Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Πέμπτη 19 Απριλίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σοστακόβις στο Μέγαρο

Ένας θεατρικός μονόλογος, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, με τον Σοστακόβιτς να παραδίδει το τελευταίο του μάθημα μιλώντας για την τέχνη και τα μυστήρια της δημιουργίας. Ένα μάθημα μουσικής που γρήγορα εξελίσσεται σε μάθημα ζωής. Φόρος τιμής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 2107282333) στον μεγάλο ρώσο μουσουργό του 20ού αιώνα, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, και μια παρουσίαση του έργου «Allegria οpus 147» του Joël Jouanneau (Ζοέλ Ζουαννώ). Επί σκηνής, η Αθηνά Γιατρά (βιόλα) και ο Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο) που ερμηνεύουν ζωντανά αποσπάσματα από τη «Σονάτα Allegria», έργο 147 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Το κείμενο του Ζουαννώ μετέφρασε στα ελληνικά η Ζωή Μητσάκου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ. Tιμές εισιτηρίων: 7, 10 και 15 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη

Την Πέμπτη 19 Απρίλη, στις 20.00, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών εγκαινιάζει στην έδρα της (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας) την Πειραματική της Σκηνή, «Ιόβακχος», με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη.

Η «Ειρήνη» είναι ένα έργο κατεξοχήν αντιπολεμικό, γεννημένο μέσα στην καταστροφή και στις συμφορές του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Αριστοφάνης επιλέγει ως κεντρικό ήρωα της κωμωδίας του τον φτωχό Μαρουσιώτη αμπελουργό Τρυγαίο. Μέσω αυτού εκφράζεται όλος ο αποτροπιασμός και η απόγνωση των φτωχών ανθρώπων που κουβαλά γι’ αυτούς ο πόλεμος…

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Τ. Σαριγκούλη

Χορογραφία: Δ. Ιβάνοφ

Σκηνογραφία: Ι. Φυτίλης

Κουστούμια: Τ. Μωραΐτου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δ. Παπαηλιού

Διεύθυνση παράστασης: Λ. Λουιτζέλο

Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης: Α. Μαρτζούκος, Δ. Τσοϊδάκης, Θ. Παπαστάθης, Α. Μοντέζ, Τ. Σαριγκούλη, Ν. Ιωσήπου, Τ. Ζάτσεφ, Δ. Παπαηλιού, Σ. Θανοπούλου, Κ. Καλλέργη, Χ. Μπαλατσούρα, Κ. Ροδίτη, Κ. Στεφανίδου, Ρ. Τσουρή, Μ. Βλουτή.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Νάνα Μούσχουρη και Χάρυ Μπελαφόντε

Με πρωτοβουλία του World Human Forum, το Centre Culturel Hellénique (Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο-Παρίσι) παρουσιάζει τη βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Χάρυ Μπελαφόντε στο Auditorium Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31), στις 20.00. Η εκδήλωση πραγματοποιείται παρουσία της φίλης του Νάνας Μούσχουρη, η οποία θυμάται για τον Μπελαφόντε: «Ήταν το 1963 που με άκουσε στην Γιουροβίζιον και με κάλεσε να τραγουδήσω στην τουρνέ του μετά τη Μύριαμ Μακέμπα. Έτσι έγινε ο δάσκαλός μου σε μουσικές επιλογές και με εισήγαγε σε ένα ρεπερτόριο μοναδικό που ο ίδιος είχε ανακαλύψει. Καλλιτέχνης με ανθρωπιά, ελευθερία, ενθουσιασμό και γενναιοδωρία».

ΗΜΕΡΙΔΑ

Η αρπαγή των αρχαιοτήτων και ο αγώνας για την επιστροφή τους

Ημερίδα με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους» πραγματοποιείται από τις 17.30 ως τις 20.30 στην Παλαιά Βουλή. Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η επιστροφή στην Ελλάδα των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί και λεηλατηθεί, καθώς και η αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρτιζάνοι των Αθηνών»

Λόγω μαζικής προσέλευσης του κοινού, παρατείνονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Λεωφόρου Συγγρού 106). Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται καθημερινά από την Πέμπτη στις 19.00.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941-’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη…

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξυδάς. Ερευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξυδάς. Αφήγηση: Ρήγας Αξελός. Διεύθυνση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός. Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας. Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek. Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος. Απομαγνητοφώνηση: Σέβη Σαλαγιάννη. Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης. Γραφιστική επιμέλεια:Κώστας Μηναΐδης. Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη.