήκε το απαραίτητο υλικό η Μαρία Πρωτόπαππα για να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της Κολομβιανής ζωγράφου Έμμα Ρέγιες στην παράσταση «ΕΜΜΑ», η οποία ανεβαίνει από τις 27/2 στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας σε δική της διασκευή και ερμηνεία. Ο θεατρικός κόσμος της «ΕΜΜΑ» είναι εμπνευσμένος από τη ζωή ενός θηλυκού Όλιβερ Τουίστ που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία του να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως καλλιτέχνης. Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας: Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη. Τιμές εισιτηρίων: 15Euro (Κανονικό), 10Euro (Μειωμένο), 5Euro (Ατέλειες).

Μια ξεχωριστή παράσταση στο Θέατρο Τέχνης, με πρωταγωνιστή το Λόρκα

Μια ξεχωριστή παράσταση με τίτλο «Duende» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Ο Σταμάτης Κραουνάκης μελοποιεί ποιήματα του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Η «Προδοσία» στο «Μικρό Παλλάς»

«Προδοσία» του νομπελίστα συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ ανεβαίνει από τη Δευτέρα 8 Γενάρη στο θέατρο «Μικρό Παλλάς», σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

«Το ημερολόγιο ενός τρελού»

Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει “Το ημερολόγιο ενός τρελλού” του Νικολάι Γκόγκολ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τέλος Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ένα μεγάλο έργο έτσι όπως το αντιλαμβάνεται σήμερα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, που επιστρέφει στη σκηνή μετά από 17 χρόνια για να υποδυθεί τον Ποπρίστσιν, τον ήρωα του Γκόγκολ. Η μεγάλη κωμωδία της ύπαρξης συναντά την ελευθερία της εσωτερικότητας και ο μικρός άνθρωπος, που είχε μεγάλες προσδοκίες, εισέρχεται στη σκηνή με το επίσημο ένδυμα του κλόουν. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: από 8 έως 12 ευρώ.

«Θα σε πάρει ο δρόμος» στο Θέατρο 104

Οι δέκα μικρές ιστορίες ανθρώπων που τους βρήκε κατακούτελα ένα ζόρι. Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν. Γιατί είναι άνθρωποι που τους πήρε ο δρόμος….Η θεατρική παράσταση «Θα σε πάρει ο δρόμος» , βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία της Στέλλας Σερέφογλου που επαναλήφθηκε με επιτυχία από την περσινή χρονιά ολοκληρώνει τον φετινό της κύκλο στις 7 Νοεμβρίου. Θέατρο 104 (Ευμολπίδων 41, Γκάζι). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (ανέργων , ΑΜΕΑ, ατέλειες, ομαδικό άνω των 10ατόμων).

“Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην” στο θέατρο Σφενδόνη

Το θρυλικό έργο «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην» ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν, υπό την σκηνοθετική ματιά του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, με τη Ρούλα Πατεράκη στο ρόλο της Μπέημπι Τζέην και τη Μπέτυ Λιβανού στο ρόλο της Μπλανς. Το διάσημο θρίλερ του αμερικάνικου κινηματογράφου είχε ενώσει αριστουργηματικά δυο ιέρειες του Χόλυγουντ, την Μπέτυ Ντέηβις και την Τζόαν Κρώφορντ. Το «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην;» έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 1962. Ήταν υποψήφιο για πέντε Όσκαρ, και ο ρόλος της Μπέημπι Τζέην αποτέλεσε για την Ντέιβις και την αίτια για την ενδέκατη υποψηφιότητα της για τα Όσκαρ. Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Πλάκα). Στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 16 ευρώ.

«Ο αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ

Ο κόσμος του θεάτρου, τα παρασκήνια και το πάθος της σκηνής στο Λονδίον του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.Ο Μανώλης Δούνιας σκηνοθετεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το έργο «Ο Αμπιγιέρ» του Ρ. Χάργουντ. Ερμηνεύουν οι Αλ. Μυλωνάς, Μ. Βακούσης, ‘Αννυ Λούλου. Θέατρο οδού Κεφαλληνίας: Κεφαλληνίας 16,Κυψέλη.Τηλ. 2114117878. Εισιτήρια από 15 ευρώ έως 5 ευρώ Ώρα 21.00 Διάρκεια : 105 λεπτά

«Θείος  Βάνιας»

Ο «Θείος  Βάνιας» του Τσέχοφ ανεβαίνει στο θέατρο Ανεσις στις 9 μ.μ. από τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο.  Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι

  • «Φτερωτή κόρη» από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών «προΤΑΣΗ», στο θέατρο Olvio. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Φοινίτσης. Στις 7 μ.μ.
    Φαλαισίoυ 7