Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε το Σάββατο 28 Απριλίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Βασίλης Παπακωνσταντίνου «Οι φωνές των ποιητών»

Στην Ελλάδα της κρίσης, της προσφυγιάς εκείνων που φεύγουν για μια καλύτερη τύχη και εκείνων που έρχονται και εγκλωβίζονται σ’ αυτήν. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αντιπαραθέτει σε όλες τις αντιξοότητες μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στους Έλληνες ποιητές και συνθέτες, πλαισιωμένος από δύο πιάνα και ένα βιολί. Πιάνο: Ανδρέας Αποστόλου. Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης. Βιολί-τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη. Κρεμλίνο (Καραΐσκου 119, Κέντρο Πειραιά, τηλ. 2104100010). Ώρα: 22.30.

Παράταση για τέσσερις ακόμα παραστάσεις παίρνει το «Μπελ Ρεβ»

Τα όμορφα όνειρα συνεχίζονται… Το «Μπελ Ρεβ» παίρνει παράταση για 4 ακόμη μοναδικές παραστάσεις. Τα Σάββατα 21 και 28 Απρίλη και την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Μάη.

Η πιο ιδιαίτερη παράσταση της Νατάσσας Μποφίλιου, του Θέμη Καραμουρατίδη και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου ανεβαίνει ξανά στο «Γκάζι LIVE» (Ιερά Οδός 11). Ένα ιδιότυπο ρεσιτάλ για φωνή και ορχήστρα, με ιδιαίτερη λάμψη, συναρπαστικό ήχο και ερμηνευτικό πάθος.

«Άνοιξη βιδωτό φιλί» (Ο. Ελύτης – Τα ετεροθαλή)

Κύκλος ανοιξιάτικων συναυλιών αφιερωμένων στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Στην αίθουσα «Κ. Παλαμάς» του ιστορικού φιλολογικού συλλόγου, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες αφιερωμένες σε σπουδαίους Έλληνες συνθέτες και ποιητές από τις 21/04 εώς και τις 26/05 με την συμμετοχή ταλαντούχων ερμηνευτών της νεότερης γενιάς.

ΘΕΑΤΡΟ

Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα «ξένος»

Το έργο του Θανάση Σκρουμπέλου σκηνοθετεί ο Γιώργος Σουξές.Μια παράσταση για την ιστορία ενός μετανάστη με αναφορά στην ελληνική κοινωνία και στην ξενιτιά, στις σχέσεις των λαών, στην ίδια την ζωή! Η δράση τοποθετείται στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60, αλλά δεν ξεκινά από εκεί…Ερμηνεύουν οι Λευτέρης Ελευθερίου και Γιώργος Σουξές. Θέατρο Αθηνών: Βουκουρεστίου 10 .Τηλ.2103312313, 2121050020 Ώρα 21.15 Εισιτήρια 15 ευρώ, 12 ευρώ. Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Κάσσυ

Τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί (Μυρτώ Αλικάκη, Αμαλία Αρσένη, Φαίη Ξυλά, Λένα Ουζουνίδου) συναντούν τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτες (Κίρκη Καραλή, Λιλλυ Μελεμέ, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Κυριακή Σπανού) και έτσι προκύπτει η θεατρική «Κάσσυ». Ένα έργο του Ανδρέα Φλουράκη, που έχει αφορμή την ιστορία της μυθολογικής Κασσάνδρας. Η «Κάσσυ» είναι ένας αρχαιόθεμος μονόλογος. Με βάση την τραγική Κασσάνδρα διερευνά την τραγωδία του ανθρώπου, που ενώ ξέρει τις συνέπειες συγκεκριμένων επιλογών του, εντούτοις δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις εμποδίσει. Από Μηχανής Θέατρο (Μεταξουργείο, τηλ. 2105231131). Ώρα: 18.00.

ΒΙΒΛΙΟ

Τα μικρά βιβλιοπωλεία γιορτάζουν

Τα μικρά βιβλιοπωλεία ολόκληρης της Ελλάδας σήμερα ενώνονται και μέσα από ξεχωριστές εκδηλώσεις συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή, την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων. Με συναυλίες, πικ νικ, παντομίμες, κυνήγια θησαυρού κι άλλες πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Γιατί τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν είναι μόνο μαγαζιά. Είναι οι χώροι που αγαπούν οι βιβλιόφιλοι, οι χώροι που φροντίζουν για τους αναγνώστες κάθε γειτονιάς, οι χώροι που προωθούν τον πολιτισμό και την ανάγνωση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι αυτά που προσφέρουν ανοιχτόκαρδα τη γνώση και τις περιπέτειες που κρύβει μέσα του κάθε βιβλίο.

Το πρόγραμμα της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων στην ιστοσελίδα www.littlebookstoresday.gr/ekdiloseis/

5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογραφών

Η Στέγη σε ανοιχτό διάλογο με τη νέα γενιά χορογράφων, την τέχνη και την κοινωνία, φιλοξενεί για ένα διήμερο τις χορογραφίες των Ελπίδας Ορφανίδου («Pharmacist or Balloonist»), Κατερίνας Ανδρέου («BSTRD»), Ευαγγελίας Κολύρα («Code bend time»), Ανδρονίκης Μαραθάκη («Hi Jack. Hijack!»), Χρήστου Ξυραφάκη & Andi Xhuma («Ok, that’s you..»).Σύλληψη και καλλιτεχνική διεύθυνση Φεστιβάλ Κάτια Αρφαρά. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών :Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107. Τηλ. 21 0900 5800 Ώρα 19.30 Εισιτήρια 7 ευρώ, 6 ευρώ και 5 ευρώ.

 

…Για τον Γιώργο Ιωάννου

Eκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου λογοτέχνη Γιώργου Ιωάννου (1927-1985), πραγματοποιεί η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Λόγου για την νεοελληνική λογοτεχνία. Μια συζήτηση ορισμένων όψεων του έργου του Ιωάννου, δίνει ερέθισμα για να τον ξαναδιαβάσουμε. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ώρα 19.30 Είσοδος ελεύθερη

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρτιζάνοι των Αθηνών»

Λόγω μαζικής προσέλευσης του κοινού, παρατείνονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Λεωφόρου Συγγρού 106). Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται καθημερινά από την Πέμπτη στις 19.00.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941-’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη…

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξυδάς. Ερευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξυδάς. Αφήγηση: Ρήγας Αξελός. Διεύθυνση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός. Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας. Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek. Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος. Απομαγνητοφώνηση: Σέβη Σαλαγιάννη. Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης. Γραφιστική επιμέλεια:Κώστας Μηναΐδης. Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές

Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, Νίκαια