Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου

 ΘΕΑΤΡΟ

«Το ημερολόγιο ενός τρελού»

Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει “Το ημερολόγιο ενός τρελλού” του Νικολάι Γκόγκολ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τέλος Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ένα μεγάλο έργο έτσι όπως το αντιλαμβάνεται σήμερα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, που επιστρέφει στη σκηνή μετά από 17 χρόνια για να υποδυθεί τον Ποπρίστσιν, τον ήρωα του Γκόγκολ. Η μεγάλη κωμωδία της ύπαρξης συναντά την ελευθερία της εσωτερικότητας και ο μικρός άνθρωπος, που είχε μεγάλες προσδοκίες, εισέρχεται στη σκηνή με το επίσημο ένδυμα του κλόουν. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: από 8 έως 12 ευρώ.

«Θα σε πάρει ο δρόμος» στο Θέατρο 104

Οι δέκα μικρές ιστορίες ανθρώπων που τους βρήκε κατακούτελα ένα ζόρι. Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν. Γιατί είναι άνθρωποι που τους πήρε ο δρόμος….Η θεατρική παράσταση «Θα σε πάρει ο δρόμος» , βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία της Στέλλας Σερέφογλου που επαναλήφθηκε με επιτυχία από την περσινή χρονιά ολοκληρώνει τον φετινό της κύκλο στις 7 Νοεμβρίου. Θέατρο 104 (Ευμολπίδων 41, Γκάζι). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (ανέργων , ΑΜΕΑ, ατέλειες, ομαδικό άνω των 10ατόμων).

 «Θείος Βάνιας»

Το ιστορικό και παγκόσμια αναγνωρισμένο για τη δραματουργική του αξία έργο του Τσέχοφ «Θείος Βάνιας» ανεβαίνει από τις 14 Νοέμβρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο ανακαινισμένο θέατρο «Άνεσις» (Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, Τηλ. 2107488881-2), σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, ο οποίος επιστρέφει στη σκηνή και με την ιδιότητα του ηθοποιού μετά από απουσία επτά χρόνων, δίπλα στη Θάλεια Ματίκα και τον Βασίλη Μπισμπίκη. Τη μετάφραση και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Θέατρο «Άνεσις»: Ο «Θείος Βάνιας»

«Κοριολανός» στο Θέατρο Σημείο

Η σχέση λαού-εξουσίας, αλλά και λαού-ηγέτη αναλύονται στην τελευταία τραγωδία του Σαίξπηρ, τον Κοριολανό, πιο πολύ απ’ οποιοδήποτε έργο του μεγάλου δραματουργού, ενώ ταυτόχρονα λυρικές διηγήσεις και σοφοί μονόλογοι συμπληρώνουν ψηφίδα την ψηφίδα το ρωμαϊκό μωσαϊκό που δεν είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό της κοινωνίας στην Ελισαβετιανή εποχή.

Θέατρο «Σημείο»: «Κοριολανός» του Σαίξπηρ

Αλμπέρ Καμύ «Ο Ξένος»

Το εμβληματικό έργο του Αλμπέρ Καμύ «Ο Ξένος», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στον πρώτο κύκλο παραστάσεων και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε, μεταφέρεται στην Επάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θέατρο», από Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 έως και Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018.

 Αθανασία»

Την παράσταση «Αθανασία» του Χρήστου Δήμα παρουσιάζει το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας στις 9 μ.μ. με την Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους σε σκηνοθεσία του συγγραφέα. Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη

«Το δέντρο του Οιδίποδα»

Παράταση για το έργο «Το δέντρο του Οιδίποδα» στο Θέατρο Αλφα. Ιδέα σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και ώρα 9 μ.μ. Πατησίων 37, Πολυτεχνείο

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς. Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.