Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τετάρτη 25 Απριλίου

ΘΕΑΤΡΟ

Οι διάσημες «Γάτες» στο Θέατρο Ελληνικός Κόσμος

Στον ετήσιο χορό των Jellicle Cats και εν αναμονή της ανακοίνωσης του ονόματος της γάτας που θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή, οι γάτες διασκεδάζουν διηγούμενες παλιές ιστορίεςΈνα από τα διασημότερα μιούζικαλ όλων των εποχών οι «Γάτες» του Aντριου Λόϋντ Γουέμπερ,οι πρωταγωνιστές της μαγευτικής ποίησης του T.Σ. Έλιοτ, θα τραγουδήσουν για πρώτη φορά στα ελληνικά. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας .Απόδοση κειμένου :Γεράσιμος Ευαγγελάτος.Στο ρόλο της Grizabella η Σόνια Θεοδωρίδου. Gus ο Κώστας Αρζόγλου.Πριν και μετά τη λήξη της παράστασης, όλοι οι συντελεστές θα είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού. Θέατρον Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»:Πειραιώς 254, Ταύρος. Eισιτήρια από 49 ευρώ έως 10 ευρώΏρα. 20.00

Ντεφιλέ στο Εθνικό Θέατρο

Δέκα πρόσωπα φορούν και παρουσιάζουν γυναικεία κοστούμια του Εθνικού Θεάτρου από το 1932 έως και το 2018. Μια πασαρέλα με τους μεγαλύτερους γυναικείους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου, σπουδαίες γυναίκες ηθοποιούς, συγγραφείς, ενδυματολόγους, ποιήτριες, ενδύτριες κ.ά., έτσι όπως τις είδε και τις έντυσε το Εθνικό Θέατρο τον 20ό αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.Περφόρμανς των Βάσιας Ατταριάν, Μαρίας Φιλίνη.Ερμηνεύουν οι Ειρ. Γεωργαλάκη, Ρ. Καλοκύρης, Μ. Φιλίνη, Κ. Μαυρογεώργη. .Εθνικό Θέατρο Rex/ Σκηνή Κοτοπούλη: Πανεπιστημίου 48.Τηλ : 2103305074 Ώρα 20.00 Διάρκεια παράστασης 180 λεπτά

Εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ «Νίκος Καζαντζάκης Ο ταξιδευτής»

Ο Νίκος Καζαντζάκης, όπως είναι γνωστό, δεν υπήρξε μόνο ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, μεταφραστής. Υπήρξε και ταξιδευτής, δημοσιογράφος/ ανταποκριτής ελληνικών και ξένων εφημερίδων, στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, σε εποχές που τα ταξίδια ήταν μακροχρόνια, δαπανηρά και ριψοκίνδυνα.

Αυτή την δραστηριότητα του Καζαντζάκη θα επιχειρήσει να αναδείξει η εκδήλωση που οργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής και επιστημονικός σύμβουλος των εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκος Μαθιουδάκης, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Γιάννης Ν. Μπασκόζος και η συγγραφέας, καθηγήτρια της Νομικής Λένα Διβάνη.Αίθουσα Εκδηλώσεων ΕΣΗΕΑ: Ακαδημίας 20 (α΄ όροφος).Τηλ. 210-3675430-1.Ώρα 19.00 Είσοδος ελεύθερη

 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση χαρακτικής

Πρωτότυπα χαρακτικά έργα ex-libris ( «εκ των βιβλίων» ή με τον ελληνικό δόκιμο όρο «Βιβλιόσημο») συγκεντρώνει η έκθεση Ex-libris που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» :Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, παλιό πιλοποιείο Ηλία Πουλόπουλου). Ώρα 19.30 Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές

Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρτιζάνοι των Αθηνών»

Λόγω μαζικής προσέλευσης του κοινού, παρατείνονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Λεωφόρου Συγγρού 106). Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται καθημερινά από την Πέμπτη στις 19.00.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941-’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη…

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξυδάς. Ερευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξυδάς. Αφήγηση: Ρήγας Αξελός. Διεύθυνση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός. Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας. Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek. Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος. Απομαγνητοφώνηση: Σέβη Σαλαγιάννη. Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης. Γραφιστική επιμέλεια:Κώστας Μηναΐδης. Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη.

Αφιέρωμα στον Βιτόριο Ταβιάνι

Μέχρι και την Τετάρτη 25 Απριλίου στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ.

Τιμώντας τον μεγάλο δημιουργό Βιτόριο Ταβιάνι, που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, η εταιρεία WEIRD WAVE, προβάλλει μέχρι και την Τετάρτη 25 Απριλίου στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ (Σταδίου 28), κάθε απόγευμα στις 18.00, την ταινία «Θαυμάσιος Βοκάκιος», την προτελευταία ταινία που σκηνοθέτησε μαζί με τον αδελφό του Πάολο το 2015.
Η τελευταία ταινία των αδελφών Ταβιάνι «Ουράνιο Τόξο» (RAINBOW – A private affair / UNA QUESTIONE PRIVATA) θα κυκλοφορήσει από την WEIRD WAVE, στην επόμενη κινηματογραφική σεζόν, από τον Σεπτέμβριο του 2018.