Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε το Σάββατο 19 Μαΐου

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Άνοιξη βιδωτό φιλί» (Ο. Ελύτης – Τα ετεροθαλή)

Κύκλος ανοιξιάτικων συναυλιών αφιερωμένων στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Στην αίθουσα «Κ. Παλαμάς» του ιστορικού φιλολογικού συλλόγου, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες αφιερωμένες σε σπουδαίους Έλληνες συνθέτες και ποιητές από τις 21/04 εώς και τις 26/05 με την συμμετοχή ταλαντούχων ερμηνευτών της νεότερης γενιάς.

Ο κύκλος «Μάνος Χατζιδάκις» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζεται

Ο κύκλος «Μάνος Χατζιδάκις» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζεται με την παρουσίαση των έργων «15 εσπερινοί» και «Μυθολογία», στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στις 10, 16, 18 και 19 Μάη. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον Γιώργο Χατζιδάκι.

ΘΕΑΤΡΟ

Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα «ξένος»

Το έργο του Θανάση Σκρουμπέλου σκηνοθετεί ο Γιώργος Σουξές.Μια παράσταση για την ιστορία ενός μετανάστη με αναφορά στην ελληνική κοινωνία και στην ξενιτιά, στις σχέσεις των λαών, στην ίδια την ζωή! Η δράση τοποθετείται στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60, αλλά δεν ξεκινά από εκεί…Ερμηνεύουν οι Λευτέρης Ελευθερίου και Γιώργος Σουξές. Θέατρο Αθηνών: Βουκουρεστίου 10 .Τηλ.2103312313, 2121050020 Ώρα 21.15 Εισιτήρια 15 ευρώ, 12 ευρώ. Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Κάσσυ

Τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί (Μυρτώ Αλικάκη, Αμαλία Αρσένη, Φαίη Ξυλά, Λένα Ουζουνίδου) συναντούν τέσσερις γυναίκες σκηνοθέτες (Κίρκη Καραλή, Λιλλυ Μελεμέ, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Κυριακή Σπανού) και έτσι προκύπτει η θεατρική «Κάσσυ». Ένα έργο του Ανδρέα Φλουράκη, που έχει αφορμή την ιστορία της μυθολογικής Κασσάνδρας. Η «Κάσσυ» είναι ένας αρχαιόθεμος μονόλογος. Με βάση την τραγική Κασσάνδρα διερευνά την τραγωδία του ανθρώπου, που ενώ ξέρει τις συνέπειες συγκεκριμένων επιλογών του, εντούτοις δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις εμποδίσει. Από Μηχανής Θέατρο (Μεταξουργείο, τηλ. 2105231131). Ώρα: 18.00.

 «Μορφές Έκφρασης» παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Ευ-γενιά»

Οι «Μορφές Έκφρασης» παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Ευ-γενιά» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Άννας Σεβαστής Τζίμα. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Θωμά Κινδύνη και η διδασκαλία ρόλων του Ανδροκλή Δεληολάνη. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Παναγιώτης Μπερλής από τα Διάφανα Κρίνα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρτιζάνοι των Αθηνών»

Λόγω μαζικής προσέλευσης του κοινού, παρατείνονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Λεωφόρου Συγγρού 106). Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται καθημερινά από την Πέμπτη στις 19.00.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941-’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη…

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξυδάς. Ερευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξυδάς. Αφήγηση: Ρήγας Αξελός. Διεύθυνση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός. Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας. Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek. Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος. Απομαγνητοφώνηση: Σέβη Σαλαγιάννη. Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης. Γραφιστική επιμέλεια:Κώστας Μηναΐδης. Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση ζωγραφικής 

Εκθεση ζωγραφικής των Ουρανίας Βολονάκη και Εύας Μελά, γκαλερί Χρυσόθεμις, Καλογρέζης 14 Χαλάνδρι.

Έκθεση χαρακτικής

Πρωτότυπα χαρακτικά έργα ex-libris ( «εκ των βιβλίων» ή με τον ελληνικό δόκιμο όρο «Βιβλιόσημο») συγκεντρώνει η έκθεση Ex-libris που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» :Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, παλιό πιλοποιείο Ηλία Πουλόπουλου). Ώρα 19.30 Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δύο κεντήματα

«ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΚΟΣ – ΑΝΤΙΟΠΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΔΥΟ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ» στο Μουσείο Μπενάκη/Κλωστοϋφαντουργία Μέντης.

Η έκθεση περιλαμβάνει δύο κεντήματα που υλοποιήθηκαν από το 2013 έως το 2016, με τίτλους «Κέντημα I: Le merveilleux tableau d’ Edvard Munch a Paris» και «Το κέντημα ΙI», τα οποία αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ του εικαστικού Στέφανου Ρόκου και της αρχιτεκτόνισσας Αντιόπης Πανταζή. Με αφορμή την ατομική του έκθεση «Η εποχή του ηλεκτρισμού», ο Στέφανος Ρόκος ζήτησε από την Αντιόπη Πανταζή τη μεταφορά δύο ζωγραφικών έργων σε εργόχειρο κι εκείνη τα ενέγραψε σε κεντημένη εκδοχή.

Διάρκεια έκθεσης: 9/5 – 28/7/2018

Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 – 15.00

Δευτέρα και Κυριακή: Κλειστά