Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: Αφιέρωμα στο Διονύσιο Σολωμό

Αφιέρωμα στο Διονύσιο Σολωμό με τίτλο: «Ανοιχτά πάντα κι άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου», διοργανώνεται την Κυριακή 8 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138).

ΤΡΙΚΑΛΑ: Εκδήλωση τιμής για τη Ρόζα Ιμβριώτη

Εκδήλωση τιμής για τη μεγάλη κομμουνίστρια παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη διοργανώνεται την Κυριακή 8 Οκτώβρη, στις 12 μ., στην πλατεία της Ελάτης (παλιά ονομασία Τύρνα) Τρικάλων από τις Κομματικές Οργανώσεις Εκπαιδευτικών και τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στους νομούς της Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στην περιοχή όπου το καλοκαίρι του 1944 η Ρόζα Ιμβριώτη, ως παιδαγωγός στη Γραμματεία Παιδείας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ανέλαβε την οργάνωση και τη λειτουργία του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Τύρνας.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Γυναίκα», έκθεση εικαστικών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής

Έκθεση με εικαστικά έργα υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής διοργανώνεται από 5 έως 13 Οκτωβρίου (εκτός Σαββατοκύριακου) στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Καλλιθέας «ΣΟΦΙΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ», Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου Καλλιθέα, με θέμα «Η ΓΥΝΑΙΚΑ».

«Η Γυναίκα», έκθεση εικαστικών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής

Έκθεση Μικρογλυπτικής στην αυλή της ΠΕΚΑΜ στο Θησείο

Εξήντα οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες με ενενήντα έργα παίρνουν μέρος στην έκθεση Μικρογλυπτικής που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στην αυλή του πανέμορφου κτιρίου που η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού έχει παραχωρήσει τη χρήση στην ΠΕΚΑΜ, Αγ. Ασωμάτων 31 στο Θησείο.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι τις 22 Οκτώβρη και οι ώρες λειτουργίας είναι 11.00-21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 60 γλύπτες με πάνω από 90 έργα μικρών διαστάσεων (ως ένα μέτρο) μικρογλυπτικής.

Σε δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου τονίζεται: «Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία του ΕΕΤΕ με την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, γιατί όχι μόνο θα φέρει τη σύγχρονη μικρογλυπτική στο κοινό, αλλά πάνω από όλα θα αποτελέσει σημείο συνάντησης των εικαστικών καλλιτεχνών και των επισκεπτών με το Μουσείο της Μακρονήσου, χώρο που θυμίζει το μαρτυρικό τόπο “σωφρονισμού” χιλιάδων αγωνιστών που βασανίσθηκαν φρικτά ή και βρήκαν το θάνατο από το 1947 ως και το 1958»

  • Εκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κουβάκι με τίτλο «Επιλογή 1986-2017» εγκαινιάζεται, στις 8 μ.μ., στην Εvripides Art Gallery (Ηρακλείτου 10).
  • Εκθεση «Η μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ», στις 8 μ.μ., στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.
  • Εκθεση του Στηβ Γιαννάκου με τίτλο «Welcome to wee» φιλοξενείται στην γκαλερί ΑΔ (Παλλάδος 3) έως τις 2 Δεκεμβρίου.
  • Εκθεση της Μαρίας Σπυράκη με τίτλο «Riot Territories» στην γκαλερί ArtZone 42 (Bασ. Κωνσταντίνου 42).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017-«Η Γυναίκα στην Ευρώπη»

Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, «tables rondes» και «rendez vous sociaux», εκπαιδευτικά προγράμματα, petanque και σκάκι φιλοξενεί το «5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών», το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Το θέμα του φετινού φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης και Πελοποννήσου, είναι «Η Γυναίκα στην Ευρώπη».

Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία ανοικτά στο κοινό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του ανοίγει και πάλι στο ευρύ κοινό τα Πανεπιστημιακά Μουσεία τις ώρες από 11:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ., με παράλληλες ανά χρονικά διαστήματα ξεναγήσεις. Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξενεί την έκθεση «Το λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις». Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 368 9748, 210 368 9502-9506.

ΘΕΑΤΡΟ

«Γκιακ»

Δύο έκτακτες απογευματινές παραστάσεις θα δοθούν για το «Γκιακ» τη θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε διασκευή- σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Οκτωβρίου. Εθνικό Θέατρο, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», κτίριο Τσίλερ: Αγ. Κωνσταντίνου 22, Ομόνοια. Τηλ. 210 5288170. Εισιτήρια 17 ευρώ. Ώρα 18.30.

ΣΙΝΕΜΑ

• Ταινίες του 40ού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προβάλλονται από σήμερα έως τις 11 Οκτωβρίου στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21). Ωρα έναρξης 7 μ.μ.

• Το ντοκιμαντέρ «Στο κέντρο του κύκλου» του Ορφέα Περετζή για την ομάδα «Ρόδα» προβάλλεται από σήμερα στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η Ελλάδα των Instagramers

Έκθεση φωτογραφίας 270 ταλαντούχων φωτογράφων του instagram που αποτυπώνουν στο φακό τους τη δική τους Ελλάδα και την παρουσιάζουν στην έκθεση “my_greece”. Είναι η έβδομη έκθεση που διοργανώνει και επιμελείται η καλλιτεχνική ομάδα «Greek Instagramers Events» η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει καταφέρει να συσπειρώσει την ελληνική κοινότητα των φίλων της φωτογραφίας δημιουργώντας ένα βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης. Πολυχώρος πολιτισμού Αθηναΐς: Καστοριάς 34-36, Βοτανικός. Ώρα 11.30 έως 23.00. Είσοδος ελεύθερη.