Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πραξικόπημα στη Βολιβία: Αντιδράσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

Οι εξελίξεις στην Βολιβία προκάλεσαν ανάμεικτες αντιδράσεις σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» το «πραξικόπημα» το οποίο εκτυλίσσεται στη Βολιβία. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες» ανέφερε ο Μαδούρο, καλώντας σε «κινητοποίηση, για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτοχθόνων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».

Σε ανάλογο κλίμα, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε μέσω Twitter «πραξικόπημα» την εξέλιξη. «Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας, τα οποία στασίασαν, και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία» ανέφερε ο Φερνάντες, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκέμβρη.

Για «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ και έκρινε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί, για να υπερασπίσει τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», προσθέτοντας την ετικέτα #EvoNoEstasSolo («Έβο, δεν είσαι μόνος»).

Η διπλωματία της Χιλής ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας στη Βολιβία και κάλεσε να υπάρξει άμεση και ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ενώ η Κολομβία ζήτησε χθες «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία.

Η Μπογκοτά θέλει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κρίση» που έχει ενσκήψει στη Βολιβία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας σε ανακοίνωσή του.

Φήμες για ένταλμα σύλληψης του Μοράλες

Λίγο νωρίτερα, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, ενώ ο Μοράλες κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα αυτό και ότι «βίαιες ομάδες» επιτέθηκαν στο σπίτι του.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας διαβεβαίωσε πως δεν έχει εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης.

Εξάλλου, η πρεσβεύτρια της Βενεζουέλας στη Λα Πας Κρισμπελί Γκονσάλες ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας καταλήφθηκε από «κουκουλοφόρους» στο «ABI», το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.

«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα» είπε η διπλωμάτισσα στο πρακτορείο.

volivia25