Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου

ΕΚΘΕΣΗ

Εικαστική έκθεση με έργα -ψηφιακής ανατύπωσης- της Ρώσικης Πρωτοπορίας

Η Κομματική Οργάνωση Εικαστικών της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και η Οργάνωση Βάσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΝΕ διοργανώνουν στη Σχολή Καλών Τεχνών, από σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτώβρη έως την Παρασκευή 3 Νοέμβρη, εικαστική έκθεση με έργα -ψηφιακής ανατύπωσης- της Ρώσικης Πρωτοπορίας, που βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη.

Παράλληλα με την έκθεση θα ξεδιπλώνεται και ένα πρόγραμμα ενδιαφέρουσων εκδηλώσεων, το οποίο αναλυτικά έχει ως εξής:

  • Τρίτη 31 Οκτώβρη, στις 19.00, στο θέατρο της σχολής: Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην Τέχνη και τον Πολιτισμό». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα ακουστούν κείμενα των Μπρεχτ, Ριντ, Βάρναλη, Καζαντζάκη και Φωτιάδη.
  • Πέμπτη 2 Νοέμβρη, στις 19.00, στον κινηματογράφο της σχολής: Σεμινάριο με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση, η μήτρα του σύγχρονου κινηματογράφου». Θα μιλήσει, μέσα από παραδείγματα σοβιετικών ταινιών της περιόδου και προβολή σχετικών αποσπασμάτων τους, ο σκηνοθέτης και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Σταματόπουλος.

ΘΕΑΤΡΟ

«Το ημερολόγιο ενός τρελού»

Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει “Το ημερολόγιο ενός τρελλού” του Νικολάι Γκόγκολ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τέλος Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ένα μεγάλο έργο έτσι όπως το αντιλαμβάνεται σήμερα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, που επιστρέφει στη σκηνή μετά από 17 χρόνια για να υποδυθεί τον Ποπρίστσιν, τον ήρωα του Γκόγκολ. Η μεγάλη κωμωδία της ύπαρξης συναντά την ελευθερία της εσωτερικότητας και ο μικρός άνθρωπος, που είχε μεγάλες προσδοκίες, εισέρχεται στη σκηνή με το επίσημο ένδυμα του κλόουν. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: από 8 έως 12 ευρώ.

«Θα σε πάρει ο δρόμος» στο Θέατρο 104

Οι δέκα μικρές ιστορίες ανθρώπων που τους βρήκε κατακούτελα ένα ζόρι. Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν. Γιατί είναι άνθρωποι που τους πήρε ο δρόμος….Η θεατρική παράσταση «Θα σε πάρει ο δρόμος» , βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία της Στέλλας Σερέφογλου που επαναλήφθηκε με επιτυχία από την περσινή χρονιά ολοκληρώνει τον φετινό της κύκλο στις 7 Νοεμβρίου. Θέατρο 104 (Ευμολπίδων 41, Γκάζι). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (ανέργων , ΑΜΕΑ, ατέλειες, ομαδικό άνω των 10ατόμων).

“Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην” στο θέατρο Σφενδόνη

Το θρυλικό έργο «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην» ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν, υπό την σκηνοθετική ματιά του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, με τη Ρούλα Πατεράκη στο ρόλο της Μπέημπι Τζέην και τη Μπέτυ Λιβανού στο ρόλο της Μπλανς. Το διάσημο θρίλερ του αμερικάνικου κινηματογράφου είχε ενώσει αριστουργηματικά δυο ιέρειες του Χόλυγουντ, την Μπέτυ Ντέηβις και την Τζόαν Κρώφορντ. Το «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην;» έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 1962. Ήταν υποψήφιο για πέντε Όσκαρ, και ο ρόλος της Μπέημπι Τζέην αποτέλεσε για την Ντέιβις και την αίτια για την ενδέκατη υποψηφιότητα της για τα Όσκαρ. Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Πλάκα). Στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 16 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκρηκτικό r’n’b στο Gagarin
Η Princess Nokia, η καλλιτέχνις από το Μπρονξ που δεν φοβάται να παίρνει πολιτικές θέσεις μέσα από τη μουσική της, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και στο Gagarin για να συστήσει τη δυναμική δουλειά της. R’n’b, αφρικανικά κρουστά, τζαζ, ηλεκτρονικά και χιπ χοπ στοιχεία ενώνονται σε ένα εκρηκτικό μείγμα. Στις 9 μ.μ.  Λιοσίων 205

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων “Αέναον” στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποχαιρετούν τη θερινή περίοδο με μία μοναδική συναυλία από το Κουαρτέτο Εγχόρδων “Αέναον” στην Αίθουσα του Παρθενώνα. Την ημέρα αυτή, το Μουσείο Ακρόπολης θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό στη μουσική και μουσειακή περιήγηση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου μουσικής δωματίου “Μουσικοί Περίπατοι στα μουσεία 2017-2018”. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν την Αίθουσα του Παρθενώνα με θέα την Ακρόπολη. Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15). Στις 18.00. Για τη συναυλία θα διατίθενται εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στα εκδοτήρια του Μουσείου από τις 17.30.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έκθεση φωτογραφίας του Alain Leguy “Αθήνα – Παρίσι, χθες και σήμερα” στον Ιανό

Ο Ιανός παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Alain Leguy, με τίτλο “Αθήνα – Παρίσι, χθες και σήμερα “. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα συνοδεύσουν μουσικά, ερμηνεύοντας ελληνική και γαλλική μουσική ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, η μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού και η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου. Ιανός (Σταδίου 24).Διάρκεια έκθεσης: 31 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2017. Δευτέρα έως Παρασκευή – 10:00 – 21:00. Σάββατο- 10:00 – 18:00. Είσοδος ελεύθερη.

Έκθεση “Ρωσική Πρωτοπορία και η Τέχνη σήμερα” στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Η Πρωτοβουλία «Το 2017 για το 1917» και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν στον εμβληματικό χώρο του κτιρίου πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο τωρινό Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, μία σειρά ποικιλόμορφων εκδηλώσεων σε ένα ζωντανό διάλογο καλλιτεχνών και διανοουμένων με την Ρωσική Επανάσταση του 1917 και με επίκεντρο την έκθεση “Ρωσική Πρωτοπορία και η Τέχνη σήμερα”, η οποία θα παρουσιαστεί από 30 Οκτωβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2017. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας). Είσοδος ελεύθερη.