Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

«Πρόσωπα στο βάθος του χρόνου» του Πέτρου Ζουμπουλάκη

«Πρόσωπα στο βάθος του χρόνου» του Πέτρου Ζουμπουλάκη, στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ», που περιλαμβάνει μια σύνοψη ζωγραφικών πορτρέτων από το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. H Εκθεση θα λειτουργεί έως την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ποικιλία και πολυμορφία εκφραστικών μέσων με απροσδόκητες τεχνικές και ματιέρες, γεγονός που προκαλεί αιφνίδιες αλλαγές στο ύφος και οδηγεί άλλοτε σε ένα ημιτελές και ηθελημένα πρόχειρο αποτέλεσμα και άλλοτε σε μια επιμελημένη και τεχνικά άψογη εικόνα.

«Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί – Δύο κόσμοι»

«Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί – Δύο κόσμοι», που παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310991610). Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Γενάρη. Στο Τελλόγλειο, στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου, θα παρουσιαστούν περισσότερα από εκατό έργα του Πρέκα (ζωγραφικά, γλυπτά, κοσμήματα και έπιπλα), αντιπροσωπευτικά των βασικών σταθμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Μάλιστα, κάποια από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, όπως έργα που είναι εμπνευσμένα από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την Κύπρο κ.λπ. Παράλληλα, στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου θα παρουσιαστεί η πορεία της συζύγου του μεγάλου καλλιτέχνη, της ζωγράφου Μερόπης Πρέκα, με περισσότερες από 40 δημιουργίες της: Υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα. Στο χώρο θα ζωντανέψει το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, με τον πάγκο εργασίας, αντικείμενα και εργαλεία της δημιουργικής της καθημερινότητας. Τη γενική ευθύνη των εκθέσεων έχει η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά και την επιμέλεια η Χριστίνα Τσαγκάλια, επιμελήτρια συλλογών Τελλογλείου, με την εγκάρδια και φιλική σύμπραξη της Μερόπης Πρέκα.

Πορτρέτα 1968 – 1917

Στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο) η έκθεση «Πορτρέτα 1968 – 1917». Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη χαρά να δουν πορτρέτα πενήντα χρόνων του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βαγγέλη Δημητρέα. Την έκθεση επιμελείται ο Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος και θα διαρκέσει έως τις 15 Γενάρη. Οπως αναφέρει ο Π. Παπαδόπουλος, «ο Δημητρέας είναι ο ζωγράφος των μετατροπών».

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Έκθεση έργων Θεάτρου Σκιών Χαρίδημου

«Η έκθεση αφορά έργα των Χρήστου Χαρίδημου, του Γιώργου Χαρίδημου και του Σωτήρη Χαρίδημου», τα μέλη της γνωστής οικογένειας, που μεσουράνησε τόσο στις παραστάσεις, όσο και στη λαϊκή ζωγραφική του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών από το 1910.

Στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά θα φιλοξενηθούν γνήσια εκθέματα τριών γενιών Χαρίδημων, με κυρίαρχο θέμα τον Καραγκιόζη και τους υπόλοιπους γνωστούς ήρωες των παραστάσεων, όπως ο μπάρμπα Γιώργος, ο Χατζηαβάτης, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός, ο Πασάς, η Βεζυροπούλα και βέβαια τα τρία μικρά κολλητήρια.

ΘΕΑΤΡΟ

  • «Μετά την Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος για 2η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη

 Ο Τάκης Σπυριδάκης επιστρέφει στον «’Αγριο Σπόρο»

Στον ρόλο ενός καντινιέρη και τον αγώνα επιβίωσης στην αυτοσχέδια καντίνα του, σε μια απόμακρη παραλία. Ο Τάκης Σπυριδάκης επιστρέφει στο έργο «’Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου και «χτίζει» με πικρό χιούμορ την αρχετυπική μορφή του σύγχρονου Έλληνα. Σκηνοθεσία Ελένη Σκότη. Θέατρο Επί Κολωνώ: Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός.Τηλ. 210 5138067. Εισιτήρια από 17 ευρώ έως 12 ευρώ. Ώρα 21.15 Διάρκεια παράστασης 105 λεπτά

   «Heisenberg» του Σάιμον Στήβενς

O αναπάντεχος έρωτας ενός ετερόκλητου ζευγαριού. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί την Κόρα Καρβούνη και τον Περικλή Μουστάκη στο έργο του Σάιμον Στίβενς «Heisenberg». Θέατρο Νέου Κόσμου: Αντισθένους 7, Νέος Κόσμος.Τηλ.21 0921 2900 Εισιτήρια 17 ευρώ έως 10 ευρώ. Ώρα 21.15 Διάρκεια παράστασης 85 λεπτά.

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

«Η αγάπη άργησε μια μέρα», στο θέατρο «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο). Πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που μεταφέρει στη σκηνή, υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Ένκε Φεζολλάρι.

«Οργισμένα Νιάτα» στο «Ολβιο»

Το έργο του Αγγλου συγγραφέα Τζον Οσμπορν «Οργισμένα Νιάτα» ανεβαίνει σε απόδοση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, στο θέατρο «Ολβιο».

  • Η παράσταση «Τρώας» του Δημήτρη Δημητριάδη παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου στο θέατρο Αττις-Νέος Χώρος στις 9 μ.μ.
    Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο
  • «Ο γάμος του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Ολιας Λαζαρίδου στις 9 μ.μ. Ακαδήμου 13

Τον «Γλάρο» του Σαίξπηρ παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβάρδα. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.

  • Το έργο «Πατρίδα τώρα: 8 ώρες και 35» της Φωτεινής Τσαλίκογλου, παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμό σε διασκευή και σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και ώρα 9 μ.μ. Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο
  • Το «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου στις 9 μ.μ. Αγ. Κωνσταντίνου 22-24
  • Φ. Γ. Λόρκα «Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο Θέατρο «Εκάτη»

 «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» στο θέατρο «Στοά»

Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» με τον Θανάση Παπαγεωργίου, στο θέατρο «Στοά».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευταίο σημείωμα

Θέμα της ταινίας είναι η εκτέλεση από τους Γερμανούς των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντελής Βούλγαρης μεταφέρει το κοινό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του ’44, παρουσιάζοντας ανθρώπους και γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο ήρωα κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλαδή την περίοδο που ο Καρλ Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς και ξεκινούν μαζί την κοινή τους πορεία, που πρόσφερε στο εργατικό κίνημα το θεωρητικό και πολιτικό θεμέλιο του επιστημονικού σοσιαλισμού.