Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τετάρτη 18 Απριλίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Μετά την πρόβα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Το «Μετά την πρόβα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ξεκίνησε ως τηλεοπτική ταινία το 1984, με ένα συναρπαστικό επιτελείο ηθοποιών: Έρλαντ Γιόζεφσον, Λένα Όλιν, Ίνγκριντ Τούλιν. Το έργο αναδεικνύει την περιπλοκότητα της σχέσης ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό, η οποία ενίοτε αποκτά τον χαρακτήρα της μεταβιβαστικής και αντιμεταβιβαστικής σχέσης ψυχαναλυτή-ψυχαναλυόμενου.

Μετάφραση: Χρήστος Μαρσέλλος. Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης. Ερμηνεύουν Περικλής Μουστάκης (Χένρικ Βόγκλερ), Μαρία Ναυπλιώτου (Ράκελ)

και Πηνελόπη Τσιλίκα (‘Αννα Έγκερμαν). Θέατρο οδού Κυκλάδων (Kυκλάδων 11 και Kεφαλληνίας, τηλ. 2108217877). Ώρα: 21.00.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6, Ιλίσια, τηλ. 2107777601) εγκαινιάζει στις 19.30 την ομαδική εικαστική έκθεση «Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από το πλαγκτόν και αποσκοπεί να αναδείξει την αισθητική του διάσταση σε συνδυασμό με τη ζωτική του σημασία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές

Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία με θέμα τη μουσική από την Ιταλία (ΔΩΡΕΑΝ)

Την Τετάρτη 18 Απρίλη, στις 20.30, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (αίθουσα «Μηχανουργείο»), η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα δώσουν συναυλία με θέμα τη μουσική από την Ιταλία.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρτιζάνοι των Αθηνών»

Λόγω μαζικής προσέλευσης του κοινού, παρατείνονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Λεωφόρου Συγγρού 106). Η ταινία όπως ήταν προγραμματισμένο θα προβληθεί σήμερα Τετάρτη 18 Απρίλη στις 22.30. Το ντοκιμαντέρ θα συνεχίσει να προβάλλεται καθημερινά από την Πέμπτη στις 19.00.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941-’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη…

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξυδάς. Ερευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξυδάς. Αφήγηση: Ρήγας Αξελός. Διεύθυνση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός. Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας. Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek. Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος. Απομαγνητοφώνηση: Σέβη Σαλαγιάννη. Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης. Γραφιστική επιμέλεια:Κώστας Μηναΐδης. Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη.